LUXEMBOURG, LUXEMBOURG - SEPTEMBER 16: European Commission President Jean-Claude Juncker (R) poses with British Prime Minister Boris Johnson prior to a meeting at a restaurant on September 16, 2019 in Luxembourg.
Uniós források

Brexit: a végsőnek szánt brit javaslatra is beintett az EU

Portfolio
Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament illetékes testülete úgy gondolja, hogy a Boris Johnson brit kormányfő által szerdán benyújtott, végsőnek szánt Brexit-javaslat nem működőképes és így nem teremt alapot az új megállapodásra. Erre a kimenetre már tegnap este felhívtuk a figyelmet, ugyanis Johnson javaslata homályban hagyta, hogy vámellenőrzés nélkül mégis hogyan lehet fenntartani az ellenőrzött áruforgalmat az északír-ír határon azután, hogy az északír terület szintén kilép a vámunióból.
A Brexitről és az általa okozott szerteágazó kockázatokról is részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciánkon. További részletek:

Egy névtelenséget kérő vezető EU-forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a Johnson által szerdán írásban benyújtott, végsőnek szánt javaslat nem működőképes jórészt amiatt, mert nem kínál megoldást az északír-ír határ kérdésére azután, hogy Johnson tegnapi bejelentése szerint nemcsak Nagy-Britannia, hanem az egész Egyesült Királyság kilép a vámunióból. Tegnap este Jean-Claude Juncker bizottsági elnök még óvatosan optimistán nyilatkozott a brit tervről, igaz a nyilatkozatig nem volt még sok idő átnézni azt. Feltehetően az esti-éjjeli órákban tudták a szakértők alaposan átnézni/átgondolni a brit javaslatokat és ezért született meg reggelre ez az elutasító hangvétel. 

Ezzel párhuzamosan a hírügynökségnek megmutatták az Európai Parlament Brexit ügyében illetékes testülete készülő közleményét is, amit majd a nap során hoznak nyilvánosságra és ez szintén azt rögzíti, hogy a Johnson által tegnap küldött alternatív Brexit-javaslat nem működőképes, „nem szolgál egy megállapodás alapjául”.

Arra, hogy az EU felől esélyes Johnson végsőnek szánt javaslata elutasítása, már tegnap este felhívtuk a figyelmet éppen amiatt, mert ha Észak-Írországot is kiléptetik a vámunióból (miközben a közös piacban elvileg benne maradna, hogy egységes gazdasági térséget alkothasson Írországgal), akkor nem világos a határellenőrzés kérdése (a közös gazdasági térségnek egyszerre kellene megfelelnie az ír vámszabályoknak, amelyek a vámunióból következnek és a brit vámszabályoknak, amelyek viszont ettől eltérhetnek).

Így tehát igenis fel kellene állítani valamilyen határellenőrzést az északír-ír határon is Johnson hivatalos fogadkozása ellenére is, márpedig ez szembe menne a Nagypénteki megállapodással. Így tehát vagy a vámunióban kellene tartani Észak-Írországot (de akkor kemény határellenőrzés kellene az északír-nagy-britanniai határon, amit nem akar az északír kormány), vagy az egész Egyesült Királyságnak is benne kellene maradnia a vámunióban (amit viszont hevesen ellenez a londoni kormány, mert így nem tudna önálló kereskedelempolitikát vinni a világ többi részével).

Az EU felőli mai jelek tehát ismét afelé mutatnak - ha nem puhul tovább a londoni kormány álláspontja a következő másfél hétben - hogy végül a hónap végén vagy megállapodás nélkül szakad ki az Egyesült Királyság az EU-ból, vagy Johnson fogadkozása ellenére igenis szükség lesz a Brexit újabb halasztására legalább jövő január 31-ig vagy vele, vagy megbuktatása esetén egy másik miniszterelnökkel. Utóbbi egyébként azt is jelenti, hogy előrehozott választásokat kellene lezavarni november-decemberben (ez a legnagyobb esélyű forgatókönyv), így pedig új véleményt tudnának mondani az emberek a 3 éve húzódó Brexit kérdésében.

A legnagyobb pártok ugyanis a Brexit lehetséges kimenetelei mentén igyekeznek felsorakozni a kommunikációs stratégiájukkal, és ez elméletileg arra is jó lehet, hogy burkoltan második népszavazást tudjanak tartani előrehozott választásokba csomagolva. Mindez persze nem ennyire tiszta és egyértelmű, mert a két legnagyobb párt, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt belső megosztottsága (szavazótáborának eltérő preferenciái) miatt nem tud markánsan beleállni egyetlen erős Brexit-kimenetbe.

Ezt a részleges "bénultságot" igyekszik kihasználni a Liberális Demokrata Párt, amely világosan tudja kommunikálni, hogy az egész Brexitet lefújná és ezzel az üzenettel már a második-harmadik legnépszerűbb párttá vált, a gyengülő Munkáspárt nyomában jár. A Munkáspártnál a nagyvárosi Brexit-ellenes és a vidéki Brexit-párti elvárásokat kellene összehangolni, ami láthatóan nem megy, ezért egyelőre "csak" azt szorgalmazzák, hogy a Brexitet újra el kell halasztani és esetleg majd második népszavazást kell tartani.

A Konzervatív Párt a Brexit mielőbbi végrehajtását ígéri a szavak szintjén, de a pártot szintén bénítja a szavazótáborának nagy belső megosztottsága. A Brexit Párt a mielőbbi, megállapodás nélküli kilépést szorgalmazza. E kétirányú (Liberális Demokraták és Brexit Párt szélsőséges kommunikációja) nyomás miatt mindkét nagy párt nehéz helyzetben van és mindkettőjük számára nagy politikai kockázat az előrehozott választás és annak kimenetele. Jó eséllyel előállhat ugyanis az, hogy az új parlamenti erőviszonyok is teljes megosztottságot mutatnak a Brexit kérdésében és így megint nem lehetne ratifikálni egy Brüsszellel kialkudott módosított kilépési megállapodást sem, mert nincs meg a szükséges politikai többség az adott alternatíva mögött. Mindezt előre végiggondolva viszont az is kérdéses az EU27 szemszögéből, hogy egyáltalán miért halassza még el most októberben harmadszorra is a Brexitet, ha a brit politikai huza-vona belátható időn belül úgysem ér véget. Ez pedig ismét csak afelé mutat, hogy e hónap végén megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Címlapkép forrása: Francisco Seco - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
teherán irán getty stock
covid koronavírus ellenszer gyógyszer
koronavírus olasz
bitcoin
london191217gettystock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
gernot bluemel ausztria negy fukar unios helyreallitasi alap200531