euro_pénz_készpénz
Uniós források

Klímavédelmi pénzekkel enyhítheti fájdalmát Magyarország

Portfolio
Akár a kohéziós források csökkenéséért is kárpótolhatná a közép- és kelet-európaiakat a következő hétéves keretköltségvetésről folyó tárgyalásokon az a pénzügyi alap, ami a klíma- és energetikai átálláson segítené át az intenzív szénkibocsátású iparral rendelkező országokat és régiókat - írja a Bruxinfo.  Az Európai Bizottság már javában tervez, és a hét évre nagyjából 35 milliárd eurós alappal számol.
A régió és Magyarország gazdasági kilátásairól is beszélnek a Budapest Economic Forum előadói.

Az Európai Bizottság előzetes becslései szerint 35 milliárd euró kerülhetne abba a pénzügyi alapba, amit a klíma- és energiakorszak-váltás anyagi és humán terheivel küszködő európai régiók számára hoznának létre a következő hétéves keretköltségvetésben.

Az úgynevezett „Méltányos átállást szolgáló alap” (angol rövidítése JTF) a Bizottság BruxInfo birtokába került háttéranyaga szerint „azokra a régiókra és szektorokra kell, hogy fókuszáljon, amelyeket leginkább érintenek a kihívások”.

A nekik folyósítandó támogatást a szénintenzív tevékenységektől eltávolító akciókhoz, például széntüzelésű erőművek bezárásához és/vagy a munkahelyét elvesztő munkaerő átképzéséhez kötnék.

A pénzügyi alap létrehozását különösen időszerűvé teszi az, hogy az EU részben társadalmi nyomásra fel kívánja gyorsítani a CO2-kibocsátás csökkentését és 2050-re klímasemleges gazdaságot szeretne létrehozni. Ám, mint ahogy az új pénzügyi eszköz különböző opcióit mérlegelő bizottsági dokumentum is rámutat, 12 tagállam 41 régiójában még mindig 240 ezren foglalkoznak szénnel összefüggő tevékenységgel, 8 millió európai munkavállaló pedig karbonintenzív iparban dolgozik. Mindez kétsebességes éghajlat kialakulásának a kockázatát vetíti előre – figyelmeztet az Európai Bizottság.

A 35 milliárd euró két forrásból állhatna elő. Brüsszel kiindulópontként számol azzal a közel 5 milliárd euróval, amivel az EP javasolta kiegészíteni a Bizottság 2018 májusi költségvetési (MFF) javaslatát. Ezt az egyik opció szerint 5 milliárd eurónak a két fő strukturális alapból (ERFA és ESZA+) való átcsoportosításával 10 milliárdra növelnék, további 5 milliárd eurót pedig a nemzeti társfinanszírozás teremtene elő. Ezzel párhuzamosan a Juncker-tervből létrejövő InvestEU beruházási program alatt egy külön pénzügyi terméket hoznának létre a méltányos átmenetre úgy, hogy 1,5 milliárd euró uniós garanciával a tőkepiacról 20 milliárd eurót mozgósítanának. Így akár 35 milliárd eurót is elérhetné az az összeg, amit a jogosult régiók 2021 és 2027 között az átállásra felhasználhatnának.

Érdekesség, hogy a méltányos átállási alap előnyei között a Bizottság azzal a lehetőséggel is számol, hogy az elősegítheti a konszenzust az EU27-ek között a jövendőbeli kohéziós politikáról és az MFF-ről, „a pénzek elosztásának módszerétől és a nemzeti pénzes borítékokra gyakorolt hatásától függően”.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
lanchid
Frankfurti tőzsde
brazilia koronavirus jarvany fertozes vilag200602
cimlap_Mol0602
szlovenia iskola ujranyitas koronavirus karanten200602
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
visegradi negyek helyreallitasi alap europai unio200602