city walk regiostars kozonsegdij
Uniós források

Hatalmas brüsszeli díjat nyert egy EU-s projekt, amit magyarok irányítanak

Portfolio
A városok sétálhatóvá tételét célzó és így a zaj- és szén-dioxid-csökkentést is elérő CityWalk program nyerte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj, a Regiostars közönségdíját – jelentették be Brüsszelben. A projektet a Duna Transznacionális Program valósította meg az elmúlt 2,5 évben 1,9 millió eurónyi EU-s regionális fejlesztési forrásból és 10 uniós régió vett részt benne, köztük két magyar is: Dél- és Észak-Alföld. Mivel a program irányító hatósági és titkársági feladatait a magyar Pénzügyminisztériumból koordinálják, így a magyar szakértőknek is szól a rangos brüsszeli elismerés.

Az Európai Bizottság minden évben azokat az uniós támogatásból megvalósított projekteket jutalmazza a Regiostars díjjal, amelyek kiválóságot és új megközelítéseket képviselnek a regionális fejlesztés területén. A pályázó projektek kiemelt szerepet kapnak az európai szintű kommunikációs tevékenységekben, azzal a céllal, hogy ötletekkel szolgáljanak más régiók és projektvezetők számára.

A 2019-es díjátadó gálát október 9-én este tartották az Európai Régiók és Városok Hete rendezvénysorozat keretében és itt jelentették be, hogy a magas szintű tudományos szakemberek értékelése alapján a fináléba jutott kéttucat uniós fejlesztési projektből melyik projekt melyik kategóriát nyerte, illetve melyik kapta a közönségdíjat. Utóbbit nyílt, két hónapig tartó online szavazás keretében választották ki.

A 2019-es év közönségdíját a Duna Transznacionális Programhoz tartozó CityWalk kapta, amely „az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése” kategóriában indult, de végül itt egy belga-francia-német-holland-brit projekt nyert (ld. alább). A közönségdíjat 235 ezer szavazattal a CityWalk nyerte, amelynek projekt adatlapja ezt írja:

"A CityWalk jóval több mint egy projekt. A CityWalk egy életstílus. Fókuszában a városi mobilitás legegyszerűbb formája, a gyaloglás áll. A városok sétálhatóvá tételéhez változások szükségesek - ide tartozik a gyaloglás más közlekedési módokkal való intelligens integrálása. A Citywalk innovatív megoldást kínál a polgárok szükségleteinek a középpontba helyezésével, valamint új, intelligens sétálhatósági koncepciók és megoldások kombinálásával ezen szükségletek kielégítése, az éghajlatváltozás kezelése, a levegőminőség javítása és a zaj csökkentése céljából."

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye is emlékeztet rá, hogy a REGIOSTARS-díjat öt témakörben ítélik oda a projekteknek (intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, városfejlesztés és az év témája). 2019-ben a REGIOSTARS-díj középpontjában az alábbi öt, az uniós regionális politika jövője szempontjából kulcsfontosságú terület állt:

  1. a digitális transzformáció előmozdítása: ezt a kategóriát az Energy Cells GR projektje nyerte
  2. a zöld, kék és szürke infrastruktúrák összekapcsolása: ezt a kategóriát a CobBauge projektje nyerte  
  3. egyenlőtlenségek és szegénység elleni küzdelem: ezt a kategóriát a Good Support projektje nyerte
  4. az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése: ezt a Climate Active Neighbourhoods (CAN) nyerte
  5. egészségügyi szolgáltatások modernizálása: ezt pedig az Orsi Academy nyerte.

Címlapkép forrása: http://www.interreg-danube.eu/

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre