Hatalmas brüsszeli díjat nyert egy EU-s projekt, amit magyarok irányítanak
Uniós források

Hatalmas brüsszeli díjat nyert egy EU-s projekt, amit magyarok irányítanak

Portfolio
A városok sétálhatóvá tételét célzó és így a zaj- és szén-dioxid-csökkentést is elérő CityWalk program nyerte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj, a Regiostars közönségdíját – jelentették be Brüsszelben. A projektet a Duna Transznacionális Program valósította meg az elmúlt 2,5 évben 1,9 millió eurónyi EU-s regionális fejlesztési forrásból és 10 uniós régió vett részt benne, köztük két magyar is: Dél- és Észak-Alföld. Mivel a program irányító hatósági és titkársági feladatait a magyar Pénzügyminisztériumból koordinálják, így a magyar szakértőknek is szól a rangos brüsszeli elismerés.

Az Európai Bizottság minden évben azokat az uniós támogatásból megvalósított projekteket jutalmazza a Regiostars díjjal, amelyek kiválóságot és új megközelítéseket képviselnek a regionális fejlesztés területén. A pályázó projektek kiemelt szerepet kapnak az európai szintű kommunikációs tevékenységekben, azzal a céllal, hogy ötletekkel szolgáljanak más régiók és projektvezetők számára.

A 2019-es díjátadó gálát október 9-én este tartották az Európai Régiók és Városok Hete rendezvénysorozat keretében és itt jelentették be, hogy a magas szintű tudományos szakemberek értékelése alapján a fináléba jutott kéttucat uniós fejlesztési projektből melyik projekt melyik kategóriát nyerte, illetve melyik kapta a közönségdíjat. Utóbbit nyílt, két hónapig tartó online szavazás keretében választották ki.

A 2019-es év közönségdíját a Duna Transznacionális Programhoz tartozó CityWalk kapta, amely „az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése” kategóriában indult, de végül itt egy belga-francia-német-holland-brit projekt nyert (ld. alább). A közönségdíjat 235 ezer szavazattal a CityWalk nyerte, amelynek projekt adatlapja ezt írja:

"A CityWalk jóval több mint egy projekt. A CityWalk egy életstílus. Fókuszában a városi mobilitás legegyszerűbb formája, a gyaloglás áll. A városok sétálhatóvá tételéhez változások szükségesek - ide tartozik a gyaloglás más közlekedési módokkal való intelligens integrálása. A Citywalk innovatív megoldást kínál a polgárok szükségleteinek a középpontba helyezésével, valamint új, intelligens sétálhatósági koncepciók és megoldások kombinálásával ezen szükségletek kielégítése, az éghajlatváltozás kezelése, a levegőminőség javítása és a zaj csökkentése céljából."

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye is emlékeztet rá, hogy a REGIOSTARS-díjat öt témakörben ítélik oda a projekteknek (intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, városfejlesztés és az év témája). 2019-ben a REGIOSTARS-díj középpontjában az alábbi öt, az uniós regionális politika jövője szempontjából kulcsfontosságú terület állt:

  1. a digitális transzformáció előmozdítása: ezt a kategóriát az Energy Cells GR projektje nyerte
  2. a zöld, kék és szürke infrastruktúrák összekapcsolása: ezt a kategóriát a CobBauge projektje nyerte  
  3. egyenlőtlenségek és szegénység elleni küzdelem: ezt a kategóriát a Good Support projektje nyerte
  4. az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése: ezt a Climate Active Neighbourhoods (CAN) nyerte
  5. egészségügyi szolgáltatások modernizálása: ezt pedig az Orsi Academy nyerte.

Címlapkép forrása: http://www.interreg-danube.eu/

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar