city walk regiostars kozonsegdij
Uniós források

Hatalmas brüsszeli díjat nyert egy EU-s projekt, amit magyarok irányítanak

Portfolio
A városok sétálhatóvá tételét célzó és így a zaj- és szén-dioxid-csökkentést is elérő CityWalk program nyerte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj, a Regiostars közönségdíját – jelentették be Brüsszelben. A projektet a Duna Transznacionális Program valósította meg az elmúlt 2,5 évben 1,9 millió eurónyi EU-s regionális fejlesztési forrásból és 10 uniós régió vett részt benne, köztük két magyar is: Dél- és Észak-Alföld. Mivel a program irányító hatósági és titkársági feladatait a magyar Pénzügyminisztériumból koordinálják, így a magyar szakértőknek is szól a rangos brüsszeli elismerés.

Az Európai Bizottság minden évben azokat az uniós támogatásból megvalósított projekteket jutalmazza a Regiostars díjjal, amelyek kiválóságot és új megközelítéseket képviselnek a regionális fejlesztés területén. A pályázó projektek kiemelt szerepet kapnak az európai szintű kommunikációs tevékenységekben, azzal a céllal, hogy ötletekkel szolgáljanak más régiók és projektvezetők számára.

A 2019-es díjátadó gálát október 9-én este tartották az Európai Régiók és Városok Hete rendezvénysorozat keretében és itt jelentették be, hogy a magas szintű tudományos szakemberek értékelése alapján a fináléba jutott kéttucat uniós fejlesztési projektből melyik projekt melyik kategóriát nyerte, illetve melyik kapta a közönségdíjat. Utóbbit nyílt, két hónapig tartó online szavazás keretében választották ki.

A 2019-es év közönségdíját a Duna Transznacionális Programhoz tartozó CityWalk kapta, amely „az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése” kategóriában indult, de végül itt egy belga-francia-német-holland-brit projekt nyert (ld. alább). A közönségdíjat 235 ezer szavazattal a CityWalk nyerte, amelynek projekt adatlapja ezt írja:

"A CityWalk jóval több mint egy projekt. A CityWalk egy életstílus. Fókuszában a városi mobilitás legegyszerűbb formája, a gyaloglás áll. A városok sétálhatóvá tételéhez változások szükségesek - ide tartozik a gyaloglás más közlekedési módokkal való intelligens integrálása. A Citywalk innovatív megoldást kínál a polgárok szükségleteinek a középpontba helyezésével, valamint új, intelligens sétálhatósági koncepciók és megoldások kombinálásával ezen szükségletek kielégítése, az éghajlatváltozás kezelése, a levegőminőség javítása és a zaj csökkentése céljából."

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye is emlékeztet rá, hogy a REGIOSTARS-díjat öt témakörben ítélik oda a projekteknek (intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, városfejlesztés és az év témája). 2019-ben a REGIOSTARS-díj középpontjában az alábbi öt, az uniós regionális politika jövője szempontjából kulcsfontosságú terület állt:

  1. a digitális transzformáció előmozdítása: ezt a kategóriát az Energy Cells GR projektje nyerte
  2. a zöld, kék és szürke infrastruktúrák összekapcsolása: ezt a kategóriát a CobBauge projektje nyerte  
  3. egyenlőtlenségek és szegénység elleni küzdelem: ezt a kategóriát a Good Support projektje nyerte
  4. az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése: ezt a Climate Active Neighbourhoods (CAN) nyerte
  5. egészségügyi szolgáltatások modernizálása: ezt pedig az Orsi Academy nyerte.

Címlapkép forrása: http://www.interreg-danube.eu/

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
bear_1
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió