Eszak-Macedonia Albania unios csatlakozasi targyalas veto
Uniós források

Megint megvétózták Észak-Macedónia és Albánia EU-s tárgyalásainak indulását

Portfolio
BruxInfo
A francia és a holland vétó miatt immár harmadszorra is elhalasztották az EU-tagállamok illetékesei azt, hogy végre megkezdődhetnek-e Észak-Macedóniával és Albániával a csatlakozási tárgyalások, ezzel sokak szerint újra csorba esett az EU „becsületén”. A Bruxinfo helyzetösszefoglalója szerint még van remény arra, hogy az e hét csütörtök-pénteki EU-csúcson az állam- és kormányfők mégis megadják a felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére és ezzel a nyugat-balkáni térségnek fontos üzenetet tudnak küldeni.

Nem sikerült konszenzusra jutniuk az EU28-ak Európa-ügyi minisztereinek kedden Luxembourgban a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról Észak-Macedóniával és Albániával. Jóllehet a tagállamok túlnyomó többsége (diplomáciai források szerint 25 ország) ilyen vagy olyan formában támogatta a tárgyaláskezdést, Franciaország és Hollandia viszont nem, mert szerintük a tagjelöltek nem teljesítettek minden feltételt – mutat rá a brüsszeli lap.

A vitáról kiadott soros elnökségi nyilatkozat megjegyzi, hogy az általános ügyek tanácsa az Európai Tanács eheti ülését követően visszatér a kérdésre.

A Tanács nem volt képes egyhangú döntésre jutni, a vita ezzel együtt hasznos volt az álláspontok jobb megértéséhez

– közölte sajtóértekezletén Tytti Tuppurainen, az ülésen elnöklő finn Európa-ügyi államtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozó napirendjére tűzte a bővítést.

Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára szerint a pozitív döntést ellenzők még a téma megvitatását is ellenezték a csütörtöki-pénteki EU-csúcson. Mind a finn államtitkár, mind Johannes Hahn, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos reméli, hogy az állam- és kormányfők felülvizsgálják majd a negatív döntést. „Még mindig bízom abban, hogy a vezetők csütörtökön megteszik a szükséges lépést az EU hitelességének helyreállítása érdekében” – fogalmazott Johannes Hahn.

Az osztrák nemzetiségű biztos úgy vélte, hogy a tárgyaláskezdés megtagadása „nem egy dicsőséges pillanat Európa számára”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi fél évben a tagállamok elsöprő többsége három ízben is támogatásáról biztosította a Bizottság tárgyalások megkezdésére vonatkozó javaslatát, és minden további halasztás rombolná az EU hitelességét a Nyugat-Balkánon.

Az EU végleg elveszítette a hitelességét a Nyugat-Balkán országainak szemében. Ez egy szomorú eredmény, ami kisebb tragédiával ér fel. Észak-Macedóniát lassan két évtizede szédítjük

– kommentálta a döntést Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára.

Amélie de Montchalin, a francia Európa-ügyi miniszter az ülésről távoztában azt nyilatkozta, hogy „nem volt döntés”, csupán annak konstatálása, hogy jelenleg nincs konszenzus a tagállamok között a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy nem 25 tagállam állt 2-vel szemben, mert voltak országok, amelyek csak egy tagjelölttel támogatták a tárgyaláskezdést, és olyanok is, amelyek számára elfogadhatatlan volt a két ország különválasztása. De Montchalin azt is kifejtette, hogy Párizs és Hága sem támasztott új feltételeket, hanem a 2018-ban a két ország esetében rögzített kritériumok maradéktalan betartását kéri számon. Mind a francia, mind a holland kormány úgy véli, hogy Észak-Macedóniának és Albániának is van még pótolnivalója.

Holland részről felhánytorgatják, hogy a korrupciós ügyeket vizsgáló főügyészt a kormány lecsukatta, Albánia esetében pedig a jogállam terén meglévő hiányosságok, a kiterjedt korrupció és a szervezett bűnözés okoznak problémát.

Címlapkép forrása: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU