euro_pénz_készpénz
Uniós források

Kiszivárgott: még több EU-pénzt bukhat Magyarország, mint hittük

Portfolio
Egy kompromisszumra törekvő tervet tett le a finn soros elnökség az asztalra a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatban, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még az eddig kalkulált 24%-nál is több felzárkóztatási és agrárforrást bukhat reál értelemben Magyarország a következő büdzsével – tudta meg a Bruxinfo.

A lap által megszerzett finn költségvetési javaslat néhány fontosabb paramétere:

  • Míg az Európai Bizottság tavaly 1,114%-os költségvetési plafonra tett javaslatot a 2021-2027-es büdzsére GNI-arányosan, addig több nagy nettó befizető tagállam csak 1%-os plafont akart és ezek közé lőtte be sávosan (1,03%-1,08%) a javaslatát a finn elnökség
  • Az, hogy a finn soros elnökség magasabb javaslatot fogalmazott meg, első ránézésre biztató lenne Magyarország számára, és az is, hogy a 7 éves büdzsén belül a kohéziós és az agrárkassza részarányának kis emelésére is javaslatot tett.
  • Ezzel együtt viszont az, hogy maga az 1,03-1,08%-os plafon alacsonyabb a bizottság tavalyi javaslatánál (1,114%), azt jelenti, hogy a Bizottság javaslatából adódó 24%-os forrásvesztésnél nagyobb körvonalazódik Magyarország számára. Nem véletlen ezért, hogy kedd este Varga Judit igazságügyi miniszter már erős tiltakozásának adott hangot és azt hangsúlyozta, hogy ebben a formában a 7 éves uniós költségvetés elfogadhatatlan.
  • A finn javaslat (1,03-1,08%) nominálisan azt jelenti, hogy 1050-1100 milliárd euró lenne a 7 éves büdzsé kerete, de még a felső korlát is 35 milliárddal lenne kisebb a Bizottság tavalyi javaslatánál (1135 milliárd euró).
  • A most letett finn papír azt is egyértelművé teszi, hogy az alacsonyabb kohéziós politikai büdzsé érdekében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és az Európai Szociális Alap +-ból vonnának el további forrásokat, és – ugyancsak fontos körülmény – a felhasználható kohéziós források felső és alsó szintjét is lefelé mozdítanák el, ami hazánk esetében már eddig is 40%-kal alacsonyabb volt, mint 2014 és 2020 között.
  • A lap rámutat arra is, hogy a közös agrárpolitikánál a finnek a tagállamok többségének óhajára hivatkozva az első pillérből (közvetlen jövedelemtámogatások és piaci intervenciók) forrásokat csoportosítanának át a második, vidékfejlesztési pillérbe. Végső soron ez azt eredményezné, hogy a KAP első pillérében a jelenlegi MFF-hez (7 éves költségvetés) képest névértéken befagyasztanák a támogatások szintjét (azaz reálértéken számottevően csökkennének), a vidékfejlesztésnél pedig valamelyest a nominális befagyasztás alatt állapodnának meg.
  • Lényeges téma az is, hogy a finn papír a „politikai koherenciával és a kondicionalitás kérdésével” foglalkozik és arra tesznek javaslatot, hogy a jogállami normák tiszteletben tartásához kell kötni az uniós kifizetéseket. Az elnökség szerint a mechanizmus alkalmazását és ennek kritériumait már korábban tisztázták, ami nyitott kérdésnek számít még, az az eszköz politikai vonatkozásaival áll összefüggésben. A finnek arra tesznek javaslatot, hogy egy zárt listán felsorolt világos és pontos kritériumok alapján indulhasson el a jogállamisági eljárás.
  • A dokumentum szerint minden tagállam támogatja azt a célt, hogy az EU-költségvetés 25 százalékát a klímacélok szolgálatába állítsák, legfeljebb abban van eltérés, hogy egyeseknél a 25% a maximum, másoknál a minimum. Itt szól a papír részletek nélkül a méltányos átállást szolgáló pénzügyi alap létrehozásáról is.
  • A migrációval kapcsolatban megjegyzi, hogy a 7 éves költségvetésen belül egyszerre több költségvetési fejezetből és programból is jut majd erre a célra, a migráció kezelésére vonatkozó pozitív ösztönzőket is ideértve.

A lap szerint az, hogy egyelőre nagyon sok tagállam elégedetlen a 7 éves büdzsével kapcsolatban, jó előjel arra, hogy végre érdemi tárgyalások tudjanak elindulni róla és a kérdés már a ma kezdődő 2 napos EU-csúcson is a napirenden lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Donald Trump egyre népszerűbb elnök
kinai vakcina coronavac
tizezer forint bankjegy
eszaki aramla2 nemetroszag
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
nagy istvan kap videkfejlesztes210118