hozzanyultak gazdasagfejlesztesi eu palyazat osszefoglalo anyag
Uniós források

Hozzányúltak a gazdaságfejlesztési EU-pályázatok fontos anyagához

Portfolio
Az elmúlt hetekben arra figyeltünk fel, hogy több gazdaságfejlesztési uniós pályázat módosult ún. indikátor értékek és kapcsolódó technikai részletek miatt, ma pedig arról jelent meg közlemény a hivatalos uniós pályázati oldalon, hogy a gazdaságfejlesztési pályázatok ún. monitoring tájékoztatója is módosult. Érdemes tisztázni röviden, hogy ez mit jelent és mivel függ össze, hiszen rengeteg pályázót érint legalább közvetett módon ez a fejlemény.

A friss közlemény hátterében az áll, hogy az Európai Bizottság felé az egyes felhívások alapján vállalt különböző gazdasági, pénzügyi és társadalmi vállalásokban (indikátorok, kötelező vállalások) módosítások történtek és ezeket mostanában vezetik át az egyes pályázatok szabályrendszerén, illetve az ezeket összefoglaló ún. monitoring jelentésekben.

A 2014-2020-as uniós ciklus különböző fejlesztési programjaiban 2018. végi és 2023. végi célértékeket, indikátorokat programoztak a hatóságok a legkülönbözőbb területeken (pl. vissza nem térítendő támogatásban részesülő vállalkozások száma, projektekkel létrehozott új munkahelyek  száma, oktatási-képzési-szociális intézménybeli sokféle mutató) . Ezek teljesítéséről a GINOP, a KEHOP, a VEKOP és a TOP kapcsán 2019 június-júliusban nyújtották be az éves végrehajtási jelentéseket Brüsszelbe a magyar hatóságok. Ezek áttanulmányozása után pedig augusztusban adott ki a Bizottság egy olyan határozatot (C2019 6101), amely azt rögzítette, hogy ezen fejlesztési  programok mely prioritásaiban sikerült elérni 2018 végére az indikátorokat és melyekben nem. Ebben az anyagban például az is benne van, hogy a GINOP 4-es (energetikai témák) és 8-as prioritásában (visszatérítendő pénzügyi eszközök) nem teljesültek a célok, ahogy a TOP és a VEKOP számos prioritásában sem.

Ezek nyomán a háttérben a magyar hatóságok arról egyeztettek a Bizottsággal, hogy az egyes indikátorok teljesítésében hogyan haladjanak tovább, illetve a célértékek terén jelentős alulteljesítést mutató részprogramoknál (prioritások) a fel nem használható 6%-nyi forráskeretet (teljesítménytartalék) mely másik prioritásoknál használják majd fel, azaz

milyen célok mentén hirdethetnek még új pályázatokat, illetve milyen korábbi pályázatok keretösszegét emelhetik még meg.

Az egyes prioritásoknál 7 évre tervezett források 6%-ának felhasználását ahhoz kötötte a Bizottság, hogy a 2018 végére a rögzített célértékeket el tudták-e érni az egyes tagállamok, vagy sem, hogy ezzel is ösztönözzék a kijelölt célok mentén mielőbb történő programvégrehajtást.

Az összetett szabályok alapján ha a kijelölt céltól jelentős, 15-25%-os az elmaradás, akkor a 6%-nyi forráskeretet más, jól/jobban teljesítő prioritásra kell átcsoportosítani. A forrásátcsoportosításra való felkészülés az elmúlt hónapokban magyar oldalon már zajlott és ezzel összefüggésben már jelentek is meg gazdaságfejlesztési pályázatok, illetve várhatók is még.

Ma tehát a GINOP 4-es, 7-es és 8-as prioritása kapcsán a fentiekkel összefüggésben módosult a monitoring tájékoztató, illetve az elmúlt hetekben megjelent GINOP-pályázatoknak (pl. az 1-es prioritáshoz tartozó Magyar Multi Program II. és III., illetve a 4-es prioritáshoz tartozó kisebb és nagyobb céges napelemes pályázatok) ehhez a témához is van köze.

Érdemes egyébként átnézni a ma módosult monitoring tájékoztatót, mert ebben minden gazdaságfejlesztési pályázat kapcsán röviden összefoglalják, hogy a megvalósítás során mire kell figyelni mind a projektek végrehajtóinak, mind a hatóságoknak.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból megvalósuló GINOP 1-4. és 7. prioritáshoz tartozó pályázatok Fenntartási Monitoring Tájékoztatója itt érhető el, az Európai Szociális Alapból megvalósuló 5. és 6. prioritás Fenntartási Monitoring Tájékoztatója pedig itt érhető el.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-1231520267 (1)
George Floyd
brazilia2
nyugdíjas szegény nyugdíjas
GettyImages-1206139057 (1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Orban Viktor Ursula von der leyen magyarorszag reformterv