Uniós források

Jó hírt kapott sok ezer mezőgazdasági termelő egy EU-pályázati változás miatt

Portfolio
Több ponton a mezőgazdasági termelők számára kedvező irányba változott az az uniós pályázat, amely a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást – derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből.

A közlemény szerint az eddigi 30% helyett már a 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek esetén is segít ez a biztosítási díjtámogató konstrukció, illetve a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 65%-a helyett 70 %-ra nőtt.

A változásokat tartalmazó közlemény szerint módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. A felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

  • Módosult a felhívás 3.1.1. pontja: A felhívás keretében, olyan mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtható támogatás, amelyek a mezőgazdasági termelők azon veszteségeire nyújtanak fedezetet, amelyeket üzemi szinten a növénykultúrában 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek okoznak. A mérték 30%-ról 20%-ra csökkent.
  • Emiatt a Felhívás keretében olyan mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtható támogatás, amelyek a mezőgazdasági termelők azon veszteségeire nyújtanak fedezetet, amelyeket üzemi szinten a növénykultúrában 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek okoznak.
  • A módosítás érinti a felhívás 3.4.1.1.5. pontját, továbbá két ponton a Fogalomtár című mellékletet is, ezért változott a „biztosítási esemény” és a „tűzkár” definíciója.
  • Módosult a felhívás 5.3 pontja: A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 70 %-a. A mérték 65%-ról 70%-ra nőtt.
  • Tájékoztatjuk a Tisztelt Támogatást Igénylőket, hogy a fentiek szerinti módosítások a 2019-ben megkötött biztosítási szerződéseket nem érintik, azokra nincsenek hatással.
  • Módosult a felhívás 1.2 pontja: A Vidékfejlesztési Program Éves Fejlesztési Keretének módosulásának megfelelően változott a rendelkezésre álló forrás mértéke.
  • Módosult a felhívás 4.3 pontja: A támogatást igénylők 2021. december 31-ig jogosultak támogatási kérelem benyújtására, vagyis a támogatási időszak egy évvel meghosszabbodik.
  • A 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet - GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségekkel kiegészült a felhívás 7. fejezete.
  • Fentieken túl a felhívásban a támogatói intézményrendszerben bekövetkezett változások kerültek átvezetésre és módosult a felhívás Támogatói Okirata.

Támogatási kérelmeket – egyúttal kifizetési igényléseket – az agrárpolitikáért felelős miniszternek az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló rendeletében az adott évi egységes kérelem benyújtására meghatározott időszakban lehet benyújtani, az egységes kérelem részeként a pályázatban meghatározott feltételek szerint.

Mivel a pályázat keretösszege 24,45 milliárd forintos és jelenleg ennek csak kicsit több mint a fele (12,9 milliárd forint) van lekötve a hivatalos adatbázis szerint, így feltehetően még több (tíz)ezer mezőgazdasági termelőnek lehet kedvező fejlemény a mai döntés.

A támogatások kifizetésének aktuális adatbázisa szerint eddig 40 ezer 335 támogatási kérelmet hagytak jóvá összesen 12,9 milliárd forint összegben, és nekik mind ki is fizették már ezt a pénzt.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep