Uniós források

Jó hírt kapott sok ezer mezőgazdasági termelő egy EU-pályázati változás miatt

Portfolio
Több ponton a mezőgazdasági termelők számára kedvező irányba változott az az uniós pályázat, amely a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást – derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből.

A közlemény szerint az eddigi 30% helyett már a 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek esetén is segít ez a biztosítási díjtámogató konstrukció, illetve a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 65%-a helyett 70 %-ra nőtt.

A változásokat tartalmazó közlemény szerint módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. A felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

  • Módosult a felhívás 3.1.1. pontja: A felhívás keretében, olyan mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtható támogatás, amelyek a mezőgazdasági termelők azon veszteségeire nyújtanak fedezetet, amelyeket üzemi szinten a növénykultúrában 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek okoznak. A mérték 30%-ról 20%-ra csökkent.
  • Emiatt a Felhívás keretében olyan mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtható támogatás, amelyek a mezőgazdasági termelők azon veszteségeire nyújtanak fedezetet, amelyeket üzemi szinten a növénykultúrában 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek okoznak.
  • A módosítás érinti a felhívás 3.4.1.1.5. pontját, továbbá két ponton a Fogalomtár című mellékletet is, ezért változott a „biztosítási esemény” és a „tűzkár” definíciója.
  • Módosult a felhívás 5.3 pontja: A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 70 %-a. A mérték 65%-ról 70%-ra nőtt.
  • Tájékoztatjuk a Tisztelt Támogatást Igénylőket, hogy a fentiek szerinti módosítások a 2019-ben megkötött biztosítási szerződéseket nem érintik, azokra nincsenek hatással.
  • Módosult a felhívás 1.2 pontja: A Vidékfejlesztési Program Éves Fejlesztési Keretének módosulásának megfelelően változott a rendelkezésre álló forrás mértéke.
  • Módosult a felhívás 4.3 pontja: A támogatást igénylők 2021. december 31-ig jogosultak támogatási kérelem benyújtására, vagyis a támogatási időszak egy évvel meghosszabbodik.
  • A 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet - GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségekkel kiegészült a felhívás 7. fejezete.
  • Fentieken túl a felhívásban a támogatói intézményrendszerben bekövetkezett változások kerültek átvezetésre és módosult a felhívás Támogatói Okirata.

Támogatási kérelmeket – egyúttal kifizetési igényléseket – az agrárpolitikáért felelős miniszternek az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló rendeletében az adott évi egységes kérelem benyújtására meghatározott időszakban lehet benyújtani, az egységes kérelem részeként a pályázatban meghatározott feltételek szerint.

Mivel a pályázat keretösszege 24,45 milliárd forintos és jelenleg ennek csak kicsit több mint a fele (12,9 milliárd forint) van lekötve a hivatalos adatbázis szerint, így feltehetően még több (tíz)ezer mezőgazdasági termelőnek lehet kedvező fejlemény a mai döntés.

A támogatások kifizetésének aktuális adatbázisa szerint eddig 40 ezer 335 támogatási kérelmet hagytak jóvá összesen 12,9 milliárd forint összegben, és nekik mind ki is fizették már ezt a pénzt.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693