Juncker: nemcsak az amerikaiak hallgatták le a drága kis Nokiámat
Uniós források

Juncker: nemcsak az amerikaiak hallgatták le a drága kis Nokiámat

Portfolio
Rengeteg kis színes sztorit és uniós tapasztalatot, életbölcsességet osztott meg a Politico ma reggeli brüsszeli hírlevelében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, ugyanis ő maga írta. Néhány hónapja egy bevallása szerint „gyenge pillanatában”, egy Politico-pódium beszélgetés során megígérte ezt, így be kellett tartania.

Színes sztorik

A megosztott sztorik között van például az, hogy az 5G hálózat megbízhatóságáról folytatott viták kereszttüzében ő még mindig bízik a drága kis Nokia telefonjában („nem 3310-es, de majdnem”), igaz azt nemcsak az amerikaiak, hanem a franciák is lehallgatták. Ezt onnan tudja, hogy pár éve miután letette a telefont Bill Clinton volt amerikai elnökkel, pár percre rá Jacques Chirac volt francia államfő kérte számon rajta, hogy miért dicsérgeti és nevezi nagyon jó barátjának Clintont.

Az a sztori is benne van a hírlevélben, hogy a kiváló kommunikációs képességekkel rendelkező bolgár miniszterelnök beszéd helyett lerajzolta neki a Déli Áramlat gázvezeték rendszer terveit és következményeit és ez akkora hatással volt rá, hogy a rajzot bekereteztette, felrakatta az irodája falára. A következő időszak tárgyalásain visszautalt rá, amikor egy bolgár delegáció jött hozzá egyeztetni. A rajzot aztán a bolgár sajtóba ki is szivárogtatták.

Juncker egyébként spoilerezett is a ma nyilvánosságra kerülő Eurobarométer felmérésből, hiszen elárulta, hogy történelmi csúcsra emelkedett az euró támogatottsága (ld. alább a számoknál) és az európai roaming díjak levágása után a telefonálás költségeiről is megjelenik ma egy bizottsági anyag.

A Bizottság leköszönő elnöke elárulta azt is, hogy 2017-ben egy találkozón Donald Trump amerikai elnök úgy mutatta be őt a saját feleségének (Melania Trumpnak), hogy ő a 28 európai országot képviseli, azaz mintha ő lenne a 28 állam- és kormányfő vezetője. Juncker inkább bele sem kezdett annak elmagyarázásába, hogy az valójában a másik Donald (Tusk), nem pedig ő. Mivel tehát nem tette helyre Trumpot, ezért a 2018-as fehér házi látogatásakor, amikor az EU és az USA kereskedelmi feszültségét kellett elsimítania (és az EU-ra kivetendő autóvámokat kellett elkerülnie), jól jött Junckernek az, hogy Trump azt hitte róla, ő az EU vezetője.

Az autóvámok kivetésének elkerüléséhez és általában az EU-USA kereskedelmi feszültség enyhüléséhez persze az is kellett, hogy az EU a világ legnagyobb kereskedelmi blokkja és a fehér házi látogatás előtt 1 héttel ütötték nyélbe az EU-Japánnal a kereskedelmi megállapodást. Így Trump megérezte az erőt és ezzel együtt az üzleti lehetőséget és az is engedékenyebbé tette őt, hogy az EU az amerikai szójabab legnagyobb importőre (itt pedig Juncker beajánlott egy nagyobb felvásárlási programot, ami jól jött Trump szavazóbázisának is - a szerk.)

Juncker egyébként nagy szívfájdalmát is elárulta, mégpedig azt, hogy Ciprus újraegyesítését nem tudták még elérni, a britek pedig távozni készülnek, az észak-macedón és albán csatlakozási tárgyalásokat pedig annak ellenére sem indították el, hogy az országok minden feltételt teljesítettek, így szószegést követett el az EU.

Magyarországot érintő sztori nincs a hírlevélben. Juncker azt írta, hogy visszavonul az aktív politikai élettől, de hallatni fogja hangját még európai ügyekben.

Fontos számok, adatok

A fenti színes sztorik mellett rengeteg számot is megosztott az olvasótáborral Juncker, így például azt, hogy:

  • Az ő 2014-es hivatalba lépése óta 14 millió új munkahely jött létre az EU-ban és a közösség GDP-je már 25 egymást követő negyedéve nő. 16 új kereskedelmi megállapodást kötöttek, ami további 5 millió új munkahelyet teremthet. 172 ezer fiatal vett részt európai szolidaritási kezdeményezésekben. 4,5 milliárd eurót fektettek be az afrikai partnerségbe és 2020-ig az összes afrikai befektetése az EU-nak 44 milliárd euróra fog nőni.
  • Bár sokan panaszkodnak a rengeteg EU-s joganyagra, a Brüsszelből hozott szabályokra, valójában 2014 óta az EU-s joganyag tartalma 83%-kal csökkent.
  • A nevét viselő Juncker-terv (Európai Stratégiai Beruházási Terv) 2019. októberéig mintegy 451 milliárd euró befektetést mobilizált EU-s közösségi pénz és magántőke befektetésével együtt. Ennek segítségével több, mint 1 millió európai kkv jut forráshoz. A pontos részletek és országbontás itt érhető el.
  • 1987 óta már 10 millió, 2014 óta pedig ebből 4 millió európai fiatal és tudós-tanár-kutató vett részt az Erasmus-programban. A friss magyar adatok itt érhetők el.
  • A ma nyilvánosságra kerülő Eurobarometer felmérés szerint az emberek átlagosan 69%-a szeretné szorosabbra fűzni a gazdasági és költségvetési politikák koordinációját. Ez még Olaszországban is 69%, míg Franciaországban 75%. Az eurózóna támogatottsága pedig történelmi csúcsra emelkedett: 76%-ra, és közben az emberek 65%-a mondja azt, hogy saját országának is előnyös az euró.
  • A jövőt illetően azért azt is megosztotta, hogy az EU jelenleg a bruttó hozzáadott értéknek még a 25%-át adja világszinten, de ez 10-15 éves távon 15%-ra fog csökkenni és 2030-ban már egyetlen uniós tagállam sem lesz tagja a G7 nevű formációnak.
  • Demográfiailag is lefelé tartó trendben van az EU, így az együttműködés, összefogás fontosságát sürgette. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy nem kell kitörölni a nemzeti identitásunkat, hanem éppen ellenkezőleg, ápolni kell azt és folyamatosan hangsúlyozni kell a közös értékeinket, valamint az egyéniségünket - azokat a dolgokat, amelyek azzá teszik Európát, ami valójában.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Corbis via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500