D_MTI20191212057
Uniós források

Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott az Orbán-kormány Brüsszelből

Weinhardt Attila
A szeptemberi közel 500 milliárd forint után novemberben mintegy 375 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság a magyar kormánynak – derül ki a Portfolio vizsgálataiból, így ez a korábbi bő 400 milliárd forintos pénzügyi büntetés bevállalása után hatalmas karácsonyi ajándéknak tűnik. Ez tovább javítja a magyar költségvetés év végi helyzetét, amiből akár jócskán fel is pörgethetné a kormány az EU-pályázati pénzosztást, mégsem látjuk ennek egyelőre határozott jeleit.

Újabb hatalmas átutalást, adataink szerint mintegy 375 milliárd forintnyi EU-támogatást küldött az Európai Bizottság november elejétől december elejéig a magyar kormánynak, amiből a Pénzügyminisztérium novemberre csak 220 milliárdot számolt el minapi adatközlésekor, így mindez tovább javítja a magyar büdzsé év végi helyzetét. Ebből a költségvetési mozgástérből akár jelentős pályázati kifizetéseket is teljesíthetne a kormány, mégsem látjuk ennek határozott jeleit. November elejétől december elejéig ugyanis adataink szerint „csak” 1211 új pályázati nyertest hirdetett ki, akiknek 34 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg, illetve a 4 hét alatt összesen csak 74 milliárd forintot fizetett ki a nyerteseknek.

Amint az alábbi összesítésünkben látszik: a legnagyobb számban novemberben a Vidékfejlesztési Program pályázatain nyertek, illetve a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban.

megitelttamnagytabla191213

Amint az alábbi grafikonon látjuk: a megítélt támogatások volumenében több hónapja nincs élénkülés annak ellenére sem, hogy a szeptemberi közel 500 milliárdos és a novemberi 375 milliárd forintos brüsszeli átutalás jócskán javította a magyar költségvetés helyzetét, így bőven lenne miből fizetni. A lassabb kifizetés a már folyamatban lévő projektek időigényes teljesítésével, az ebből keletkező korlátozott számlavolumennel magyarázható inkább.

A Vidékfejlesztési Program olykor extrémen kiugró havi nyertes pályázóitól eltekintve a többi Operatív Programban az utóbbi hónapokban azért újra látszik élénkülés, a havi 500-at közelíti az új nyertesek havi száma.

Az összes nyertes projektre novemberben mintegy 74 milliárd forintot tudtak a hatóságok kifizetni, így a 2014-2020-as ciklus összes nyertese eddig kerek 6600 milliárd forintot kapott meg.

Amennyiben a 2014-2020-as ciklus négy főbb pénzügyi adatát együtt nézzük, akkor azt látjuk, hogy a meghirdetett pályázatok volumene már 10400 milliárd forint felett jár (ami az eredeti 7 éves elosztható keretösszegnek már a 114%-át teszi ki). A már nyertesekkel lefedett keret (elosztott forrástömeg) 9453 milliárd forintot tesz ki (102,9%, a tagállamok között messze a legmagasabb), a nekik itthon kifizetett támogatási volumen az imént említettek szerint 6600 milliárd forint (71,9%).

Az utólagos brüsszeli megtérítések volumene a szeptemberi és novemberi nagy átutalással együtt már 3496 milliárd forintnál jár adataink szerint (a 7 éves brüsszeli keret 43,8%-ánál, a tagállami középmezőnynél kicsit jobbnak felel meg) és így érdemben szűkült az itthoni felpörgetett kifizetések és az utólag Brüsszelből beérkezett pénzek közötti különbség. Igaz annak mérete még mindig 3000 milliárd forint feletti, és ennek következő időszaki bezúdulása a költségvetés pénzforgalmi egyenlegét időnként akár jókora pluszba is tolhatja majd.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bull bear
biodom-569134
eső
dunaferr
bankjegy forint
törökország
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyogyszer_tabletta