Uniós források

Nem számíthat EIB-hitelre a Mátrai Erőmű a széntüzelésre átálláshoz

Portfolio
Üzleti megtérülés szempontjából nem tartja kifizetődőnek a földgáz és más fosszilis fűtőanyagokkal összefüggő projektekbe való befektetést Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke, akkor sem, ha a gáz a sokkal szennyezőbb szenet hivatott kiváltani az áramtermelésben. A Bruxinfo kérdésére így lényegében az is kiderült, hogy ha a Mátrai Erőmű a lignitről a széntüzelésre váltana át, akkor sem kaphatna ehhez a projektjéhez EIB-hitelt.

Tegnap tartotta Brüsszelben az EIB, az Unió fejlesztési bankja, a 2019-es éves tevékenységéről szóló beszámolót, a Bruxinfo ezen volt ott és a beszámoló fontosabb pontjai:

  • Bár az erőművek széntüzelésről földgáz-tüzelésre való átállását előrelépésnek tekinti az EIB, de mégsem tartja fenntarthatónak környezeti és üzleti szempontból, emiatt nem is adna finanszírozást ilyen projektekre.
  • Ezt arra válaszolta Werner Hoyer, az EIB elnöke, amikor a lap megkérdezte, hogy a bank a nemrég bemutatott méltányos átállási mechanizmus (JTM) keretében kész lesz-e olyan beruházásokba is kölcsönnel beszállni, amelyek az olyan széntüzelésű erőművek kisebb CO2-kibocsátású gázra történő átállítását céloznák, mint amilyen Magyarországon például a Mátrai Erőmű. 
  • Hoyer válaszában aláhúzta, hogy ha a megtérülés oldaláról nézi a dolgot és el akarja kerülni, hogy később a banknak le kelljen írni a veszteségeket, akkor az EIB elnöke nem sok értelmét látja a gázalapú áramtermelésbe való beruházásnak. Werner Hoyer ugyanakkor megerősítette azt, hogy a már benyújtott gázprojektekhez az EIB kész kölcsönt nyújtani. Új beruházásokat azonban már nem fog támogatni, és 2021 végéig le is állítja a fosszilis projektek hitelezését. 
  • Az EU beruházási bankja tavaly mindösszesen 72,2 milliárd euró kölcsönt nyújtott (ebből 63,4 milliárdot az EU-n belül), 13 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. Ez a hitelállomány összesen 280 milliárd eurónyi beruházást mobilizált világszerte. „Minden egyes euró, amit kihelyeztünk, további 2 euró 88 centet fialt az általunk finanszírozott projektekben. Tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban” – mutatott rá a német nemzetiségű bankelnök. 
  • A kkv-kat 25,5 milliárddal, környezetvédelmi beruházásokat 16,5 milliárddal, infrastruktúra-fejlesztést 15,7 milliárddal, az innovációt pedig 14,4 milliárd euróval támogatta a luxembourgi székhelyű pénzintézet. Az EIB által 2019-ben nyújtott kölcsönök 31 százaléka éghajlatváltozással összefüggő beruházásokra ment. A bank 2025-re 50 százalékra tervezi felemelni a fenntartható beruházások részarányát a teljes finanszírozáson belül.
  • A bank az európai zöld megállapodás motorjává kíván válni. A pénzintézet már korábban bejelentette, hogy 2021 és 2030 között ezer milliárd euró beruházást szeretne mobilizálni a fenntartható gazdaságba való átmenet finanszírozására. Werner Hoyer ugyanakkor azt ígéri, hogy az éghajlatváltozásra való fókuszálás nem fogja elterelni a figyelmet az EIB fő küldetéséről, ami a kohézió előmozdítása. 
  • Az EIB adatai szerint a tavaly aláírt támogatási szerződések több mint 13 ezer megawatt áramtermelő kapacitást eredményeznek majd, és majdnem mindet megújuló energiaforrásokból. Az egészségügyi szolgáltatások színvonalát is javítani fogják 12 millió ember számára Európában. 
  • A bankelnök egy kérdésre válaszolva a francia elnök felvetésére hivatkozva nem zárta ki, hogy rövidesen napirendre kerül az Európai Beruházási Bank alaptőkéjének a felemelése. Bár a bank maga ezt nem kezdeményezi, de tekintettel a vele szemben támasztott fokozott várakozásokkal, egy ilyen lépés a jövőben szükségessé válhat. 

A minap mutatta be a magyar kormány a klímavédelemmel és az energiahatékonysággal kapcsolatos új stratégiai anyagait, illetve az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodást és annak finanszírozási tervét, ezek részletei alábbi cikkeinkben olvashatók:

Címlapkép forrása: 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-1213571549 (13)
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
koronavírus adatok sejt járvány
markzuckerberg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió