Kiszivárgott: lazíthatnak a Magyarországnak is fontos uniós deficitkorláton
Uniós források

Kiszivárgott: lazíthatnak a Magyarországnak is fontos uniós deficitkorláton

Portfolio
Egy „zöld rugalmassági” záradékkal módosíthatják az EU költségvetési és adósságszabályait rögzítő Stabilitási és Növekedési Egyezményt, hogy ezzel segítsék a minap bejelentett Európai Zöld Megállapodás, azaz a 2050-es uniós klímasemlegességi cél és a digitalizációs átállás megvalósítását – írja a Politico a birtokába került 19 oldalas tervezet alapján.

A részleteket most szerdán, február 5-én jelenti majd be a területért illetékes volt olasz miniszterelnök, aki immár az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa. Ő egyébként már régebb óta szorgalmazta azt, hogy a 3%-os GDP-arányos deficitkorlátnál, illetve a 60%-os adósságráta korlátnál vegyék figyelembe a tagállamok klímavédelemmel összefüggésben álló állami beruházásainak költségvetési hatását. Magyarul:

a „zöld rugalmassági” klauzulával akár azt is megengedik majd, hogy szankció nélkül mehessen 3% fölé az adott tagállam költségvetési deficitje, ha igazolni tudja, hogy ez részben éppen a „zöld” beruházások és digitalizációs átállás miatt történt meg.

Az Európai Zöld Megállapodás (EZM) minapi bejelentésekor az Európai Bizottság egy 1000 milliárd eurós, jórészt hitelekre és magántőke bevonására épülő beruházási keretprogramot mutatott be, hogy elérhető legyen a 2050-es klímasemlegességi cél.

Közben a Bizottság azt is elismerte, hogy a Párizsi Egyezmény eléréséhez évente mintegy 260 milliárd eurónyi beruházást kellene megvalósítani. Utóbbi tehát sokkal több, mint amit az EZM nyújtani tud, azaz a nagy átállás további jelentős tagállami kiadásokat is megkövetel majd és ezeket ismernék most el a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) szabályrendszerének lazításával.

Utóbbihoz azt is elismeri majd a szerdán nyilvánosságra kerülő anyag, hogy az SNE túlságosan bonyolulttá vált az elmúlt időszakban és így kevésbé ösztönzi a tagállamokat az egyébként legfelső uniós szinten is jóváhagyott célok elérése érdekében.

A Financial Times hétfői cikke a fentieknél sokkal óvatosabb változások lehetőségéről ír csak a költségvetési szabályok felülvizsgálati jelentése kapcsán.

A cikk inkább csak azt vetíti előre, hogy a Bizottság vitára bocsáthatja az SNE-t, illetve a belső elszámolási szabályaiban jobban figyelembe veheti a zöld projektekkel kapcsolatos kiadásokat, de igyekszik elkerülni, hogy bármi olyan döntés szülessen, ami költségvetési lazításként fogható fel.

A januárban nyilvánosságra hozott magyar energiahatékonysági és klímavédelmi kormányzati tervekből készült cikkeink:

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
banyaszat