gyumolcsfeldolgozo uzem palyazat tamogatas
Uniós források

Két ágazat nyerte az élelmiszeripari EU-s pályázatok nagy részét

Portfolio
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, valamint a húsfeldolgozással, húskészítmény-gyártással foglalkozó cégek lettek az élelmiszeripari uniós pályázatok eddigi legnagyobb nyertesei – derül ki az Agrárminisztérium parlamenti képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

Vadai Ágnes, a DK képviselője tett fel írásbeli kérdést a parlament rendszerében Nagy István agrárminiszternek, aki a napokban a TEÁOR-kódok rendszere alapján az alábbi táblázat segítségével adott választ a kérdésre. Amint látható: összesen 886 nyertest hirdettek már az élelmiszeripari uniós pályázatokban összesen 157,7 milliárd forint összegben és ezekből a fent említett két ágazat cégei összesen közel 116 milliárdot kaptak meg.

A legtöbb támogatást a gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, és tartósítással foglalkozó cégek nyerték meg: 367 támogatói okiratra csaknem 68 milliárd forintot osztottak ki, ami átlagosan 185 millió forintos támogatást jelent. A húsipari cégek 246 nyertes projektet tudnak felmutatni, amelyekre 38 milliárd forintot nyertek el, azaz átlagosan 154 milliós támogatást.

A táblázat alapján az is látszik, hogy a tejfeldolgozó, italgyártó és egyéb élelmiszer gyártó cégek közel azonos támogatási volument (11 milliárd forint körülit) kaptak, közel azonos támogatási darabszám mellett, ami 180 millió forint körüli átlagos támogatást jelent az egyes konstrukciókban.

Nagy István azt is hangsúlyozta válaszában, hogy

az elbírálás során csak a kérelmek minősége rangsorolt, ugyanis a különböző ágazatba tartozó kérelmeknek ugyanazon kritériumoknak kellett megfelelniük, mely nyílt kritériumrendszert a pályázati felhívások is tartalmaznak. Egy ágazatot sem részesítettünk előnyben, egy ágazat számára sem volt külön keret meghirdetve. Ennek megfelelően a benyújtott kérelmek száma és azok ágazati besorolása a piaci igényeket tükrözte.

A miniszter év végén is kapott egy kérdést, amely azt firtatta, hogy hogyan állt 2019. év végén a VP-ben az egyes pályázatokban a kifizetés. A parlament oldalán elérhető válasz nagy táblázata alapján az látszik, hogy 587,8 milliárd forintnyi kifizetés történt meg addig, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban pedig további 4,6 milliárd forintnyi kifizetés történt meg szilveszterig,

A több mint 1300 milliárd forintos VP-ben tehát a tisztán élelmiszeripari jellegű pályázatokon eddig 158 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg. Zsigó Róbert, a szaktárca területért felelős államtitkára egyébként a közelmúltban arról beszélt a Magyar Nemzet emlékeztetője szerint, hogy a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az ágazatba. Ez úgy lehetséges, hogy más célzatú pályázatokon is nyerhettek élelmiszeripari jellegű, vagy résztevékenységű cégek.

Az államtitkár szerint az, hogy az élelmiszeripar fejlesztését kiemelt célként kezeli a kormányzat, a jövőben is megmarad, ezért az új támogatási ciklus előkészítése során is fontos célterület lesz az élelmiszeripar. Emellett az államtitkár szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely – a jövő évi költségvetés terhére – célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
dramai olasz figyelmeztetes guiseppe conte kozos kotveny
merkel
kaslermiklos
shinzo abe japan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság