gyumolcsfeldolgozo uzem palyazat tamogatas
Uniós források

Két ágazat nyerte az élelmiszeripari EU-s pályázatok nagy részét

Portfolio
A gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, valamint a húsfeldolgozással, húskészítmény-gyártással foglalkozó cégek lettek az élelmiszeripari uniós pályázatok eddigi legnagyobb nyertesei – derül ki az Agrárminisztérium parlamenti képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Vadai Ágnes, a DK képviselője tett fel írásbeli kérdést a parlament rendszerében Nagy István agrárminiszternek, aki a napokban a TEÁOR-kódok rendszere alapján az alábbi táblázat segítségével adott választ a kérdésre. Amint látható: összesen 886 nyertest hirdettek már az élelmiszeripari uniós pályázatokban összesen 157,7 milliárd forint összegben és ezekből a fent említett két ágazat cégei összesen közel 116 milliárdot kaptak meg.

A legtöbb támogatást a gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, és tartósítással foglalkozó cégek nyerték meg: 367 támogatói okiratra csaknem 68 milliárd forintot osztottak ki, ami átlagosan 185 millió forintos támogatást jelent. A húsipari cégek 246 nyertes projektet tudnak felmutatni, amelyekre 38 milliárd forintot nyertek el, azaz átlagosan 154 milliós támogatást.

A táblázat alapján az is látszik, hogy a tejfeldolgozó, italgyártó és egyéb élelmiszer gyártó cégek közel azonos támogatási volument (11 milliárd forint körülit) kaptak, közel azonos támogatási darabszám mellett, ami 180 millió forint körüli átlagos támogatást jelent az egyes konstrukciókban.

Nagy István azt is hangsúlyozta válaszában, hogy

az elbírálás során csak a kérelmek minősége rangsorolt, ugyanis a különböző ágazatba tartozó kérelmeknek ugyanazon kritériumoknak kellett megfelelniük, mely nyílt kritériumrendszert a pályázati felhívások is tartalmaznak. Egy ágazatot sem részesítettünk előnyben, egy ágazat számára sem volt külön keret meghirdetve. Ennek megfelelően a benyújtott kérelmek száma és azok ágazati besorolása a piaci igényeket tükrözte.

A miniszter év végén is kapott egy kérdést, amely azt firtatta, hogy hogyan állt 2019. év végén a VP-ben az egyes pályázatokban a kifizetés. A parlament oldalán elérhető válasz nagy táblázata alapján az látszik, hogy 587,8 milliárd forintnyi kifizetés történt meg addig, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban pedig további 4,6 milliárd forintnyi kifizetés történt meg szilveszterig,

A több mint 1300 milliárd forintos VP-ben tehát a tisztán élelmiszeripari jellegű pályázatokon eddig 158 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg. Zsigó Róbert, a szaktárca területért felelős államtitkára egyébként a közelmúltban arról beszélt a Magyar Nemzet emlékeztetője szerint, hogy a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az ágazatba. Ez úgy lehetséges, hogy más célzatú pályázatokon is nyerhettek élelmiszeripari jellegű, vagy résztevékenységű cégek.

Az államtitkár szerint az, hogy az élelmiszeripar fejlesztését kiemelt célként kezeli a kormányzat, a jövőben is megmarad, ezért az új támogatási ciklus előkészítése során is fontos célterület lesz az élelmiszeripar. Emellett az államtitkár szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely – a jövő évi költségvetés terhére – célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament