Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Uniós források

Keménykednek a britek: jöhet a hard Brexit?

MTI
Portfolio
London nem kívánja meghosszabbítani a brit EU-tagság január végi megszűnése után kezdődött 11 hónapos - az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítására szolgáló - átmeneti időszakot, sőt már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni az erről szóló tárgyalásokat az EU-val - áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett tárgyalási javaslatcsomagban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás. A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak "korlátozott, de elégséges" időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére. A dokumentum leszögezi ugyanakkor, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy folytassa-e a tárgyalásokat. Ez azt jelenti, hogy a brit kormány nem veti el a hard Brexit lehetőségét.

Ahogy korábban azt megírtuk, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michael Barnier világossá tette, hogy a kanadaihoz hasonló együttműködés nem jöhet létre. A szigetország ugyanis amellett, hogy az EU fontos kereskedelmi partnere, egyben legközelebbi versenytársa is, így aztán nem számíthat olyan jellegű együttműködésre, mint az EU-s külkereskedelemben is alacsonyabb súllyal szereplő, és földrajzilag is távol eső Kanada.

Az EU szándéka a tárgyalások során, hogy a britek vállalatokra ugyanazok a piacszabályozási feltételek vonatkozzanak, mint a kontinens gazdasági szereplőire. A britek ezzel szemben nagyobb szabadságot szeretnének, és nem akarják beleszólás nélkül elfogadni az uniós piacszabályozási rendszert. Az álláspontok tehát eltérőek, a határidő pedig rövid.

A most megjelent brit dokumentum a tárgyalási pozíció felvételét jelenti, így korai lenne elhamarkodott következtetéseket levonni, de kétségtelen: a felek elképzelései nagyon távol állnak egymástól.

Ma délelőtt írtuk, hogy az Egyesült Királyság nem csak az EU-val tárgyal: Kanadával, Ukrajnával és Mexikóval is kialakulóban vannak az együttműködés feltételei, és hamarosan az USA-val is megindulnak a tárgyalások. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy több technikai és politikai akadály miatt nem valószínű, hogy idén sikerül tető alá hozni egy átfogó brit-amerikai kereskedelmi megállapodást.

Címlapkép: Getty Images.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
tothistvandij
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
adobevallas
lelegeztetogep
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság