Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Uniós források

Keménykednek a britek: jöhet a hard Brexit?

MTI
Portfolio
London nem kívánja meghosszabbítani a brit EU-tagság január végi megszűnése után kezdődött 11 hónapos - az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítására szolgáló - átmeneti időszakot, sőt már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni az erről szóló tárgyalásokat az EU-val - áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett tárgyalási javaslatcsomagban.

A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás. A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak "korlátozott, de elégséges" időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére. A dokumentum leszögezi ugyanakkor, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy folytassa-e a tárgyalásokat. Ez azt jelenti, hogy a brit kormány nem veti el a hard Brexit lehetőségét.

Ahogy korábban azt megírtuk, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michael Barnier világossá tette, hogy a kanadaihoz hasonló együttműködés nem jöhet létre. A szigetország ugyanis amellett, hogy az EU fontos kereskedelmi partnere, egyben legközelebbi versenytársa is, így aztán nem számíthat olyan jellegű együttműködésre, mint az EU-s külkereskedelemben is alacsonyabb súllyal szereplő, és földrajzilag is távol eső Kanada.

Az EU szándéka a tárgyalások során, hogy a britek vállalatokra ugyanazok a piacszabályozási feltételek vonatkozzanak, mint a kontinens gazdasági szereplőire. A britek ezzel szemben nagyobb szabadságot szeretnének, és nem akarják beleszólás nélkül elfogadni az uniós piacszabályozási rendszert. Az álláspontok tehát eltérőek, a határidő pedig rövid.

A most megjelent brit dokumentum a tárgyalási pozíció felvételét jelenti, így korai lenne elhamarkodott következtetéseket levonni, de kétségtelen: a felek elképzelései nagyon távol állnak egymástól.

Ma délelőtt írtuk, hogy az Egyesült Királyság nem csak az EU-val tárgyal: Kanadával, Ukrajnával és Mexikóval is kialakulóban vannak az együttműködés feltételei, és hamarosan az USA-val is megindulnak a tárgyalások. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy több technikai és politikai akadály miatt nem valószínű, hogy idén sikerül tető alá hozni egy átfogó brit-amerikai kereskedelmi megállapodást.

Címlapkép: Getty Images.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus covid-19 járvány orvos
pompeo
kórházi ápolás műtét elektróda
kórház orvosok koronavírus
trader23
foldgaz_vezetek
spacexshutter-20170905
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Hogyan csináld a gyakorlatban?
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
gernot bluemel ausztria negy fukar unios helyreallitasi alap200531