Uniós források

Brexit: tízfrontos harcot indít jövő hétfőn az EU

Portfolio
|
MTI
Miután elfogadták az EU-s tagállamok a Brexit-ügyi főtárgyaló tárgyalási mandátumát, elárulta a tárgyalási stratégiája főbb pontjait ma délután Michel Barnier. Jelzése szerint tíz tárgyalócsoportot hoz létre és jövő hétfőn indulnak a tárgyalások, amelyen keményen védeni akarják majd az EU érdekeit a vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás elérése érdekében. Barnier már most figyelmeztett, hogy az év végéig rendelkezésre álló idő túl szűk ahhoz, hogy minden kérdésről meg tudjanak egyezni a britekkel.

Íme a tárgyalási mandátum és stratégia részletei

Az Európai Bizottság már jövő hétfőn megkezdi a tárgyalásokat Londonnal, miután az Európai Unió 27 tagországa kedden jóváhagyta a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben kedden.

Az Európai Unió 27 tagállama kedden jóváhagyta a Nagy-Britanniával mint unión kívüli országgal kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, amellyel felhatalmazta az Európai Bizottságot a tárgyalások jövő héten esedékes megkezdésére.

Barnier az európai ügyekkel foglalkozó tanács ülését követően tartott sajtóértekezletén azt mondta, az EU tíz tárgyalócsoportot tervez létrehozni, amelyek párhuzamos egyeztetéseket folytatnak majd egyebek mellett a kereskedelmi kérdésekről, a védelem- és biztonságpolitikai együttműködésről, a külpolitikát érintő feladatokról és más területekről.

Kijelentette:

az unió ragaszkodni fog elképzeléseihez, és nem fog minden áron, és a lehető leghamarabb megállapodásra törekedni Londonnal.

Ragaszkodni fog egyebek mellett egy "méltányos és kiegyensúlyozott", vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás létrehozásához Nagy-Britanniával, illetve a kemény határellenőrzés visszaállításának elkerüléséhez az Ír-szigeten. A jövőbeli gazdasági partnerséget szilárd kötelezettségvállalásoknak kell alátámasztaniuk, amelyek a gazdaságot illetően egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak a nyílt és tisztességes verseny számára - húzta alá. A halászatra vonatkozóan a jövőbeli partnerségnek meg kell őriznie kölcsönös hozzáférést a halászati vizekhez - közölte. 

Nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, amely időszak alatt nem lehet mindennek a végére járni. Az Európai Unió részéről azonban mindent megteszünk a nagyon nehéznek ígérkező tárgyalások sikere érdekében

- fogalmazott.

Szavai szerint az uniós bizottság reméli, hogy a megbeszélések a kölcsönös bizalom jegyében folynak majd a David Frost, a brit kormány főtárgyalója vezette tárgyalócsoportokkal, figyelembe véve és tiszteletben tartva a mindkét fél által már elfogadott feltételeket.

Barnier tájékoztatása szerint a hét közepéig tartó brüsszeli megbeszéléseket követő második tárgyalási fordulóra szintén márciusban, de Londonban kerül majd sor.

A kilépés felé vezető út

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból, ezzel december 31-ig tartó átmeneti időszak vette kezdetét. Az átmeneti időszak alatt az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot, de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben. Az átmeneti időszak egy alkalommal - egy vagy legfeljebb két évvel - meghosszabbítható, amennyiben erről a két fél július 1. előtt megállapodik, de Boris Johnson brit kormányfő korábban kijelentette, hogy erről szó sem lehet.

Az átmeneti időszak célja, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól, legfőképpen a kereskedelem területén.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
napelem csaladi haz lakas