Angela Merkel lemondas financial times nemetorszag
Uniós források

Lemondásra szólította fel Merkelt a Financial Times

Portfolio
Minél előbbi lemondásra szólította fel Angela Merkel német kancellárt a Financial Times hasábjain Tony Barber, a lap újságírója, mert szerinte ez lenne az ország és a sokféle problémával küzdő kontinens érdeke is.

A kedd késő este publikált véleménycikkben Barber amellett érvel, hogy bárhova nézünk Európában, mindenhol csak bajt látunk (menekültválság a görög-török határon, kudarcba fulladt egyeztetés a 2021-2027-es EU-s költségvetésről, rontott gazdasági növekedési kilátások), és mindez összességében azt jelenti, hogy Merkel elvesztette varázsát minden olyan fontosabb területen, ahol korábban Európa legbefolyásosabb embereként még sikereket tudott felmutatni.

A szerző szerint Merkel teljesítményének mérlege mind külpolitikai, mind belpolitikai, mind pedig gazdasági fronton vegyes, azaz a sikerek mellett vannak igenis neki felróható hibák, problémák, amelyek végső soron európai szinten is éreztetik hatásukat.

Merkel korábban már világossá tette, hogy a legkésőbb 2021 őszén esedékes német parlamenti választásokkor távozik posztjáról és visszavonul a politikától is, de az FT publicistája szerint jobb lenne sokkal hamarabb lemondania Merkelnek, hogy a berlini politikai válság ne akadályozza tovább se az ország fejlődését, se Európa sokasodó gondjainak megoldását. Európának ugyanis erős berlini vezetésre, kezdeményezőkészségre, és az innovációban, versenyképességben lemaradt Németország újult lendületére van szüksége. Ehhez viszont egy új kancellárra is szükség van, aki a Merkel-féle egyensúlyozó, óvatos hozzáállást (ami végül a varázsa után sokféle problémához, a német belpolitikai rendszer évtizedek óta nem látott mértékű széttöredezéséhez vezetett) felváltja. 

Angela Merkel 2005 novembere óta tölti be kancellári tisztségét és a szerző megjegyzi: Németország elmúlt 7 évtizedének történelme jól mutatja: nem könnyen válik meg posztjától egy-egy kancellár, hiszen 70 év alatt Merkel csak a nyolcadik ilyen vezető.

A szerző felemlegeti a németek által okozott problémák között azt, hogy elakadt az eurózóna bankunió harmadik pillérének számító közös betétbiztosítási rendszer, mert a németek késleltetik ezt, miközben Európa legkevésbé nyereséges és leginkább széttöredezett bankrendszerével rendelkeznek.

A véleménycikkben a szerző mindezek miatt kijelenti:

Minden megkérdőjelezhetetlen eredménye ellenére Merkel elvesztette varázsát. Minél tovább marad a posztján, annál inkább megkérdőjelezhetővé válik az öröksége.

Tony Barber szerint minél hamarabb meg kell találni Merkel utódát. Kitér a cikkben a CDU április 25-re kitűzött előrehozott kongresszusára, amelyen a Merkel által is támogatott Armin Laschetet mondja esélyesnek a CDU új elnöki tisztségére (aki akár később kancellárrá is válhat) és sürgeti, hogy a németek már jövő év elején urnához járulhassanak egy előrehozott parlamenti választáson, ne várjanak jövő őszig.

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
frankfurt
vakcinaoltas_koronavirus
department of justice
giuseppe conte
Ursula von der Leyen talks to media
boris johnson brexit
philip lane
szennyvíz
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit