Mit csináljunk az EU-pályázatokkal a koronavírus miatt hanyatló gazdaság idején?
Uniós források

Mit csináljunk az EU-pályázatokkal a koronavírus miatt hanyatló gazdaság idején?

Portfolio
Fontos gyakorlati tanácsokat osztott meg ügyfeleivel pénteki hírlevelében az OTP Hungaro-Projekt Kft. a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején javasolt lépésekről az EU-pályázatok terén. Mivel a helyzet most tényleg rendkívüli a gazdaság minden területén, és a tanácsok mindenkinek jól jöhetnek, ezért az alábbiakban megosztjuk ezeket olvasóinkkal is, hogy ezzel is segítsük a sokféle, most felmerült dilemma és nehézség enyhítését.

A hírlevél az otthoni munkavégzés praktikus információi után azt jelzi, hogy „jelzésekkel rendelkezünk arról is, hogy az irányító hatóságok is gőzerővel szervezik át munkavégzésüket, hogy távmunkában is zavartalanul folyhasson a benyújtott pályázatok bírálata, a változás bejelentések és kifizetési igénylések értékelése, a támogatások utalása”.

Azután a cég rögzíti: „Összességében arra számítunk, hogy a távmunka ellenére a támogató szerveknél lelassul az ügyintézés, így magasabb átfutási idővel kell számolnunk. Másik tapasztalatunk, hogy egyelőre az eljáró hatóságok nem mutatnak rugalmasságot a járványra való tekintettel, így bármilyen projektet érintő határidő – legyen az kifizetési igénylés benyújtás vagy hiánypótlás – esetében csúszást vagy hiányosságot vis maiorra hivatkozva nem fogadnak el az irányító hatóságok.”

A fentiek után néhány praktikus tanácsot is jeleznek azért, hogy a folyamatban lévő EU-s projekteknél minimalizálhatjuk a csúszásokat, lassulásokat, problémákat. Ezek az alábbiak:

  • A bevezetett kormányzati intézkedések a folyamatban lévő közös munkáinkra is hatással lesznek, de kellő felkészüléssel elkerülhetjük, de legalábbis Az előkészítési, tervezési fázisban lévő projektek esetén viszonylag könnyedén folyhat tovább a munka, hiszen a személyes találkozók telefonos hívásokkal kiválthatók, a tervezés, az árajánlatok beszerzése távolról végezhető, emailen végrehajtható. Kérjük, ha elakadást tapasztal a munkában, keressen minket, közösen könnyebben találhatunk áthidaló megoldást a problémákra.
  • A pályázatok és kifizetési kérelmek benyújtása az általunk feldolgozandó anyagok rendelkezésre állásának függvényében, de szintén zavartalanul folytatódhat, hiszen az irányító hatóságokkal – ahogy eddig is – elektronikus úton kommunikálunk. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy esetenként az időmúlás és a karanténhelyzetek miatt az adott időszakban – például a hiánypótlás 8 napja alatt -, nem biztos, hogy sikerül beszerezni minden kért igazolást, megfelelő dátummal keltezett alátámasztó dokumentumot. Ez a pályázat vagy a kifizetési kérelem elutasítását eredményezheti.
  • Emiatt felhívjuk figyelmét, hogy a kérelmek benyújtáshoz általunk előzetesen megadott dokumentumlistán szereplő iratokat mihamarabb gyűjtse össze, fűzze le a projektdossziéba, szkennelt változatát pedig küldje meg részünkre, hogy lehetőség szerint még jusson idő azok javítására is. Kérjük, hogy nagy gondossággal állítsák össze a projektdossziét, hogy annak egy teljes eredeti példánya mindig elérhető legyen, különösképpen igaz ez a számlákra és egyéb számviteli bizonylatokra.

A megvalósítás alatt lévő projektek járványügyi érintettsége is többrétű lehet, hiszen a váratlan események hatással vannak a projektek előrehaladására, a keletkező költségek felmerülésére is:

  • Építési költségek: az építkezések jelenleg még viszonylag üzembiztosan folynak, egy ideig megmarad a folyamatosság, de sajtóhírek szerint hamarosan egyre több építőanyag fajta esetén jelentkezhetnek ellátási gondok, hiszen a logisztikai láncok szakadoznak. Másik oldalról a kivitelezésen dolgozók megbetegedése, karanténhelyzete okozhat kapacitáshiányt. Mindezek szintén a beruházás lassulásához vezetnek majd.
  • Eszközbeszerzés, technológia-szerelés költségei: ezen projekttevékenységek fokozottan ki vannak téve a járványhelyzetnek, mert a határlezárások, a beszállítói láncok megszakadása, a kereskedelem akadozásai miatt akár hónapokkal (6-8-12 hónap) is elhúzódhat a megrendelt eszköz leszállítása, telepítése, így csúszhat a projekt megvalósítása. Ezzel sajnos nekünk is számolni kell, de nagyon bízunk benne, hogy a támogató szervek is hoznak majd olyan áthidaló, rugalmas szabályokat, ami biztosítja a projektek véghatáridejének eltolhatóságát, a tervezett költségek teljes körű elszámolhatóságát.
  • Szolgáltatás megrendelés költségei: itt nyilvánvalóan a szolgáltatás milyenségétől függően, akár vis maior esetén is megmaradhat a folyamatos teljesítés (pl. a tervezés, a már levett minták laborvizsgálata, kiértékelése vagy éppen a projektmenedzsment szolgáltatás) és így keletkezhet elszámolható költség, de más esetekben lassulás (pl. engedélyeztetés) vagy akár leállás (pl. műszaki ellenőrzés, talajmintavétel) is bekövetkezhet.
  • Munkabér jellegű költségek: elsősorban kutatás-fejlesztési projektek során lényeges a keletkező bérköltségek pontos dokumentáltsága. Amíg a projektben érintett üzem látogatható, benne a munka zavartalanul folyik, a projektbe bevont munkatárs pedig nincs táppénzen, addig a normál üzletmenet szerint keletkezhet bérköltség. Bezárt üzem esetén az otthon végezhető fejlesztő munka során szintén keletkezhet még a projektben elszámolható munkabér, de ott elképzelhető, hogy a kifizetési kérelem ellenőrzésekor megkövetelik majd, hogy az otthoni munkavégzés szabályszerűen működik-e, a belső munkaügyi szabályok szinkronban vannak-e az előírásokkal. Kérem, amennyiben módja van rá, készüljenek ilyen eshetőségre is. Itt hívjuk fel a figyelmét, hogy jelenleg a GINOP Pénzügyi tájékoztató 5.2.2.2 pontja alapján a távmunka nem minősül elszámolható költségnek. A következő napok akár az otthoni munkavégzés szabályainak lazítását is hozhatják, de mindig legyenek tekintettel az éppen érvényes előírásokra.

A támogatói oldalról érkező információk alapján a helyszíni szemléket és ellenőrzéseket le fogják állítani, ami vagy a kifizetési igénylések csúszását okozza majd, vagy esetleg a kifizetési ütemek fenntartása érdekében lazítanak a szabályokon – jegyzik meg a hírlevél végén.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas