Uniós források

Megtudtuk, mi áll a mai 32 milliárdos kormánybejelentés mögött

Portfolio
A mai Kormányinfón elhangzott 32 milliárd forintos többletforrás "az NKFI Alap jelenleg elérhető pályázati programjainak továbbvitele mellett új kutatás-fejlesztési programok elindítására is lehetőséget biztosít" - jelezte a kormánydöntés hátterét firtató Portfolio-kérdésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium Sajtóosztálya. A döntés azért lényeges, mert idénről jövőre kalkulációink szerint mintegy 25%-kal, 125-ről 157 milliárd forintra, ugranak meg a KFI-célú hazai kiadások Magyarországon, amelynek az a mozgatórugója, hogy sikerüljön elérni a jövőre megcélzott 1,8%-os GDP-arányos KFI-kiadási célt. A ma bejelentett 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi akcióterv további pontjairól és értékeléséről alábbi cikkeinkben írtunk:
Mivel tavaly és idén járnak csúcsra a kutatás-fejlesztési és innovációs célú uniós pályázatok kifizetései Magyarországon, majd visszaesés várható a kifizetésekben jövőre, így régóta fennálló félelem a magyar KFI-intézményrendszerben, hogy nem lehet elérni a 2020-ra meghatározott 1,8%-os GDP-arányos célt. Már Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi elnöke is többször szorgalmazta a Portfolio-nak adott interjúkban, hogy 2020-tól radikálisan meg kell emelni a Hivatal irányítása alá tartozó, magyar költségvetési forrásokból gazdálkodó Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Alap (NKIF Alap) éves költségvetését, hogy a kutatási intézményrendszer finanszírozása egyrészt kiszámítható és fenntartható legyen, másrészt elérhető legyen a 2020-as cél.

Ennek a javaslatnak a kormányzati "felkarolása" egyértelműen visszaköszönt például a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, illetve Birkner Zoltán NKFIH-elnök által idén április 30-án tartott között sajtótájékoztatón. A miniszter többek között azt jelezte, hogy a 2020-as 1,8%-os GDP-arányos cél eléréséhez a 2020-2021-es magyar állami költségvetésben "komoly összeget" kell fordítani az állami hátterű kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozására, de mivel még zajlott a 2020-as költségvetés tervezése, így részleteket nem mondott. Mivel a 2020-as költségvetési törvénytervezet bemutatása jövő keddre, június 4-re várható, így a mai 32 milliárdos bejelentés már ezzel függ össze.

Elsőre azonban nem volt teljesen világos, hogy a 32 milliárddal miért/hogyan nőhet 157 milliárdra jövőre a hazai KFI-kiadások teljes összege, ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter a mai Kormányinfón mondta. Az idei évi költségvetési törvényben ugyanis az van, hogy az NKIF Alap idei kiadási előirányzata "csak" 78,5 milliárd forint, ehhez hozzáadva a 32 milliárdot még nem jönne ki a 157 milliárd.

Megtudtuk, mi áll a mai 32 milliárdos kormánybejelentés mögött
Budapest, 2019. május 30., Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezet fog a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor
Mindezeket megkérdezve az ITM-től, a Sajtóosztály az alábbi választ küldte szerkesztőségünknek:

Magyarország célul tűzte ki, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordítások GDP-arányos összege 2020-ig eléri az 1,8 százalékot. A kormány több kutatást szeretne, ennek érdekében jelentősen bővíti a rendelkezésre álló forrásokat, 2020-tól a korábbiakhoz képest 32 milliárd forinttal növeli meg a KFI támogatási keretet. A többletforrás az NKFI Alap jelenleg elérhető pályázati programjainak továbbvitele mellett új kutatás-fejlesztési programok elindítására is lehetőséget biztosít.

A 78,5 milliárd forint az NKFI Alap 2019. évi kiadási előirányzatának összege, a Kormányinfón említett összeg pedig a jövő évre vonatkozó tervszámokon alapszik.

A fentiekből tehát az derül ki, hogy az NKFI Alapon felül idén más csatornákon keresztül összesen 125 milliárdos a KFI-célú kiadás, és ezt az együttes összeget növelik meg jövőre 32 milliárddal és így lesz elérhető a Varga Mihály által említett 157 milliárdos összeg.

Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó Illyés Tibor
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar