Gigantikus közszolgálat-fejlesztési EU-projekt ért véget a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

MTI, Portfolio
2019. június 14. 14:49    
nyomtatás
 
A magyar és az európai közigazgatás legnagyobb volumenű hazai kutatása ér véget 2019 júniusában a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyben hatszázhatvan kutató és mintegy ötven hazai és külföldi egyetem, kutatóintézet, valamint állami szerv vett részt. A projekt az állami szektor bürokráciacsökkentéséhez járul hozzá, 22 ezer önkormányzati tisztviselő képzése is megvalósult belőle, illetve az állami ügyeket intéző ügyfeleknél az adminisztratív terhek csökkenésében jelentkezik a hatása.


Milyen projektről van szó?


A projekt zárásaként ma tartottak egy zárókonferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán és ott mutatták be az eredményeket. Az erről kiadott MTI-közlemény emlékeztet rá, hogy a 11,8 milliárd forint összköltségű, 2016-ban indult, "A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés" című, európai uniós projektjéről van szó (KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001), amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a támogatás vissza nem térítendő.

A projekt több ezer dokumentuma: könyvek, archívumok, elemzések, adatbázisok, lexikonok az NKE honlapján megtalálható online közszolgálati tudásportálon szabadon elérhetőek.

A programban a többi között kidolgozták a "Jó Állam jelentések" módszertanát: azokat a mutatókat és azt a rendszert, amellyel a közigazgatás állapota és teljesítménye számszerű adatokkal mérhető. Az évente megjelent "Jó Állam jelentés" kiadvány így pontos képet ad a hazai közigazgatás fejlesztéseinek irányairól és a fejlesztendő területekről.

A projektben számos képzési program indult pályázati és projektmenedzsment, illetve digitalizációs szakértők képzésére. Sor került a többi között az uniós forrásokkal kapcsolatos feladatokat ellátó közszolgálati tisztviselők képzésére, és 22 ezer önkormányzati tisztviselő kapott korszerű tudást és szerzett új kompetenciákat a kifejezetten a számukra kidolgozott képzési program elvégzését követően.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a 2016.07.05-én megszületett támogatói döntés nyomán az Európai Szociális Alapból érkezik a 11,8 milliárd forintnyi projektköltség mintegy 70%-a.


Mi a projekt tartalma?


A projekt összefoglalása almenü szerint "A KÖFOP beavatkozási logikájának megfelelően, a "Jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés" projekt a jó kormányzás szemlélet- és fogalomrendszerének keretében, a közszolgálat-fejlesztés hatásvizsgálati és kutatási megalapozására, a nemzetközi kompetenciaigények támogatására, a közszolgálati tudásmenedzsment fejlesztésére, a fejlesztéspolitikai kapacitások és a helyi önkormányzati közszolgálati stratégiai-fejlesztési képességek erősítésére épít".

A fejlesztés területi kihatását erősíti:
 • az országos közszolgálati tudáskoncentráció megvalósítása,
 • a tudásmegosztó funkció NKE általi működtetésének fenntartható kialakítása,
 • a helyi önkormányzatok, területi államigazgatási szervek és felsőoktatási intézmények együttműködésével megvalósuló hálózati rendszer kiépítése.

A projekt összefoglalója emlékeztet rá, hogy "az NKE legfontosabb és alapvető célja a közszolgálati szervek tevékenységét megalapozó és azt fejleszteni képes tudás megszerzéséhez szükséges kutatások megszervezése és támogatása, alapvetően szervezett együttműködés útján. Az NKE kapacitásai teljes egészében a közszolgálati szervek tevékenységének támogatására szolgálnak. Az NKE-n kívül más felsőoktatási és K+F intézmények is foglalkoznak a kormányzás, a közigazgatás vagy általában az állami tevékenységek alapjául szolgáló kutatásokkal és ismeretanyag előállításával".

A projekt egyik célja tehát "az intézmények kapacitásának együttműködések hálózata révén történő koordinált összekapcsolása, azaz kutatói és kutatási hálózat, tudáshálózat létrehozása. Ez által, az állami tevékenységek (kiemelten a kormányzás) alapjául szolgáló rendszerezett és ellenőrzött tudományos kutatási eredmények összefoglalása, elérhetővé tétele".

"A projekt a közszolgálati szervezeti kultúra komplex, rendszerszintű átalakítását eredményezi, jó szervezési gyakorlatok, korszerű ismeretek, a közszolgálati tudás koncentrációját és annak terjesztését célozza meg. A megvalósítás során követendő KÖFOP specifikus célok mentén olyan fejlesztések megvalósítása tervezett, amelyek hatással vannak az ügyfeleknél jelentkező adminisztratív terhek csökkentésére, illetve amelyek a szolgáltatói szemlélet és az etikus működés megerősítését a közigazgatási kompetenciák fejlesztésén keresztül valósítják meg".

Projekt fejlesztéseinek eredményei és hatásfaktorai:


 • hatékony, versenyképes, etikus, szolgáltató szemléletű állam működése
 • a jó állam és jó kormányzás érték, eszköz és fogalomrendszerének beépítése a közszolgálat szervezeti kultúrájába
 • a kompetenciafejlesztésben résztvevő tisztviselők jelenléte, a fejlesztett tudás alkalmazásával hatékonyabb feladatellátás a közszolgálatban
 • felkészült, a modern állam kihívásait kezelni tudó, megfelelő tudással és képességekkel rendelkező magyar közszolgálati tisztviselők
 • a hatékonyabb feladatellátásnak köszönhetően az állampolgárok elégedettségének és Magyarország versenyképességének növekedése
 • együttműködő közszolgálat és felsőoktatás, országos közszolgálati szakmai hálózat a közfeladatok hatékonyabb ellátásának erősítésére, a közjó etikai érték erősítésére
 • korszerű tanulási környezet kialakítása a tisztviselők tudásgyarapítása és tudásalkalmazása céljából
 • az állam és kormányzás minőségét és teljesítményét folyamatosan mérni képes erőforrások koncentrációja
 • új típusú tudományos és szakmai módszertanok
 • nemzetközi közszolgálati tudás és jó gyakorlatok beépülése a magyar közszolgálat működésébe

Bürokráciacsökkentés hatásfaktora:


 • Az összefoglaló emlékeztet rá, hogy a bürokráciacsökkentés rendszerszintű beavatkozást igényel, hiszen a munkafolyamatok szabályozását, rendszer-, hatásköri integrációt foglal magában. A bürokráciacsökkentés rendszerszintű előkészítését, szabályozását a szakpolitika végzi vezetői szintű tevékenységként.
 • Emlékeztet arra is, hogy az ügyintézői szint a szakpolitikai célok hatékony végrehajtásában közreműködik. A tisztviselők részéről tehát az a kiemelt szempont, hogy ehhez a bürokráciacsökkentési folyamathoz innovatív és elkötelezett módon hozzájáruljanak. A projekt fejlesztései és a keretében megvalósuló nagy volumenű továbbképzések célja, hogy az ügyintézők bürokráciacsökkentési folyamathoz való hozzájárulása minél hatékonyabb legyen.


A projekt keretében megvalósuló fejlesztések ezt a rendszerszintű, bürokráciacsökkentéshez illeszkedő, azt szolgáló tisztviselői hatékonyság növelést jelentik. A bürokráciacsökkentést szolgálja az online elektronikus tartalmak, szolgáltatások körének bővítése és továbbfejlesztése is (e-learning tananyagok, virtuális országos tudásmegosztó funkció, digitális tanulási környezet kialakítása stb.), mivel ezek hozzájárulnak a hatékonyabb időgazdálkodáshoz és a képzési folyamatok egyszerűsítéséhez

- zárul az összefoglaló.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium