Üzlet

Lesújtó adatok a rákról

Portfolio
Magyarországon évente minden negyedik haláleset oka valamilyen daganatos megbetegedés. Közel 50 000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak évente hazánkban, és csaknem 32 000 beteg hal meg rosszindulatú daganat következtében. A lesújtó adatok ellenére a túlélők, a már gyógyult, egykori betegek klubja egyre népesebb.

A leggyakoribb tumorfajták a világon a tüdő-, a vastagbél- és végbélrák, az emlő- valamint a prosztata daganat. Ezen ráktípusok csaknem egyharmada megelőzhető lenne egészségtudatos életmóddal, a dohányzás mellőzésével, a mérsékelt alkoholfogyasztással - előnyben részesítve a minőségi, nem pancsolt italokat -, változatos, a szükséges tápanyagokban és rostokban gazdag táplálkozással, a túlsúlyt leküzdve az optimális testtömeg megtartásával, továbbá rendszeres testmozgással. Az egyén felelőssége nagy a daganatok megelőzésében, mert elkerülheti az ismert kockázati tényezőket.

Számos daganatfajta szűrhető, vagyis még panaszmentes állapotban, célzott vizsgálattal felfedezhető, és a korai stádiumban felismert elváltozás jó eséllyel, gyógyítható.

Ezt célozza hölgyeknél az emlő- és a méhnyak-szűrés, uraknál a prosztata-szűrés, továbbá mindkét nemnél a szájüregi rákszűrés. Évek óta tervezi az egészségügyi kormányzat a vastag- és végbélrák szűrését, eddig modellvizsgálatok történtek. Magyarországon két lépcsőben szűrték a 60 év felettieket, a széles körű székletvér-vizsgálat eredménye alapján azoknak javasolták a vastag- és végbél endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatát (kolonoszkópia), akiknél mikro-mennyiségű vért találtak a székletben. Az Egyesült Államokban az ötven év feletti népesség kolonoszkópiás szűrését részesítik előnyben, mert az alapos vizsgálat során a rákmegelőző állapotot jelző szövetszaporulatokat (polipot) azonnal el tudják távolítani, így újabb vizsgálatra csak 10 év múlva lesz szükség.

A tüdőrák mind hazánkban, mind világszerte a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus.

Magyarországon évente 10 000 feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma, és 8 000 beteg hal meg.

Az új tüdődaganatos megbetegedés 85 százalékát a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) teszi ki, melynek leggyakoribb típusa a mirigyhámból kiinduló adenocarcinoma.

A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége ma már gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb segítséget. A rák gyógyításában - az idejében történő felismerés mellett - nagyon fontos szerepe van a kezelés logikáját átalakító új filozófiának, a legújabb gyógyszerfejlesztések eredményeként elérhető célzott terápiáknak, melyek hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az új, szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, mellyel a várható túlélés - jó életminőség biztosítása mellett - jelentősen meghosszabbodhat.

Füst nélkül könnyebb Mivel a tüdőrák kialakulásában döntő szerepet játszik a dohányzás, a megelőzés hatékony eszköze lehet a dohányzás mellőzése, és ajánlott kerülni a füstös, szmogos környezetet. Aki eldöntötte, hogy szeretne leszokni a dohányzásról, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, szakértőktől kérhet segítséget: az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben található, ingyenesen hívható a leszokást támogató telefonos szolgáltatás: 06-80/44-20-44.

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euró