Üzlet

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is

Orosz Márton
Izgalmas fejlesztésekkel találkozhat az, aki mostanában az Egri borvidékre utazik. A pincészetek egyre magasabb szinten kapcsolódnak rá a (bor)turizmusra, a kevésbé ismert borászatoknál is találni kiemelkedő tételeket, az ágazat legnagyobb helyi szereplői pedig egyre inkább kilépnek a tömegtermelés árnyékából. A fejlődést leginkább az mutatja, hogy a Szépasszony-völgybe folyamatosan költöznek be a neves borászok, ahol egy új gasztro-kulturális-turisztikai központot hoznak létre. Ezzel pedig a magasabb minőség is egyre inkább helyet kaphat a magyar borkultúra emblematikus helyszínén.
Eger - a maga 6 ezer hektáros termőterületével - Magyarország egyik legnagyobb borvidékének számít, mégis, mintha kevesebb figyelmet kapott volna az elmúlt évtizedekben mint Tokaj vagy Villány. Pedig itt is találhatunk neves pincészeteket, sztárborászokat, nemzetközileg elismert nagyüzemeket, a választék pedig jelentős - nem csak vörösből, hanem fehérborból, sőt, rozéból is.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
És Egerben mostanában különleges dolgokkal találkozik borturista és szakértő egyaránt, de akár befektetői szemmel is látható, hogy zajlik az élet.

A nagyok exportban is erősek

Az egri borokban rejlő lehetőségeket egyre jobban sikerül üzletileg is kiaknázni. Ennek jele egyrészt, hogy a minőségi borok már széles körben elérhetővé váltak a magyar fogyasztók számára, ugyanakkor az export - különösen a régiós országokba irányuló - is folyamatosan erősödik

- mondta el a Portfolio-nak Soltész Gergő, az Ostorosbor pincészet elnök-igazgatója. Az Ostorosbor például beszállítója a Tescónak, az áruházlánc pedig a V4 országokban egyre nagyobb felületet biztosít az egri boroknak.

A szakember - aki néhány éve érkezett a cég élére - úgy látja, hogy időtálló, eredeti felfogású borokat lehet itt termelni, a vulkáni talaj és hűvös klíma is hozzájárul ahhoz, hogy izgalmasak legyenek a borok. Nagy fehér- és vörösborok készítésére is alkalmas a vidék, széles a fajtaválaszték, de kevésbé homogén mint Villány vagy Szekszárd.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
Soltész Gergő a Szépasszony-völgyben
Hasonlóan látja Eger helyzetét Lőrincz György, a régió egyik legismertebb pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok vezetője, aki szerint bőven vannak még lehetőségek Egerben bor, gasztronómia és vendéglátás szempontjából egyaránt. Villány népszerűsége vagy Tokaj különlegessége szembetűnőbb, komolyabb marketinget kapnak - ebből pedig az következik, hogy minden más borvidékre kevesebb figyelem jut.

Ezen a helyzeten persze lehet és kell is javítani, ez elsősorban a borászatokon, a szakmai szövetségeken, valamint a város- és régiómarketingen múlik. És fontos persze az is, hogy a borvidéknek legyenek szimbolikus borai:

a Bikavér az elmúlt években komoly átalakuláson ment keresztül, jelentősen emelkedett a legismertebb hazai cuvee általános minősége. Az Egri Csillag nevű házasítás piaci bevezetése szintén sikeresnek mondható, a komplex, reduktív fehérbor tömegek figyelmét irányította rá arra, hogy Egerben nem csak vörösborokat készítenek.

Nem jönnek egykönnyen a befektetők

A borászat Magyarországon még mindig nem az az üzlet, ami iránt tömegesen érdeklődnének a befektetők - vélik a Portfolio-nak nyilatkozó szakemberek. Sok esetben csak akkor kerül friss pénz az ágazatba, ha egy üzletember szerelmes lesz a tájba, vagy magába a borkészítésbe, fontosnak gondolja, hogy saját bora legyen, és szeretné egy új területen is megmérettetni magát. A legtöbb ilyen "lelkesedésből befektető", ahogy Lőrincz György nevezi őket azonban hamar szembetalálja magát a valósággal.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
Szőlőtőkék Eger határában
Aki ugyanis nem egy meglévő borászatba akar befektetni, hanem zöldmezős beruházással próbál ilyen céget felépíteni, az szinte a lehetetlennel kísérletezik. Bevezetni egy új márkát a magyar piacra hatalmas erőfeszítéseket igényel, egy zöldmezős beruházás mérlege az első 5 évben biztosan nem lesz pozitív, 5-10 éves távlatban lehet nullára kijönni, és 10 év után van csak esély profitábilis működésre.

Soltész Gergő szerint nem csak a zöldmezős beruházások indulnak be lassan, de nem könnyű pénzügyi befektetőt találni egy már meglévő, jól működő borászat fejlesztéséhez sem. Az is látszik, hogy a pénzügyi befektetők a régiót eddig jobban elkerülték, és inkább Villányt, Szekszárdot vagy Tokajt választották.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az egri borászatok teljesen hidegen hagynák a beruházókat. A szakmabeliek azt mondják, hogy a komoly pincészetek rendszeresen tudnak szerezni fejlesztési pénzeket, és sok borászat ismertségének növekedése mögött is az áll, hogy a befektetők látnak piaci potenciált az ágazatban és a borvidékben.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy banki oldalról is nehezen kezelhető az ágazat - és nem csak a legkisebb, kézművesnek nevezhető pincészetek, hanem a nagy gazdaságok is. A banki forrásbevonás, a hitelfelvételen alapuló fejlesztés a borászatok számára nem könnyű, sok esetben még akkor sem, ha egy nagy cégről van szó, ahol évek óta stabil a háttér, a működés pedig transzparens.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
A fehérborok és a rozék is népszerűek külföldön
A bankok a szőlőt - akár még Magyarország legjobb termőterületeit is - sokszor szántóföldnek tekintik, ha hitelgaranciáról van szó. Tehát a borászatok nem tudják ezeket a biztosítékokat forrásbevonásra úgy igénybe venni, mint mondjuk Franciaországban, ahol ennek komoly hagyománya van, és jelentősen nagyobb értéket képvisel a szőlőterület.

Beköltöznek a völgybe

Sok egri borászat a várostól távol található, a borkóstolókhoz a belvárosból elég sokat kell utazni (igaz, az elmúlt években a Dobó tér közelében is nyíltak impozáns borbárok), a közismert Szépasszony-völgyre pedig sokan úgy gondolnak, mint ami megragadt a jó húsz évvel ezelőtti szinten. Sok helyi csak ritkán jár az inkább turistalátványosságként számon tartott városrészbe, a turisták viszont lelkesen kóstolják a borospincék, borozók kínálatát - prémium pincészetek termékeit és kistermelői borokat egyaránt, a vidék klasszikus fajtái mellett akár például az édes vöröset.

Ezzel együtt a Szépasszony-völgy emblematikus helyszíne a magyar borkultúrának, egy kiváló adottságú, zöld környezetben található terület. A pincékben például muzeális, valamint a borászok különleges - forgalomban nem kapható - évjáratai is megtalálhatóak, kóstolhatóak, és akár a borászokkal is beszélgethetünk.

Ezért is döntött úgy több, országosan ismert egri borászat, hogy beköltözik a völgybe, és közös erővel megpróbálják tovább fejleszteni a területet.

Az Ostorosbor tavaly nyitotta meg saját látványpincéjét, a Besenyei Borháznál jelenleg az utolsó simítások zajlanak, de Tóth Ferenc, Petrény Attila, vagy Sike Tamás is nyitott borozót a Szépasszony-völgyben, és hamarosan nyit a St. Andrea borait forgalmazó Kedves Wine bistro is.

Soltész Gergő szerint az Ostoros árkategóriája megengedőbb, szélesebb réteget képes elérni, de még így is sokáig gondolkodtak azon, hogy nyissanak-e új helyet a völgyben. Az első hónapok tapasztalata, hogy lehet rentábilisan működtetni, és az sem mellékes, hogy később, a boltokban válogatva a vendégeknek eszébe jut majd a márka, és sok külföldi nagykereskedő is itt találkozik először a borokkal. De fontos szempont volt az is, hogy a kiskereskedelmi forgalomban nem kapható díjnyertes boraikat is be tudják mutatni az ide látogató érdeklődőknek.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
Soltész Gergő és Lőrincz György
A St. Andreánál is mostanra érett meg az elhatározás. Lőrincz szerint izgalmas kihívás, szép feladat, hogy másfajta üzeneteket is megfogalmazhassanak a völgyben: a cél fiatalos helyen, modern környezetben kóstoltatni a borokat.

Nagy Ádám, a Kedves Wine Bistro vezetője szerint különös jelentősége van annak, hogy ezek a neves birtokok a saját arculatukkal, stílusukkal érkezzenek a völgybe, és hogy a jelenlegi pincék egy részének autentikusnak nevezhető felfogásával szemben lendületesebb, fiatalosabb megoldásban gondolkozzanak.

A minőségi környezet persze azt is jelenti, hogy az újonnan nyíló borbárok komoly beruházást igényelnek, a számla végösszege akár az 50-100 millió forintot is elérheti. A hely megvásárlása (van pince, amit 90 millióért árulnak), a teljes felújítás, az új bútorok, pultok mellett az egyik legnagyobb költség a gépház kialakítása. Ezt leginkább a felszín alatt tudják megvalósítani, funkciója pedig az, kellemes hőérzet biztosítson télen-nyáron.

Új Gozsdu Udvar nyílik Egerben, beszállnak a sztárborászatok is
Az Ostorosbor pincéje a Szépasszony-völgyben
Az ötletgazdák elképzelése szerint azzal, hogy folyamatosan megjelenik egy magasabb színvonalú vendéglátás, néhány év múlva olyan Szépasszony-völgy jöhet létre, ahol a vendégek (a turisták mellett hangsúlyozottan az egriekkel is számolnak) színvonalas kulturális, zenei programok mellett igényes környezetben tudnak minőségi egri borokat fogyasztani - és esténként akár több ezren is elférnek. 2 hónapon belül tehát már 10-12, az egri csúcsminőséget képviselő pincészet fog működni a völgyben, így érdemes azoknak is ellátogatni, akik eddig esetleg szkeptikusak voltak.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés