koronavirus vasarlo bolt
Üzlet

Tombol a koronavírus: hol vásárolhatunk a járvány idején?

Portfolio
Március közepétől 15 órától nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt), kivétel az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzleteket, továbbá a gyógyszertárakat, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket, a benzinkutakat és a dohányboltokat. Mutatjuk, hol és hogyan tudsz vásárolni koronavírus járvány idején, mit mondanak a boltok, és mit tanácsolnak a szakemberek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Március 17-től nem lehetnek nyitva a boltok délután 3 órától a koronavírus-járvány miatt, kivétel például az élelmiszerüzlet és a patika - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kihirdetett kormányrendelet szerint 15 órától nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt), kivétel az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzleteket, továbbá a gyógyszertárakat, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket, a benzinkutakat és a dohányboltokat.

A többi kiskereskedelmi üzletben a 15 órai zárás után reggel 6 óráig csak az ott dolgozók lehetnek bent. A szolgáltató szektorra - például manikűrös, fodrász, edzőterem - még nem vonatkozik a jogszabály, tehát nyitva lehetnek, ugyanakkor a kormány javasolja a járványügyi óvintézkedések fokozott betartását.

koronavirus vasarlo bolt
Vásárlás koronavírus idején Fotó: Getty Images

A Nielsen adatai szerint 25 százalékkal emelkedett a nemzetközi kiskereskedelmi láncok értékbeli forgalma a COVID-19 koronavírus-félelmek hatására 2020. február 24. és március 1. között. A kiskereskedelmi láncok szkennelt adatai alapján leginkább az egészségvédelmet célzó termékeket és a tartós élelmiszereket vásárolták a hazai fogyasztók. Tisztálkodási és higiéniai termékekből 142%-kal, fertőtlenítőszerből 91%-kal több fogyott az adott időszakban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek között tarolt a cukor, a liszt és a száraztészta.

Folyamatosan alkalmazkodnak a vírushelyzethez az üzletláncok

Az üzletláncok folyamatosan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Mennyiségi korlátozásokat vezetnek be, átalakítják a nyitva tartást, és változtatnak a kiszállítás menetén. Megnéztünk, hogy az üzletláncok mit javasolnak és min változtattak: így tudunk vásárolni koronavírus-járvány idején. Március 18-tól mennyiségi korlátozásokat vezetett be boltjaiban a Spar. Aki neten rendel, az csak előre, online fizetheti ki a termékeket.

A tájékoztatás szerint az egy tranzakcióval megvásárolható mennyiség

 • lédig termékek esetében 5 kilogramm,
 • darabban értékesített termékek esetében 10 darab.

Az online shop működésében más változtatásokat is bevezetett kedden a Spar. Az azóta leadott rendeléseket kizárólag előre, online lehet kifizetni a kiszállító munkatársak védelmében.

Korábban a Tesco is korlátozásokat jelentett be: náluk egyes kategóriákon belül 12 darabban maximalizálják a megvásárolható mennyiséget vásárlónként. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy áruházaink polcait folyamatosan feltöltsük, de ebben az időszakban előfordulhat, hogy egyes termékek átmenetileg kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem elérhetők" - tették hozzá.

Mint írják, mivel a következő hetekben több online vásárlóra számítanak, előfordulhat, hogy a kiszállítási időpontok a szokásosnál hamarabb betelnek, így javasolják, hogy amennyire lehetséges, foglaljon mindenki előre. Akár három héttel előre le lehet foglalni az idősávot, és a kiszállítás napját megelőző munkanap 23 óráig módosítható a kosár tartalmán.

Az Auchan március 15-én közölte, hogy a megnövekedett élelmiszer-rendelések miatt a szállítási kapacitások terheltek, ezért nem vállalnak több kiszállítást márciusra.

Az Auchan közölte a teljes csapat a beszállítókkal közösen azon dolgozik, hogy a későbbiekben minden áruházban elérhetőek legyenek termékeik, így az online rendeléseket kiszolgáló 3 áruházban is.

Az Aldi március 21-én arról tájékoztatott, hogy koronavírus-járvány miatt - a vásárlók és dolgozók védelmében - rövidített nyitva tartási időre állnak át diszkontjaik Magyarországon.

A tájékoztató szerint az üzletek nyitva tartása március 23-tól átmenetileg az alábbiak szerint változik:

 • Hétfőtől-Szombatig: 08:00-19:00
 • Vasárnap: 08:00-18:00

Mint azt az új nyitva tartási idővel kapcsolatban a posztban Bernhard Haider, országos ügyvezető igazgató írja: "Az új nyitvatartási rend mindannyiunk érdeke. Az egészségmegőrzés mellett célunk, hogy csökkentsük munkatársaink leterheltségét mind a boltokban, mind a központi raktárban, és továbbra is a megszokott színvonalon szolgáljuk ki Önöket. Az intézkedés bevezetésével több idő jut majd polcaink feltöltésére, a vásárlói igények kielégítésére. Az új nyitvatartási rend hatásait folyamatosan elemezni fogjuk, és szükség esetén döntésünket felülvizsgáljuk."

Bernhard Haider tájékoztatása szerint másik fontos, a dolgozókat és a fogyasztókat egyaránt védő változás, hogy a pénztárakhoz védőplexiket szerelnek fel.

A Lidl honlapján arról tájékoztat, hogy áruházaik a megszokott nyitvatartási rendben állnak a vásárlók rendelkezésére.

Az áruházlánc az alábbiakban foglalta össze a vásárlási tanácsokat a koronavírus-járvány idejére:

 • Javasoljuk, lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. A kisgyermekek érdekében pedig azt javasoljuk, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyék őket magukkal vásárolni!
 • Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, főképpen a pénztár előtti sorban álláskor!
 • Javasoljuk a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
 • Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint ne érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel!
 • Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat könyökkel, vagy zsebkendővel, majd a lehető leghamarabb dobják be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe! Ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az áruházban az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre!
 • Ne fogják meg a válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, esetleg papírzacskót, amibe be is csomagolhatnak!
 • Védő maszk használat nem ajánlott az egészséges ember számára!

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
traders