Cervia_Sommer15-20
Üzlet

Olcsóbb lehet idén a külföldi nyaralás, mintha belföldre utaznánk?

Portfolio
Az idei nyár egészen biztosan más lesz utazási szempontból, mint a tavalyi volt. Az oltások megjelenésével együtt megjelent a könnyített utazás lehetősége is. A pandémia alapjaiban változtatta meg az igényeket, megnőtt a last minute és az utazási biztosítás szerepe, és változtak az úti célok is: belföldön tavaly jelentősen emelkedett a szállások díja, és nem is várható, hogy idén csökkennének, ez viszont lökést adhat a külföldi utazásoknak.

Az idei nyár sokak számára nagyon más lesz, mint a tavalyi volt: a COVID-19-vakcinák, az oltottság lehetővé teszi a gondtalan nyaralást. A pandémia ugyanakkor jelentősen megváltoztatta az utazási szokásokat.

"A koronavírus megjelenése előtt jellemzően a januári előfoglalási időszak hozta a legtöbb foglalást, majd az érdeklődés májusig csökkent, ezután emelkedett augusztusig, majd ismét csökkent. Várható, hogy a bizonytalanságok – az oltások beadása, az országonként eltérő szabályok – miatt sokan kivárnak, és csak az utolsó pillanatban foglalnak majd utat, tehát megnő a last minute szerepe” – mondta a Portfolio-nak Andreas Hamorszky, az ALDI Utazás osztályvezetője, aki hozzátette, 2019-ben felszálló ágban volt a cég értékesítése, jelentősen nőtt 2018-hoz képest a foglalás, és még 2020 januárjában is az előző év hasonló időszakának foglalási eredménye feletti számokat ért el a vállalat. A koronavírus megjelenése azonban mindent felülírt, évekbe telik, amíg a 2019-es teljesítményt eléri a turisztikai szektor. Biztató ugyanakkor, hogy náluk idén áprilisban már kétszer annyian foglaltak, mint márciusban.

IMG_3059
Andreas Hamorszky, az ALDI Utazás osztályvezetője

Tömegek indulnak majd a környező országok tengerpartjára

Szijjártó Péter az utóbbi napokban sorra jelentette be azokat az országokat, amelyekkel már sikerült megállapodni a magyar védettségi igazolvánnyal való beutazásról. Hogy hová lehet korlátozások nélkül beutazni, azt ebben a cikkünkben szedtük össze. A listán szerepel Horvátország és Szlovénia is. Nem meglepő tehát, hogy az utazásszervező tapasztalatai szerint is a környező országok a legnépszerűbbek, így Horvátország, Szlovénia, de sokan foglalnak Ausztriába is, valamint népszerű úti cél még Olaszország.

Jellemzően az autóval fél-egy nap alatt elérhető desztinációkat keresik az emberek, a tengerpart továbbra is nagyon népszerű, de az osztrák hegyekbe is egyre többen foglalnak szállásokat

– mondta Andreas Hamorszky, aki szerint idén várhatóan kevesebben nyaralnak majd belföldön, mivel az oltások beadásával biztonságosabban lehet utazni, és a belföldi szállások - amelyek ára tavaly jelentősen nőtt - várhatóan nem lesznek olcsóbbak, ez is lökést adhat a külföldi utazásoknak.

Belföldön továbbra is a Balaton térsége a legnépszerűbb a magyarok körében, Tihany, Siófok vagy Zamárdi, valamint a nyugat-magyarországi fürdővárosok is keresettek, például Bükfürdő vagy Zalakaros. Ugyanakkor a fővárosban sem tavaly, sem idén nem tapasztalható a belföldi kereslet élénkülése, kevesen tekintenek Budapestre nyaralási úti célként.

Biztonságra hajtanak a magyarok

Andreas Hamorszky hangsúlyozta, két tényező befolyásolja most az emberek utazási kedvét: az egyik tényező az oltás, hiszen a legtöbben beoltva, biztonságban szeretnének utazni, minél többen megkapják az oltást, annál nyugodtabban és annál többen mernek majd utazni. Másrészt pedig az, hogy a foglalásra kiadott pénzük biztonságban legyen, hiszen mi van akkor, ha valaki lebetegszik, akár csak a család egy tagja és nem tud utazni? Vagy mi történik akkor, ha időközben a fogadó országban utazási korlátozást vezetnek be? Az utazási irodák egy része tudatosan készül arra, hogy új szolgáltatásokkal növelje az utasok biztonságérzetét: az ALDI Utazásnál például 2021-ben ingyenessé tették a pénzvisszafizetési garanciális szolgáltatást, így

az autós utaknál és a szállásfoglalásoknál 10 nappal az indulás előtt indoklás nélkül lemondhatja az utas a foglalást, a vállalat pedig visszafizeti az utazás teljes árát.

Lehetőség van sztornóbiztosítás kötésére is, így akár az indulás napján is lemondhatja az utat valaki, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tud elutazni. Az utasbiztosítás nagyjából egy teljes utazás díjának a 10%-át teszi ki, viszont számos körülményre biztos megoldást nyújt.

A cikk megjelenését az ALDI Utazás támogatta.

Címlapkép: ALDI Utazás

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1215526952