Nagyon rákaptak a németek az otthoni energiatárolásra - Ez vár Európa többi országára is?
Üzlet

Nagyon rákaptak a németek az otthoni energiatárolásra - Ez vár Európa többi országára is?

Megugrott a háztartási napelemes energiatároló rendszerek új telepítéseinek száma Németországban a magas villamosenergia-árak és az energiaválság jelentette bizonytalanságok hatására, és a kereslet tovább erősödhet az orosz-ukrán háború következtében. Németország élen jár az európai háztartási energiatárolók telepítésében, ezért az itteni trend a többi ország szempontjából is iránymutató.

A háztartási naperőművekkel integrált akkumulátoros energiatárolók új telepítéseinek száma 60%-kal emelkedett 2021-ben Németországban, és a tavaly installált körülbelül 141 ezerrel több, mint 400 ezerre emelkedett az ilyen rendszerek száma a német napenergia szövetség (BSW) adatai szerint. A háztartási szegmens magasan dominálja a teljes németországi akkumulátoros energiatároló piacot: a tavaly az országban összesen telepített 1357 MWh új kapacitás 93%-át otthoni tároló rendszerek tették ki.

Idén pedig ennél is gyorsabb, közel 70%-os bővülés várható, amit az is jelez, hogy az első negyedévben máris 100 ezer új energiatárolós rendszert értékesítettek a lakosságnak az országban, így összesített számuk már eléri a félmilliót. A további növekedés mellett szól, hogy a 83 milliós lélekszámú országban körülbelül 2,2 millió háztartás rendelkezik kis naperőművel (összevetésül: a kevesebb, mint 10 milliós népességű Magyarországon közel 114 ezer darab lakossági napelemes HMKE működött 2021 végén).

Kisebb villanyszámla, nagyobb energiafüggetlenség

A növekedés sebessége nem nevezhető meglepőnek annak fényében, hogy a legjobb minőségű otthoni naperőmű+energiatároló (solar-plus-storage) rendszerek Németországban 0,122 euró/kWh teljes élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltséget (LCOE) kínálnak, ami kevesebb mint harmada a lakosság által átlagosan fizetendő áramáraknak.

A németországi háztartások energiatároló-vásárlásait elsősorban a magas villanyszámla csökkentése motiválja, a hatósági árszabályozással nem védett német lakossági fogyasztók által fizetett áramtarifa ugyanis az egyik legmagasabb Európában.

Ugyanakkor az energiafüggetlenség elérésének céljával, valamint az elektromos autók terjedése miatt is egyre többen döntenek úgy, hogy a központi ellátást, illetve egy részét energiatárolóval kombinált napelemes rendszerrel váltják ki. A tárolókapacitás gyors növekedése egybevág a klímavédelmi célokkal is, és kulcsfontosságú az energiaátmenet sikere szempontjából, mivel ez segít ellensúlyozni a megújulóenergia-termelés ingadozásait és biztosítani a hálózat stabilitását.

A következő években egész Európában felgyorsulhat az háztartási naperőművekkel integrált energiatárolók terjedése. A Solar Power Europe napenergia iparági szervezet előrejelzése szerint 2025-ig több mint 400%-kal bővülhet a beépített tárolói kapacitás 3 GWh-ról 12,8 GWh-ra, a 2021-ben kifejlődött, majd idén az orosz-ukrán háború hatásaival megfejelt energiaválság pedig tovább gyorsíthatja a folyamatot.

A bázis ugyanakkor meglehetősen alacsony, ugyanis 2020 volt az első olyan év, amikor több mint 100 ezer tároló rendszert telepítettek Európában, és az újonnan létesített kapacitás nagysága is ekkor érte el először a GWh-s nagyságrendet. A tengerentúlon egyébként hasonló tendencia figyelhető meg, az Egyesült Államokban 2021 utolsó negyedéve történelmi rekordot hozott az új telepítésekben.

Máshol is elterjedhetnek az energiatárolók

Az európai piac növekedésében a prímet várhatóan továbbra is Németország fogja vinni - az Európában 2020 végéig létrejött kapacitás mintegy 70%-a itt található -, de sikere nyomán a háztartási energiatárolók más európai országokban is kezdenek elterjedni, különösen ott, ahol az áramárak, a piaci struktúrák, illetve a megújulóenergia-termelés támogatásának csökkenése kedvező környezetet teremtenek ehhez. Az európai lakossági solar-plus-storage piac legnagyobb szereplői Németország mögött jócskán lemaradva Olaszország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Svájc, együtt az új telepítések 93%-át adva.

Egyelőre még korai konkrét piacról beszélni Magyarországon az akkumulátoros energiatárolás tekintetében, inkább körvonalazódó igények és lehetőségek vannak napirenden. Ezt jelzi az is, hogy egyelőre egy 10 KW-os lakossági projekt ismert hazánkban. A támogatások vonatkozásában pedig eddig az RRF-6.2.1 pályázat keretében volt lehetőség akkumulátor tárolókapacitás beszerzésére, 100%-os támogatás mellett. Ugyanakkor ennek teljesítménye sem haladhatta meg a 14 kWh-t. A háztartások körében vélhetően a kiegyenlítés feladatára az elektromos autók akkumulátora veheti majd át az energiatárolók funkcióját – értékelték a helyzetet a napelemparkok és napelemes rendszerek létesítésében és üzemeltetésében meghatározó szerepet betöltő Optimum Solar csoport részéről.

A hazánkban folytatódó napelem-boom következtében várhatóan az energiatárolás lesz a következő nagy dobás – ezt a nemzetközi energetikai piacon megfigyelhető trendek is erősítik.

A növekvő beépített napelem kapacitás és a fogyasztói oldalon jelentkező fejlesztési dömping lépéskényszerbe hozza a rendszerirányítót és az elosztóhálózat üzemeltetőket, hogy felpöröghessenek az energiatároló technológiához kapcsolódó beruházások. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a karbonmentes, energiafüggetlen Magyarország megteremtésében kulcsszerepe van a napenergiának, különösen akkor, ha az össze van kapcsolva az energiatárolással. Ezért az energiatároló technológiák elterjedésének üteme ettől is függ.

Az energiatárolás minél szélesebb körű elterjedéséhez azonban még sok mindennek kell teljesülnie.

Kezdve attól, hogy szükséges megteremteni a hosszútávú szerződések jogszabályi megalapozottságát, valamint minden kereskedelmi- és üzletszabályzatot ennek megfelelően át kell alakítani, nem beszélve arról, hogy költségviselő rendszert is ki kell alakítani ahhoz, hogy a rendszerhasználati díjakban is elszámolható hálózati költségként legyen meghatározva az energiatárolás – húzzák alá a társaság szakértői.

Az alternatívákat is vizsgálják

Az Optimum Solarnál arra számítanak, hogy idén is lesznek olyan pályázatok, amelyek a megújulók és kapcsolódó technológiák további elterjedését segítik hazánkban. Várhatóan a pályázatok nagy többsége az elosztóhálózat-üzemeltetőket célozza, hogy a hálózatrugalmasság fejlesztésével minél több fogyasztó számára tudják lehetővé tenni a napelemes rendszer hálózatba kapcsolását.

A lakossági szegmensben jelentős piaci pozícióval rendelkező Optimum Solar Home System több ügyfél számára is kivitelez háztartási méretű energiatároló rendszereket az RRF pályázat keretében. Emellett az Optimum Solar saját beruházásban foglalkozik az energiatárolás kérdésével: jelenleg egy olyan 1 MW teljesítményű kutatás-fejlesztési pilot projekten dolgoznak, amelynek keretében a lítium-ion akkumulátorok alternatíváit vizsgálják, a projekt eredményei alapján pedig az energiatárolási technológiák későbbi fejlesztési irányait is meg kívánják alapozni.

A címlapkép illusztráció, forrás: Getty Images

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde piac befektetés kripto