MicrosoftTeams-image (11)
Üzlet

Videó: 53 ezer napelemet monitoroznak a debreceni erőműben

Portfolio
Az energiaválság újra fókuszba helyezte a megújuló energia kérdését. Arról sokat hallani manapság, hogy az elszálló rezsiárak miatt, a lakosság körében óriási a kereslet napelemek telepítésére, jellemzően a családi házak esetében. De a háztartási felhasználás mellett ipari méretű napelemparkok is létesülnek, nemrég a debreceni repülőtér melletti, 50 hektáros területen került átadásra egy. Amíg a kisméretű, családi házakra telepített napelemek vizsgálata, karbantartása, működtetése egyszerűbb feladat, addig egy ipari létesítmény 53 ezer napelem moduljánál mindez komoly kihívás, ahol az emberi tudás mellett a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják.

A debreceni erőmű egyik fő különlegessége, hogy a beruházás egy kiemelt légi besorolású, úgynevezett SRA területen valósult meg, ahol szokásosnál jóval szigorúbb körülmények között zajlott az építkezés. Ennek ellenére mindez kevesebb mint 5 hónapot vett igénybe, májusban kezdődött a kivitelezés, a napelempark pedig október 13-tól már termeli az energiát. A 24 megawatt teljesítményű park 15 ezer háztartás egy éves energiaellátást tudja biztosítani. A parkban 120 darab, 200 kilowattos egységteljesítményű inverter található, ezek teljesítménye egyenként, 10-20-szor nagyobb, mint egy háztartási méretű berendezés teljesítménye.

Egy erőmű lelke az inverter. Ennek a feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot váltóárammá alakítsa át. Ez az erőmű olyan invertereket használ, amit Magyarországon elsők között alkalmaznak

- mondta Szabó Róbert, a Huawei Technologies Hungary napelemes megoldásokért felelős igazgatója.

A területen működő 53 ezer napelem modul, mesterséges intelligencia segítségével kommunikál egy központi állomással, így ha bármelyik elem meghibásodna, az üzemeltetők azonnal tudják, hol és milyen probléma történt, de ezenkívül is minden működési adat kiolvasható a rendszerből.

A napelemparkot az MVM és a Huawei szakembereivel jártuk körbe, akik megmutatták, hogyan történik mindez a gyakorlatban.

Címlapkép forrása: Portfolio / Ács András

A cikk és a videó megjelenését a Huawei támogatta.

Drón
himars
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nagy márton