Húsz nagy magyarországi szereplőn múlik a dekarbonizációs célok elérésének java
Üzlet

Húsz nagy magyarországi szereplőn múlik a dekarbonizációs célok elérésének java

Portfolio
|
MTI
Fenntartható növekedés mellett elképzelhetetlen a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás (carbon capture, utilization and storage - CCU/S) nélkül elérni a dekarbonizációs célokat – hangsúlyozta szombaton egy szegedi könyvbemutatón Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Maga a környv pedig éppen a CCU/S hazai iparági lehetőségeit járta körbe és megállapította, hogy Magyarországon jelentős kibocsátáscsökkentés érhető el viszonylag kevés szereplő bevonásával és együttműködésével, hiszen a hazai CCU/S-releváns kibocsátás 70 százalékát mindössze húsz nagy kibocsátó adja.

Sokat segítene a CCU/S technológia az ország céljaihoz

Lantos Csaba a Szén-dioxid-tárolási és -hasznosítási lehetőségek Magyarországon című kötet bemutatóján többek között azt emelte ki, hogy Magyarország tavaly az uniós tagországok között a negyedik helyre került az egységnyi energia előállítására jutó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miközben több tagországban növekedett a kibocsátás, Magyarországon 8,6 százalékkal sikerült mérsékelni ezt az arányt, s csupán a három Benelux-ország ért el jobb eredményt.

A kötet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Greennovation Center és az IFUA Horváth & Partners Kft. együttműködésével készült el, és ennek kapcsán Lantos rámutatott, hogy Magyarország a rendszerváltás óta 37%-kal csökkentette a CO2-kibocsátását és a 2020-tól érvényes Nemzeti Energia- és Klímastratégiában 40 százalékos mérséklést vállalt 2030-ig Magyarország, de a terv minap felfedett módosítása során ezt a célt 50 százalékra növelte. A frissített NEKT-ről két cikkben is írtunk:

Janáky Csaba, az SZTE kutatójának szakmai vezetésével megvalósuló Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium-projekt során elkészült kötet szerint a CCU/S lehet az egyetlen alternatíva arra, hogy a meglévő erőműveknek és ipari létesítményeknek ne kelljen a másként nem kezelhető kibocsátás miatt idő előtt bezárniuk, illetve üzemelhessenek alacsonyabb kapacitáskihasználtság mellett, vagy alternatív üzemanyagokkal. A szén-dioxid-leválasztó berendezések utólagos felszerelése lehetővé teszi a meglévő üzemek, valamint a kapcsolódó infrastruktúra és ellátási láncok további működését jelentősen csökkentett kibocsátás mellett. Ez hozzájárulhat a foglalkoztatás és a gazdasági jólét megőrzéséhez azokban a régiókban, amelyek kibocsátásintenzív iparra támaszkodnak.

A megújuló energiaforrások által termelt villamos energiával a jelenlegi energiahordozók részben kiválthatók lehetnek, de számos ipari folyamat - például a nehézipar és a távolsági szállítás - nehezen vagy egyáltalán nem helyezhető át elektromos alapokra, mert a fosszilis tüzelőanyagok alternatívái vagy megfizethetetlenül drágák vagy nem praktikusak.

A CO2-kibocsátás mérséklésének fontosságáról és elérési útjairól részletesen szó lesz a Portfolio szeptember 12-i Sustainable World, illetve az október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján is. További részletek:

A kötet főbb megállapításai

A kötet szerint egyes ágazatok - például a cementgyártás - esetében egyszerűen nem lehetséges a nettó nulla kibocsátás elérése a CCU/S nélkül. Emellett például a vas- és acéliparban a CCU/S technológiákon alapuló gyártási módok jelenleg a legfejlettebb és legolcsóbb alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások az új acél előállítására.

A kutatók azonosították a legnagyobb hazai szén-dioxid-kibocsátókat, és annak érdekében, hogy megismerjék a kulcsszereplők terveit és viszonyát a CCU/S technológiához, kérdőíves felmérést és mélyinterjúkat készítettek. Megállapították: Magyarországon jelentős kibocsátáscsökkentés érhető el viszonylag kevés szereplő bevonásával és együttműködésével, hiszen a hazai CCU/S-releváns kibocsátás 70 százalékát mindössze húsz nagy kibocsátó adja.

Magyarország éves szén-dioxid-kibocsátása 47 millió tonnára tehető. Ennek nagy része a fosszilis tüzelőanyagok erőművi égetése során keletkezik, míg az iparban a fémgyártás, a vegyipar és a cementgyártás a legnagyobb kibocsátók.

Szén-dioxid-befogás szempontból az energiaszektor és az ipar lehetnek relevánsak, hiszen pontszerűen, nagy volumenben keletkezik kibocsátás.

A vizsgálatok szerint a CCU/S-potenciál szempontjából a vegyipari társaságok bizonyultak a legígéretesebbnek. A Nitrogénművek ammónia-előállító üzeme rendelkezik a legjobb adottságokkal: nagy tisztaságú, nagy volumenű folyamatos kibocsátással, emellett részben akár helyben is tudja hasznosítani a leválasztott szén-dioxidot. Ígéretes lehetőség a Mol, a Linde és a BorsodChem hidrogén-előállító üzeme, hiszen kibocsátásuk nagy koncentrációban tartalmaz szén-dioxidot.

A felmérések szerint tényleges szén-dioxid-hasznosítás egyetlen vállalatnál zajlik, ahol a leválasztott szén-dioxid egy részéből karbamidot állítanak elő. Öt vállalatnál folyamatban van CCU/S-technológiára vonatkozó projekt vagy annak előkészítése, további kettőnél jelenleg nincsen, de tervben van a közeljövőben.

A technológiák magas beruházási igénye és működtetési költsége, valamint az ebből fakadón alacsony megtérülése akadályozza leginkább gazdasági oldalról a projektek megvalósulását. Kiemelt problémaként azonosították a kibocsátók a szén-dioxid-infrastruktúra hiányát. Amíg nincs regionális alapokon szerveződött szén-dioxid-infrastruktúra vagy erre vállalkozó szereplő, addig a kibocsátók nem tudnak a leválasztással foglalkozni, és mindaddig a CCU/S csak elméleti alternatíva marad. E technológiák elterjedésének eredményes ösztönzője lehetne az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere, az ETS azonban egyelőre nem terjed ki a szén-dioxid-hasznosítási megoldásokra.

Az országot behálózó földgázhálózat egyes szakaszai felújítással és átalakítással potenciálisan alkalmassá tehetők a szén-dioxid szállítására. Egyaránt rendelkezésre állnak a szén-dioxid hosszú távú és biztonságos tárolásához szükséges kimerült olaj- és földgázmezők, illetve sósvizes akviferek. A befogott szén-dioxid számos ágazatban hasznosítható lehet, a jelenleg keresletet támasztó szektorok - élelmiszeripar és az italgyártás - mellé újabb piacok bekapcsolódása várható. További jelentős hazai felhasználó a műtrágyagyártás.

A hazai CCU/S ipar kulcsszereplője a Mol lehet, további meghatározó szereplői a nagy vegyipari, építőipari, fémipari, energiaipari és fermentálást végző társaságok (Nitrogénművek, BorsodChem, Lafarge, DDC, ISD, MVM, Hungrana, Pannonia Bio), valamint a technológiai szolgáltatók (Linde, Messer) lehetnek, a meglévő kompetenciáik, tőkeerejük és érintettségük alapján - állapították meg a kötetben.

Címlapkép forrása: Xuanyu via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dubaj