MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt
Üzlet

MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt

Portfolio
A biztosítók vágják a centit, főleg a január elsejét várják, amikor megszűik az extraprofit adó - mondta el Erdős Mihály, a MABISZ elnöke a Portfolio Biztosítás 2024 konferenciáján. Az elnök a szektor állapotáról beszélt és a szakmai szervezet szabályozási javaslatait foglalta össze előadásában.

Az előadásból kiderült:

  • A szektor díjnövekedése jóval az infláció alatt alakult, közel 5 százalékos volt 2023-ban, az élet és nem élet nagyjából ugyanazt a növekedést mutatta. A biztosítási piac korrigált díjas növekedése 12,7%-os volt. Az egyszeri díjas biztosítások hiánya magyarázza ezt az alacsony növekedést, az egyszeri díjas termékek révén körülbelül 90 milliárd forint hiányzott a szektorból.
  • A nyugdíjbiztosítások továbbra is szépen emelkedtek, szerződésszámuk 453 ezerről 489 ezerre nőtt, díjbevételük 135-ről 150 milliárd forintra emelkedett
  • A lakossági vagyonbiztosításoknál majdnem az átlagos inflációt elérő növekedés volt a piacon, a vállalati vagyonbiztosításnál 2 százalék körüli volt a növekedés. 2024-ben a gazdasági fordulattal utóbbi szegmens is növekdhet.
  • A casco díjnövekedése kellemes mglepetés volt, a 21 százalékos emelkedés azt sugallja, hogy a kéárinfláció miatt a biztosítók is emeltek a díjakon, és ezt az ügyfelek is elfogadták. Darabszámot tekintve stagnálás vagy akár csökkenés is előfordulhat az egész évet tekintve.
  • A kárráfordítások alakulása a nem életbiztosításoknál 10 százalékot is meghaladta, ez még egy darabig itt is marad velünk.
  • Biztosítási adóból 123 milliárd, extraprofit adóból 88 milliárd forintot fizetett be a biztosítási szektor.

    A biztosítók vágják a centit, főleg a január elsejét várják, amikor megszűik az extraprofit adó

    - emelte ki a MABISZ elnöke.

2024-ben az extraprofit-adó megszűnését várják, a családvédelmi biztosításról elkészültek a javaslatok, a minisztériumnak elküldték ezeket. A kockázati életbiztosításoknál adókedvezményre tesznek javaslatot, a következő évben kerülne jóváírásra a ez a kedvezmény, elnyújtott hatásként jelentkezne.

A MABISZ kialakította az egyes verziókra való javaslatait, Erdő Mihály kiemelte, fontos lenne eldönteni, hogy paramétereket akarnak újrahúzni, vagy paradigmatikus változásokra van szüség. Az biztos, hogy ezt a döntést meg kell hozni, a MABISZ mindegyik területen megpróbál ehhez hozzájárulni:

  • A retail investmnet strategy egy EU-s szabályozás, úgy néz ki, ennek megtárgyalására nem fog sor kerülni a jelenlegi EU-s elnökség alatt, a következő soros elnökséget Magyaroszág tölti be, így várhatóan ebben az időszakban keról erre sor.
  • AZ NGM részt vesz a szakértő egyeztetésekben a mezőgazdasági biztosításoknál, a MABSZ a szinergiák kihasználásra törekszik.
  • Az Etikus 2.0 koncepció kapcsán az elnök kifejtette, teljesen egyetértenek azzal, hogy a piaci anomáliákat le kell vágni, azokat a termékeket, amik nem teremtenek értéket, meg kell szüntetni. A TKM szintet hol kell meghúzni, az már egy nehezebb kérdés.
  • A MABISZ-nak egyezségre kell jutni, hogy az üzletkötői szektort hogyan lehet támogatni, erről még nincs közös álláspont, ebben előre kell jutni.
  • 2024-ben 1569 milliárd forintnyi lakossági állampapír jár le, ez a pénz megjelenik a piacon. Erdős Mihály a Portfolio olvasói felmérését említette, amely szerint ebből 2 százalék tervez hosszú megtakarítást, fontos feladatot ró ez a biztosítókra.
  • A lakásbiztosítási kampány kapcsán kiemelte, a piaci szereplők már felkészültek tavaly nyár óta a kampányra. A penetráció növekedése fontos cél lenne, és hogy a szerződéseket az ügyfelek minél nagyobb arányban nézzék át, ez a szektor érdeke.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
dubaj