A technológia fejlesztés mentheti meg a szakadék szélén tántorgó európai cementipart
Üzlet

A technológia fejlesztés mentheti meg a szakadék szélén tántorgó európai cementipart

Portfolio
Az építőipar megkerülhetetlen alapanyaga a cement, amely amellett, hogy nélkülözhetetlen, gyártása során az egy egyik legnagyobb CO2-kibocsátásért felel. A klímacélok elérése érdekében ennek megfelelően a cementipart egyre nagyobb többletköltséggel sújtja kvótarendszer, amelyet csak akkor lesz képes kigazdálkodni, ha fejleszti gyártótechnológiáját. A 4iG Nyrt. Mensor 3D üzletágának szakemberei három európia üzem lézerszkennelését is elvégezték, ahol a fél évszázaddal ezelőtti technológiák cseréjére, fejlesztésére készülnek. A cég a tervek elkészítéséhez szükséges terület 3D-s pontfelhőjét készíti el, amely segítségével felgyorsul a tervezési folyamat és elkerülhetővé teszi a később költségesen javítható hibákat.

2023-ban az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt, és ezzel történelmi csúcsra emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) jelentése szerint. Ezzel a fosszilis CO2-kibocsátás új rekordszintre emelkedik, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet. Az egyik legsúlyosabb kibocsátó a cementipar, amely az előrejelzések szerint 0,8 százalékkal nő, annak ellenére, hogy csökkenés várható az Európai Unióban, az USA-ban és Kínában, azonban ezt ellensúlyozza a növekedés Indiában és a világ többi részén.

emisszió kibocsátás

Az európai csökkenésben, az építőipar gyengébb teljesítménye mellett jelentős szerepe van az EU emisszió-kereskedelmi (ETS) rendszerének is. Nagyjából 10 évvel ezelőtt 3-4 eurót kellett fizetni 1 tonna szén-dioxid kibocsátásáért, tavaly viszont már olyan is előfordult, hogy ez 100 euróba került.

A szén-dioxid kvóta

Az ETS -be (EU Emissions Trading System) tartozó, jelentős szén-dioxid kibocsátású iparágak piaci szereplői éves szinten meghatározott mennyiségű kvótával rendelkeznek, mely adott mennyiségű CO2 kibocsátásra jogosítja fel őket. Az így, ingyenesen elérhető karbonkvóta azonban évente degresszíven csökken, ezzel ösztönözve a nagyvállalatokat a kibocsátásuk visszafogásán keresztüli zöldebb működés megvalósítására. Az ingyenesen rendelkezésre álló kvótán felüli extra kibocsátásért ugyanis újabb megvásárolt kvótákkal kötelesek kompenzálni az extra környezetszennyezést.

Magyarországon különösen nehéz helyzetbe kerültek az építőanyag-gyártók, miután a magas kamatkörnyezet és a bányajáradékként bevezetett extraprofitadó után a kormány adót vetett ki az ingyenesen kiosztott EU-s szén-dioxid kvótákra is, de Európa más országaiban is küszködnek a piac szereplői.

Elavult technológiákkal dolgoznak

„Az a nemzetközi tapasztalat, hogy a cementgyártóknak mindenképp szükséges energiahatékonyabb és zöldebb új technológiákat keresni, mert egyre magasabb szén-dioxid kvóták megfizetésével szembesülnek, melyek költségeit alternatív tüzelőanyag használatával – például újrahasznosításra nem alkalmas kommunális hulladék – vagy a cementgyártás melléktermékeként létrejövő szén-dioxid tárolási és hasznosítási technológiák bevezetésével tudnak ellensúlyozni” – mondta a Portfolio-nak Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletág üzletfejlesztési igazgatója.

A cég idén több cementüzemben is 3D-s lézerszkenneres felmérést végzett Európa szerte (Limerick-Irish Cement (Írország), Xeuilley-Ciments Vicat (Franciaország) illetve Rüdersdorf bei Berlin-Cemex Deutschland (Németország)), ahol

az 50-es, 60-as években épült gyárakban az akkori kornak megfelelő technológiákkal dolgoznak ezért több üzemegység, esetenként komplett folyamatsorok felújításra, átépítésre, optimalizálásra vagy teljes cserére szorulnak.

Azonban ehhez friss adatokra van szükség a kivitelezési területről, hogy a tervezőmérnökök láthassák, hogy pontosan hova, és mit tudnak tervezni. A 3D-s lézerszkennelés segítségével a mérnökök a termelőüzemtől távol, az irodai környezetből tudnak pontos méréseket végezni a szkennelés eredményeként kapott pontfelhőn, vagy az abból készült modellen. Így minimalizálni lehet a kivitelezés során a hibás adatszolgáltatásból – nem a terv szerint megépült szerkezetekből, technológiákból – eredő költséges, utólagos beavatkozásokat, helyszíni módosításokat.

A technológia ezeken a területeken – a maximális helykihasználás eredményeként – jellemzően elég zsúfoltan kivitelezett, ezért egy új beruházási területen a leggyakrabban felmerülő kérdések, hogy

  • fizikailag elfér-e az új berendezés a célterületen;
  • szükséges-e bontás a kivitelezéshez;
  • milyen más folyamatokhoz lehet még hozzákapcsolni az adott megoldást.

„A Limericki Cementgyárban egy speciális folyamatért felelős technológia cseréjét, valamint egy új csővezetékrendszert és az azt alátámasztó tartószerkezet kellett partnerünknek megterveznie. A francia Vicat cementgyárban szintén egy elavult technológia szorult cserére, a harmadik helyszínen (Cemex-Deutschland) pedig egy korszerűsítési feladaton túl, a tervezési munka részét képezte egy viszonylag hosszú futószalag megtervezése is, amely a régi és az új technológiát hivatott összekötni” – tette hozzá Fehér.

A lézerszkennelés segítségével a kijelölt területek digitalizálták és a megrendelőknek már egy digitálisan szűrt, 3D pontfelhőt adtak át, melyeknek felhasználásával megkezdődhettek az érintett területek tervezési folyamatai. A pontfelhőket egyre szélesebb körben alkalmazzák olyan területeken, ahol a térbeli adatok pontos és részletes megjelenítése szükséges, így a tervezők számítógépe előtt ülve is képesek pontos méreteket levenni a tervezési terület bármely pontjáról, nincs szükség a helyszínen mérőszalaggal és távmérő segítségével mérni és jegyzetelni.

Mensor3D
Gyártóegység elemei.

„Az ipari projekteknél nagyon fontos a határidő szigorú betartása, ugyanis minden egyes nappal, amikor az üzem és a termelés áll, veszteség keletkezik. Egy-egy helyszíni módosítás mindig időigényes folyamat, mely növeli a határidőn túli teljesítés kockázatát. A lézerszkenneres felmérés alkalmazásával pontosan ezeket a kockázatokat lehet minimalizálni, mivel pontos, a valóságot tükröző adatok állnak rendelkezésre” – mondta az üzletfejlesztési igazgató.

Mensor3D
Az elemről készült 3D kép a lézerszkennelés után.

A lézerszkennelés nemcsak a cementipar számára praktikus és költséghatékony megoldás, de minden olyan beruházás során előnyös lehet, amikor valamilyen meglévő környezetbe próbálnak új technológiát illeszteni. Nehézipari projekteknél (legyen az cementgyártás, olajipar, erőművi alkalmazás) jellemzően sok és bonyolult technológia van egy helyen, melyekről friss, aktuális állapotot mutató tervrajzok ritkán állnak rendelkezésre.

A cikk megjelenését a 4iG Nyrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok