Gazdaság

A rendkívüli adatot magyarázza Matolcsy

Portfolio
Egy héten belül a sokadik tájékoztató anyagát készíti el a 2011-es költségvetés egyenlegéről a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezúttal a külföldi elemzőknek küldte el angolul "az egészen kivételes helyzet" bekövetkezésének részletes magyarázatát, amelyből kiderül, hogy a helyi önkormányzatok is nagy szerepet játszottak a vártnál jobb egyenleg kialakulásában. Emellett újra ismerteti, hogy saját számításai szerint hogyan számolta ki az egyszeri tételek nélkül a költségvetés hiányát.
A magyar költségvetés 2011-ben 4,3%-os GDP-arányos többlettel zárt, ami kimagasló eredmény mind nemzetközi, mind pedig a korábbi évek magyar költségvetési számai tekintetében és szintén példátlan a rendszerváltás óta - kezdi a tavalyi költségvetési egyenleg magyarázatáról szóló angol nyelvű tájékoztatót Matolcsy György minisztériuma. A költségvetés tavalyi egyenlegét az uniós EDP módszertan szerint számolta ki a tárca, de számos egyszeri tételt is tartalmaz, ami miatt nehéz összevetni a korábbi évek költségvetési egyenlegével - ismeri el a dokumentum. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium prioritásnak tartja, hogy nyilvánosságra hozza a költségvetés hiányát az egyszeri tételek figyelembe vétele nélkül - indokolja a mostani, nemzetközi elemzőknek kiküldött anyagot a minisztérium.

Emlékezetes, a tárca keddi közleményében már megosztotta a hazai közvéleménnyel, hogy hogyan számolja ki a költségvetés hiányát (erre azért kényszerült, mert először nem volt ismert a 2,43%-os deficit kiszámolásának háttere), és szintén kedden küldte el az "örömhírként" értékelt számokat Brüsszelbe Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Ezúttal pedig a külföldi érdeklődőkkel osztotta meg a 2011-es költségvetés részleteit.

Miért lett jobb az egyenleg?

A mostani angol nyelvű anyagban a tárca kiemeli, hogy a költségvetés tervezése után felmerülő egyszeri kiadási és bevételi tételeket leszámítva a 2,94%-os célnál számottevően jobb, 2,43%-os hiányt sikerült elérni. A minisztérium magyarázata szerint a kedvezőbb egyenleg két tényezőnek köszönhető:

- a hatékonyabb adóbeszedést célzó erőfeszítéseknek, a kiadási oldalon előírt intézkedések sikeres végrehajtásának és a sokkal szigorúbb fiskális menedzsmentnek
- a helyi önkormányzatok pénzforgalmi szemléletű egyenlegének kedvezőbb alakulása miatt

A minisztérium a második tényezőről, a helyi önkormányzatok előzetesnél jobb költségvetési egyenlegéről részletesebben is szót ejt. Kiemeli: egyelőre még nincsenek végleges adatok a helyi önkormányzatok pénzforgalmi egyenlegéről, de az eddigi előzetes adatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a helyi önkormányzatok sokkal kedvezőbb számokat értek el, mint azt előzetesen várta a kormány. A tavalyi évre vonatkozó előzetes adatok szerint az önkormányzatok kiadásai és bevételei közel azonos összegben alakultak szemben a korábbi évek jelentős deficitjeivel. Így a helyi önkormányzatok egyenlege egyensúlyt mutatott. Az előzetes adatok alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy a várakozásoknál jobb önkormányzati szektor egyenleg a feltételezettnél alacsonyabb kiadásoknak volt köszönhető. Ezen belül is a nem személyi jellegű kiadások és elhatárolt díjak teljesültek alacsonyabb összegben, miközben a pénzügyi költségek (hiteltörlesztések) jelentősen növekedtek (az önkormányzatok jelentős részénél ugyanis lejárt a törlesztési moratórium és megkezdődött az adósságok törlesztése) - írja a minisztérium.

A helyi önkormányzatok egyenlegéről részletesebben:

A rendkívüli adatot magyarázza Matolcsy
Egyszeri tételek a büdzsében

Számos - a költségvetés tervezése után felmerülő egyszeri kiadási és bevételi - tétel befolyásolta még a végleges költségvetési hiányszámot - mutat rá a minisztériumi angol nyelvű dokumentum. Ezek közül a legnagyobb a nyugdíjrendszer átalakítása nyomán bekövetkező nyugdíjpénztári vagyon, melynek köszönhetően a bevételek GDP-arányosan 7,9%-kal nőttek. Emellett a kiadási oldalon is voltak egyszeri tételek, ezek közül némelyik befolyásolta az EDP egyenleget, míg néhány csak a pénzforgalmi egyenlegre volt hatással - fogalmaz a tárca. A minisztérium számításai szerint az EDP egyenleget az egyszeri tételek 6,7%-kal rontották GDP-arányosan (lásd: alábbi első táblázatot), míg az EDP egyenleget nem befolyásoló kiadási tételek a GDP 2,8%-ára rúgtak. Ezek közül a legnagyobb tétel a MOL-részvénycsomag megvásárlása volt (a GDP 1,8%-a), emellett jelentős kiadás volt a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása és az MFB feltőkésítéséhez felhasznált részvénycsere - magyarázza a tárca.

A 4,3%-os költségvetési többletből levonva a 6,7%-nyi egyszeri tételek összegét adódik a 2,43%-os egyszeri tételek nélkül számolt költségvetési hiány - hangsúlyozza a minisztérium.

A rendkívüli adatot magyarázza Matolcsy
Eddig minden szép és jó, azonban a minisztérium figyelmen kívül hagyja azokat az egyszeri, EDP egyenlegre hatást gyakorló tételeket, amelyek már szerepeltek a költségvetés elfogadásakor. Ilyen volt a válságadók (a bankadótól itt eltekintünk, mert a jelenlegi információink szerint ez tartósan fennmarad, igaz kisebb összegben) 160 milliárd forintos összege, valamint a nyugdíjvagyon költségvetésben szereplő tétele, amely végül 460 milliárd forinttal gazdagította a tavalyi büdzsét (szemben a tervezett 530 milliárd forinttal). Ha a költségvetés egyenlegét ezekkel az egyszeri tételekkel is korrigáljuk, akkor a deficit nem a GDP 2,43%-ra rúgott, hanem 4,6%-ra.

A rendkívüli adatot magyarázza Matolcsy
A kiváltságosok között?

A minisztériumi anyag kitér a tavalyi költségvetés teljesítményére nemzetközi összehasonlításban is. Kiemeli: a visegrádi országokhoz képest az elmúlt években jelentősen javult a magyar költségvetés helyzete. Régiós összehasonlításban Magyarország tudja felmutatni a legalacsonyabb költségvetési hiányt a 2010-es kormányváltást követő gazdasági stabilizációs folyamatnak köszönhetően és a négy ország (Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) közül csak hazánk tudta teljesíteni az uniós feltételt (3% alatti deficit) - mutat rá a tárca. A dokumentum azt is kihangsúlyozza, hogy a kihívásokkal terhelt 2011-es évben csak 10 uniós állam tudta teljesíteni a 3% alatti hiányszintet.

A rendkívüli adatot magyarázza Matolcsy
Az NGM összességében megjegyzi, hogy a tavalyi költségvetési többlet kivételes helyzetet jelent és a 2,43%-os deficit is példátlan eredmény a rendszerváltás óta. A tárca megítélése szerint ebben szerepet játszott az arányos egykulcsos adórendszer is. A tavalyi költségvetési egyenleg pedig fontos jelzés arra vonatkozóan is, hogy a kormány teljesíti a következő évekre kitűzött deficitcélokat - zárul az angol anyag.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
euróérme