Bank

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel

Portfolio
Az egyes régiók növekedési kilátásai nagyon eltérőek, Amerika jobb formában van, míg Európa kevésbé, ennek ellenére globálisan lehet jó befektetési lehetőségeket találni a kötvénypiacon. Aki magasabb hozamot szeretne, kockázatot kell vállalnia, ráadásul a makrogazdasági adatokra és vállalati eredményekre érzékenyebb piac miatt a volatilitás is időlegesen megemelkedhet. Európában a legnagyobb kérdés, hogy a deflációt sikerül-e elkerülni, ha ez nem sikerül, akkor az nagymértékű átrendeződést hozhat magával - véli Tógyer Dezső az SPB Befektetési Zrt.-től.
Európa sok tekintetben lemaradt

Most, hogy lassan maguk mögött hagyják a piacok a történelem eddigi legnagyobb pénzügyi- és gazdasági válságát, és egyre kevesebbszer hangzik el a válság szó a piacokon, a figyelem fokozatosan átterelődik a jövő felé. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági mutatók jelentősége felértékelődik, a piacok sorsát makroadatok alakíthatják.

A nyugati fejlett gazdaságok tőke- és hitelpiacai még mindig történelmi csúcsaikon vannak, pedig kockázatok jócskán akadnak. Miközben Japán és Európa deflációval küzd és gazdasági problémáik vannak. A gyakorlatilag zéró kamatok mellett nem akar beindulni a növekedés, sőt a hétvégi hírek szerint a meglévő növekedés fenntartása is veszélybe kerülhet Németország miatt a kontinensen. A mediterrán térségben hosszú ideje nem látott növekedést várnak egyes részeiben. De a novemberre kiírt katalán függetlenségi népszavazás ismét okozhat turbulenciát, ami megakaszthatja a mediterrán fellendülést. Ez egyelőre a portugál és a spanyol piacok kötvényeinek árazásában még nem látszik.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
Az USA gazdasága eközben fenntartható növekedési pályán van, egészséges inflációval és zéró kötvény reálhozammal, miközben jelentős erősödésben van a dollár az euróval szemben, ami Európa látványos lemaradására utal. Eltérő kötvényárazások mutatkoznak az USA és Európa kötvénypiacain, az eurókötvények jelentősen teret veszítenek a dollárkötvényekkel szemben, amit a Yankee-kötvények kibocsátásának felfutása is jól szemléltet.

A globális kötvénypiacon az utóbbi napokban nagy horderejű bejelentés érkezett, a kötvénykirályként is emlegetett Bill Gross évtizedes sikerei helyszínét elhagyta. A kötvénypiaci befektetők között nagyon eltérő vélemények vannak a jövőt illetően, az egyik legfőbb kérdés, hogy vajon elkezdhetünk-e beszélni egy teljesen újfajta pénzpiaci helyzetről, ami merőben más befektetési gondolkodást kíván a piaci szereplőktől?

Európában a geopolitikai események még mindig meghatározóak. Az osztrák bankok pénzügyi helyzetének gyengülése erős kötvényárfolyam-esést hozott az elmúlt napokban, mivel a bankok kelet-európai kitettségeiken nagyobb veszteséget szenvednek el. Az osztrák kormány óriási szja-csökkentés jelentett be a hétvégén Bécsben, ami a lakosság pénzállományának jelentős növekedését idézheti elő. Ez nem csak a fogyasztást ösztönözheti, de a megtakarításokra is jótékony hatással lehet.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
A rendkívül alacsony EKB alapkamat miatt Európában sehol sem lehet nagy nyereséget elérni a betéti kamatokon. Az euróban denominált eszközökre kihat a kontinensen érzékelhető alacsony, csaknem deflációba átcsapó gazdasági környezet. A héten a befektetők ezért is nagyon készülnek az EKB kamatdöntő ülésére és az azt követő Mario Draghi beszédre.

Vannak még jó lehetőségek a kötvénypiacon

A korábban említett kockázatok ellenére lehet a kötvénypiacokon is kedvező hozamlehetőséget adó eszközöket találni, azt viszont el kell fogadni, hogy a kockázatok megváltoztak. A kockázatkezelés egyértelműen felértékelődik, a különböző kötvénytípusok összeválogatása jelenthet nagyobb tőkevonzó képességet. Az alacsony kamatkörnyezet a kockázatosabb eszközöknek, így a részvénypiacoknak is kedvez, ezt a kötvényesek úgy tudják kihasználni, ha például átváltható kötvény van a birtokukban.

A makroadatok előtérbe kerülésével a piacokon nagyobb árfolyammozgások is elképzelhetők, egy váratlan esemény bármilyen eszközosztályban képes megemelni a volatilitást. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a nagyobb hozam reményében kockázatot kell vállalni. A makroadatok mellett a befektetők nagyobb figyelemmel lehetnek a jövőben a vállalatok eredményességére is, ami átrendeződést hozhat magával a hitelpiacokon.

Európában kiemelt jelentősége lesz az EKB soron következő jelentéseinek, hiszen a befektetők globálisan azt látják, hogy az Egyesült Államok nagyon jó formában vészelte át a válságot. Többen úgy látják, hogy az EKB elkésett és a deflációval hosszútávon együtt kell élnie a régiónak. Most még nem tudhatjuk, hogy ez a forgatókönyv érvényesül majd, de ha valóban ez a végkifejlet valósul meg, akkor a piacokon átrendeződéssel jár majd együtt, ami természetesen a hozamokat is érinteni fogja.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
Európán belül is nagyon eltérőek a kötvénypiacok, a magyar kötvénypiacra kitérve elmondható, hogy 2011 nyarától élénkült meg igazán a piac. A növekvő kereslet a hazai kötvények iránt az árazásban is megmutatkozott, hiszen jelentős árfolyam emelkedésen vannak túl az állampapírok és a devizában denominált vállalati kötvények. Ez utóbbi befektetés a geopolitikai események tükrében egyáltalán nem tűnt rossz befektetésnek, sőt a forint gyengülése még növelhette is az elvárt hozamot.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
A kötvénypiac legnagyobb előnye, hogy bármilyen befektető megtalálhatja a maga számítását. Persze a kötvények kibocsátásakor a névérték már szelektálja a befektetőket, a kisebb névérték inkább a kisbefektetőknek szól, míg a nagyobbakkal az intézményeket szólítják meg. Szolgáltatótól függ, de nagyobb névértékkel rendelkező papírokhoz is hozzájuthatnak bizonyos ügyfelek. Ezt azzal is teszik vonzóvá a szolgáltatók, hogy a kötvényvásárlást díj felszámítása nélkül végzik.

Tógyer Dezső, a szerző az SPB Befektetési Zrt. befektetési tanácsadója.
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
bmw
GettyImages-1233556785
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
hsbc_shutter