Bank

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!

A panaszos eseteket és az esetleges hitelkiváltásokat leszámítva véget ért a devizaalapú hitelek elszámolása és forintosítása. A végeredmény: 11%-kal van kevesebb banki tartozása a lakosságnak, mint a folyamat legelején, a sokat szidott devizahitelek 93%-a viszont eltűnt. A legfrissebb számok bemutatása mellett röviden összefoglaljuk, mi is történt a rendkívül eseménydús elmúlt másfél évben, amely 2013 novemberében azzal kezdődött, hogy a kormány a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult.
Az MNB friss adatai szerint április végén 6153 milliárd forint volt a lakosság banki tartozása, ami 748 milliárd forinttal alacsonyabb az elszámolás (számviteli teljesítése) előtti, február végi szintnél.

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!
A devizahitelek februári állományához képest ez 20%-os csökkenést jelent, vagyis a (kisebb összegű) normál törlesztéseket figyelmen kívül hagyva ötödével csökkent az elszámolások hatására a devizahitelesek tartozása.

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!
A lakosság teljes, vagyis a forinthiteleket is magában foglaló banki hiteltartozása ezzel most 6153 milliárd forintra rúg, ami 11%-kal alacsonyabb, mint amikor a kormány 2013 novemberében elindította a devizahitelek rendezését célzó jogi folyamatot. További közel 100 milliárd forintot a lezárt szerződéssel rendelkezők kaptak vissza.

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!
A jegybanki adatok alapján 7%-nyi, vagyis 250 milliárd forint banki devizahitel maradt még a lakosságnál, hiszen az autóhiteleket és a személyi hiteleket nem érintette a forintosítás, a devizában törlesztő hitelek elszámolása pedig csak nyáron következik. Az alábbi táblázat a bankok mellett a pénzügyi vállakozások hiteleit is tartalmazza.

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!
Az MNB szorgalmazza a fenti táblázatban látható, még megmaradt autóhitelek forintosítását is, ebben azonban egyelőre nincs előrelépés. Devizaalapú autó- és személyi hitelből a hitelintézeteknél 152, a pénzügyi vállalkozásoknál (főleg lízingcégek) 153 milliárd forintnyi élő hitelszerződés maradt.

Jól elbánt Orbán és Matolcsy a devizahitelekkel - Itt a végeredmény!
A bankszövetség és az MNB közlése szerint a normál módon törlesztő devizahitelesek törlesztőrészlete az elszámolás és a forintosítás következtében közel 20%-kal csökkent. A tavaly őszi 8,1%-ról így 6,8%-ra csökkent a háztartások hiteltörlesztési terhe a rendelkezésre álló jövedelem arányában. A bankok az elszámolásokra még tavaly céltartalékot képeztek, ezek közel 650 milliárd forinttal rontották eredményüket. Idén már nem jelentkezett náluk ilyen veszteség a magyar számviteli szabályok szerint, ennek köszönhetően a hitelintézetek 63 milliárd forintos nyereséget értek el az első negyedévben.

A statisztikákból sajnos egyelőre nem derül ki, hogy:
  • egészen pontosan mennyivel csökkent a háztartások tartozása (hiszen az adatok az egyéb tranzakciós változásokat és átértékelődéseket is tükrözik), de február és április vége között 748 milliárddal csökkent a bankok lakossági hitelállománya, ami a devizahitelekre vetítve 20%-os csökkenés,
  • egészen pontosan mekkora a forintosított hitelek állománya (szintén a fenti okok miatt), de február és április vége között 3424 milliárddal csökkent a devizaalapú jelzáloghitelek állománya, és csak 83 milliárd maradt (feltehetőleg devizában törlesztett hitelek, amelyek elszámolása nyáron jön), vagyis a normál törlesztésektől eltekintve 3341 milliárdnyi hitel forintosodhatott,
  • egészen pontosan mekkora a forintosított devizahitelek új kamatszintje (ugyanis a statisztikák összevonva kezelik őket az eredetileg is forintban lévő hitelekkel), de a frankalapú lakáshitelek esetében ez valahol 4,5% környékén lehet a tavaly őszi 6,3% után.

A devizahitelek kivezetésének rövid krónikája

  • 2013 novemberében közölte a kormány, hogy jogi útra tereli a devizahiteles ügyet, ezért Alkotmánybírósághoz és a Kúriához fordult.
  • 2014 decemberében a Kúria jogegységi határozatából kiderült, hogy attól nem érvénytelen egy hitelszerződés, hogy devizában tartják nyilván a tartozást. Az árfolyamkockázatokat az ügyfeleknek kell viselniük.
  • 2014 márciusában az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az állam "belenyúlhat" a korábban kötött hitelszerződésekbe is, amennyiben ezt súlyos társadalmi érdek indokolja.
  • 2014 áprilisában az Európai Bíróság a Kásler-ügyben a Kúria kezébe adta a jogot, hogy vizsgálja az árfolyamrés alkalmazásának tisztességességét.
  • 2014 júniusában a Kúria újabb jogegységi határozata semmisnek nyilvánította az árfolyamrést és hét feltétel valamelyikének nem teljesülése esetén az egyoldalú szerződésmódosításokat is. Ez a bíróságok számára volt mérvadó határozat.
  • 2014 júliusában és szeptemberében az elszámolási törvények - a Kúria határozatát a kölcsönszerződések széles körére kiterjesztve - a lakossági hitelek árfolyamrését tisztességtelennek nyilvánították, és felállították a tisztességtelenség vélelmét az egyoldalú kamatemelések esetében is.
  • 2014 őszén és telén a bíróságok az állam javára ítéltek a bankok által indított perekben, vagyis nem dőlt meg az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségének vélelme, a bankoknak el kellett számolniuk ezekkel is.
  • 2014 őszén és telén az MNB megalkotta azokat a rendeleteket és képleteket, amelyek szabályozzák, miként kell kiszámolni a múltbeli tisztességtelenségek miatt visszajáró összeget.
  • 2014 novemberében az MNB, a kormány és a bankszövetség egyeztetéseinek eredményeként döntöttek a jelzáloghiteleknek az akkori piaci árfolyam közelében történő forintosításáról. A forint gyengülésének elkerüléséhez szükséges devizát a jegybank biztosította a bankoknak.
  • 2014 decemberében a forintosítási és a fair banki törvény meghatározta, miként kamatozódnak tovább a forintosított és az elszámoláson áteső devizahitelek.
  • 2015. február 1-jei hatállyal elszámolták a bankok a változásokat, amelyeket március 31-ig a könyveikbe is átvezettek.
  • 2015 márciusában és áprilisában a hitelezők tájékoztatták ügyfeleiket a nekik visszajáró összegről, az új tartozásról, kamatszintről és törlesztőrészletről.
  • 2015 agusztusában és szeptemberében a forinthitelek és a devizában törlesztő devizahitelek elszámolása kerül sorra.
  • 2015 szeptemberétől várhatóan igényelhető a magáncsőd, amely a nem teljesítő hitelesek számára kiegészíti az eddig közel 25 ezer lakást megvásárló Nemzeti Eszközkezelő adóssegítő tevékenységét.

A Portfolio február 1-je és május 31-e között naponta megjelenő friss cikkekben tájékoztatta a devizahiteleseket az elszámolásokkal, a forintosítással és a fair banki szabályokkal kapcsolatos tudnivalókról. A cikkek itt érhetők el, a sorozat ezzel a cikkel véget ért.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csányi sándor