Tabudöntögető írás jelent meg az MNB-től: semmire sem jó a forintgyengülés

Tabudöntögető írás jelent meg az MNB-től: semmire sem jó a forintgyengülés

Nagyon érdekes tanulmány jelent meg a Magyar Nemzeti Bank honlapján. A jegybank szakértői a forintárfolyam változásának gazdaságra kifejtett hatását vizsgálják, ami már önmagában is pikáns, hiszen az MNB többnyire szemérmes szokott lenni az árfolyam monetáris politikai szerepét illetően, ezért a hatásokat sem szokták mélyebben értékelni - legalábbis nyilvánosan. A tanulmány azonban eredményeit tekintve még érdekesebb a mai helyzetben, amikor a gazdaságpolitikának látszólag az az Európa-rekord infláció letörése és a recesszióban lévő gazdaság élénkítése között kell választani. Balatoni András és Soós Gábor Dániel elemzése ugyanis arra a következtetésre jut, hogy a megváltozott gazdasági környezetben a forint gyengülésének nincs gazdaságélénkítő hatása (sőt), miközben az infláció erősödésére a korábbiaknál fokozottabban hat. Ez akár üzenetnek is tekinthető a gazdaságpolitika másik ága (a kormányzat) felé, miszerint a forint leértékelése nem segít a gazdaságpolitika egyetlen célján sem. Az alábbiakban a tanulmány szerkesztett változatát közöljük, az eredeti itt (pdf) érthető el.

Nagyot zuhantak a lakáshitelek, itt vannak az MNB friss adatai

Nagyot zuhantak a lakáshitelek, itt vannak az MNB friss adatai

Folytatódik az összeomlás a lakáshiteleknél, az MNB friss számai szerint májusban 68%-kal kevesebb hitelt vett fel a lakosság, mint tavaly ugyanekkor. A személyi kölcsönöknél 14%-os visszaesést látunk, miközben a forintos betétszerződések összege nagyobbat emelkedett éves összevetésben a lakosság mellett a vállalatoknál is. A vállalatoknál az 1 millió euró érték alatti euró hitelek csökkentek, az 1 millió euró érték feletti euró hitelek pedig valamelyest nőttek egy év alatt.

Nagy horderejű devizahiteles ítélet érkezett az Európai Bíróságtól

Nagy horderejű devizahiteles ítélet érkezett az Európai Bíróságtól

Nem ellentétes az uniós joggal az, hogy a tisztességtelen feltételeket tartalmazó jelzáloghitel-szerződések semmissé nyilvánítása esetén a fogyasztók a bankoktól a havi törlesztőrészletek visszatérítésén felül további összegek megtérítését kérjék, az viszont igen, hogy a bankok hasonló követeléseket érvényesítsenek a fogyasztókkal szemben – közölte ítéletét az Európai Bíróság egy lengyel ügyben. Végső soron a februárban megjelent főtanácsnoki véleménnyel összhangban a nemzeti bíróság hatáskörébe utalta a luxembourgi székhelyű testület annak vizsgálatát, hogy helyt ad-e az ilyen fogyasztói követeléseknek. A lengyel bankok közül az mBank 2,9%-os, a Pekao 1,2%-os, a PKO 2,8%-os mínuszban van a fő üzenetében számukra negatív hír megjelenése után, bár az ítélet pontos pénzügyi következményei még nem világosak. Legutóbb egy magyar ügyben azt mondta ki az Európai Bíróság, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy a magyar bírósági gyakorlat érvénytelen szerződéseket igazít ki az adósok számára hátrányos többlet tartalommal.

Kegyetlenül megtolta a Vodafone a magyar bankok számait

Kegyetlenül megtolta a Vodafone a magyar bankok számait

A vállalati hitelezés szempontjából rendkívül jó tavalyi év után 2023 első negyedévében már meglátszódtak a válság jelei: szinte az összes szektor hitelállományában visszaesést láthattunk, azonban négy kivételes ágazat növekedésének köszönhetően a vállalatok teljes hitelállománya csupán 0,8%-kal csökkent. Szinte minden adatsorban megjelenik a Vodafone felvásárlása, ez ugyanis felfelé húzta javarészt a kommunikációs szektor, de a teljes piac adósságállományát is. A Magyar Nemzeti Bank által közzétett, 2023 első negyedévére vonatkozó statisztikáiból szemezgettünk.

Fontos ítélet érkezett a devizahitelekről, ez minden adóst érint

Fontos ítélet érkezett a devizahitelekről, ez minden adóst érint

Az Európai Unió Bírósága (EUB) olyan ítéletet hozott, ami a fogyasztók védelme érdekében foglalt állást, írja a 24.hu. A döntés szerint ellentétes az uniós joggal, hogy a magyar bírósági gyakorlat érvénytelen szerződéseket igazít ki, az adósok számára hátrányos többlet tartalommal.

Válság 2023: nem látjuk, ki van a víz alatt fürdőruha nélkül

Válság 2023: nem látjuk, ki van a víz alatt fürdőruha nélkül

Utoljára 2008-ban volt olyan turbulencia a nemzetközi bankrendszerben, mint most. Annak ellenére, hogy klasszikus pénzügyi válságról – legalábbis egyelőre – nem beszélhetünk, érdemes megvizsgálni, hogy a magyar gazdaság 2008-ban vagy a jelenlegi válság kitörésekor volt-e ellenállóbb, jobb állapotban ahhoz, hogy minél kisebb sérüléssel vészeljen át globális turbulenciákat. Erről az egy témáról szólt a Portfolio Checklist pénteki adása, melyben vendégünk volt Madár István, lapunk vezető makrogazdasági elemzője.

Hol itt a válság? Kegyetlenül kitömték a bankok a magyar cégeket

Hol itt a válság? Kegyetlenül kitömték a bankok a magyar cégeket

A válság ellenére virágzik a hitelpiac a magyar vállalkozásoknál: több mint 16 százalékkal nőtt tavaly a magyarországi cégek teljes hitelállománya, ez jóval nagyobb növekedés, mint amilyen 2021-ben volt. Az ágazatok között csak elvétve találni olyat, amelynek csökkent az állománya, több szektor pedig rekordszintű növekedést produkált. A különböző ágazatok hitelállományára vonatkozó, Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikákból többek között az is kiderül, hogy melyik szektor vette fel múlt évben a legtöbb hitelt, és mely ágazatoknál volt csökkenés.

Hidegzuhany a devizahiteleseknek: a Kúria ítélete nem jelent egérutat

Hidegzuhany a devizahiteleseknek: a Kúria ítélete nem jelent egérutat

Alaptalanul keltenek reményeket a devizahitelesekben a Kúria közelmúltbeli ítéletéhez kötődő olyan megnyilatkozások, amelyek szerint a hibás közjegyzői okiratok miatt a nehéz helyzetbe került adósok mentesülhetnek a végrehajtás alól – közölte a Portfolio-val Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke (képünkön). A Kúria ítélete egyedi esethez kötődik, és az adós számára legjobb esetben is csak átmeneti haladékot adhat, mert az eljárás újraindítható.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.