Bank

Új ügyfeleket találnak maguknak a magyar privátbankok

Portfolio
A már lassan telített, de még mindig bővülő private banking szegmens mellett egyre jelentősebbé válik a premium banking piac Magyarországon. Parádi-Varga Tamás szerint utóbbi szerepe azért is különösen fontos, mert a private banking előszobájának tekinthető. Ennek megfelelően a napokban az SPB Befektetési Zrt. is elindította saját prémium banki szolgáltatását, korosztály szerint meghatározott nyitólimittel. A vezérigazgatóval a Portfolio Öngondoskodás 2017 című konferenciáján a vagyonkezelés új irányairól beszélgettünk: arról is megkérdeztük, hogy milyen alapvető különbségeket lát a két szegmens - privát és prémium - között.
Az alacsony hozamkörnyezet jó ideje kihívás elé állítja a vagyonkezelési piac szereplőit, de a private banking piac így is évi 8-10%-kal bővül itthon. A legfrissebb adatok szerint közelít a szektor a 4000 milliárd forintos kezelt vagyonhoz, és körülbelül 40 ezer ügyfél van jelenleg ezen a piacon. A jövőben a premium banking szegmens előretörése várható, így nem meglepő, hogy egyre több szereplő indít ilyen szolgáltatást.

Új ügyfeleket találnak maguknak a magyar privátbankok
Parádi-Varga Tamás (Forrás: Stiller Ákos, Portfolio)

Ebben van most növekedési potenciál

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy belátható időn belül javulni fog a globális hozamkörnyezet, hiszen a Fed már megkezdte a kamatemelést, és várhatóan az EKB is ebbe az irányba megy majd, ezután pedig az MNB-nek sem lesz más választása.

Arra számít, hogy 3 éven belül elindul ez a folyamat, ami a hozamkörnyezet módosulását is maga után fogja vonni. A private banking szegmens növekedésével kapcsolatban is optimista, hiszen az látszik, hogy a telítettség ellenére évi néhány %-kal továbbra is növekszik a torta.

Az évek óta várt generációváltást egyelőre nem látja a private bankingben, viszont fontos trendnek tartja, hogy egyre jelentősebbé válik egy új szegmens, a prémium banking, amibe a napokban az SPB is belépett.

A premium bankingre szerintünk úgy kell tekinteni, mint a private banking előszobájára: a cél az, hogy a premium ügyfeleket idővel "felneveljük", és 5-10-15 éven belül ők is private banking ügyfelekké váljanak

- mondta el a vezérigazgató a Portfolio-nak.

Csökkentett nyitólimittel lőnek a fiatalokra

A private banking szolgáltatáshoz hasonlóan a konzervatív szemléletmód lesz jelen a prémium banki szolgáltatásnál is, azonban alapvető különbség lesz a 2 szegmens között, hogy a privát banki ügyfelek esetében - vagyis nagyobb vagyonnál - minden esetben egyedi portfóliót építenek, míg a prémiumnál a kockázatok optimális kezelése miatt sokkal inkább befektetési alapokból érdemes építkezni.

Az új premium banking szolgáltatás egyedi jellemzője, hogy kortól függően eltér a nyitólimit: 35 éves kor alatt 5 millió, 35 éves kor fellett pedig 10 millió forint lesz a szolgáltatónál.

Parádi-Varga Tamás a kor szerinti szegmentációt nagyon fontos lépésnek tartja.

A legtöbb esetben kizárólag vagyon alapján szegmentálunk, de a 35 év alatti korosztály fontos célcsoport nekünk, hiszen tagjai beszélnek nyelveket, sokat utaznak, van külföldi munkatapasztalatuk, így valószínűleg sokkal nyitottabbak arra a fajta a globális portfolióépítésre és nemzetközi befektetési tanácsadásra, ami hagyományosan erőssége az SPB-nek

- véli a vezérigazgató.

Egyelőre a meglévő értékesítési hálózat foglalkozik a premium banking ügyfelekkel is, de hosszú távon külön fogják választani a két szegmenssel kapcsolatos kommunikációt. Míg a private bankingnél elegendő a klasszikus csatornák használata, a premium ügyfelek eléréséhez hatékonyabb és gyakoribb kommunikációra lesz szükség. Emellett a premium szegmensben várhatóan erősebben megjelenik az digitalizáció és a különféle kényelmi szolgáltatások használata. Parádi-Varga Tamás szerint, ahogy a private bankingnél, úgy a prémium esetében sem válthatják ki a gépek a személyes tanácsadást, de ezekben a döntésekben várhatóan nagyobb szerepe lesz a technológiai támogatásnak.

A cikk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés