Kamatmentes hitelt adhat a kormány a magyar fiataloknak
Bank

Kamatmentes hitelt adhat a kormány a magyar fiataloknak

Portfolio
Rejtélyes mondatokat csempészett a kormány a héten induló nemzeti konzultáció szövegébe. Úgy tűnik, hogy a fiatalokat az új lakások CSOK-jához felvehető 3%-os lakáshitel mellett vagy helyett kamatmentes kölcsönnel támogatnák a gyermekvállalásban.

Kutatások szerint a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint ahányat végül vállalni tudnak. A gyermekvállalás ideje is egyre későbbre tolódik. Sokak szerint ennek oka, hogy a fiatalok számára komoly anyagi kihívást jelent önálló életet kezdeni, és családot alapítani. A fiatalokat ezért jelentős összegű, akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket.

-olvasható a nemzeti konzultáció kérdőívén a Magyar Idők cikke alapján.

Az eddigi nemzeti konzultációk eredménye alapján borítékolható, hogy a válaszadók nagy többsége támogatni fogja ezt az elképzelést is. Már csak az a kérdés, az alábbiak közül melyik formában valósítja meg a kormány az ötletet:

  • a meglévő, CSOK-hoz kapcsolódó, és a kormány által a két gyermeket vállalókra is kiterjeszteni tervezett 3%-os kamatozású lakáshitel kamattámogatásának növelése úgy, hogy a CSOK-osok 0%-os kamatozású hitelhez jussanak, akár 10 millió forint erejéig,
  • a meglévő, nem CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek átalakítása úgy, hogy a kamattámogatás révén kamatmentesek (0%-os kamatozásúak) legyenek a gyermekvállalást tervező fiatalok által felvett lakáshitelek,
  • egy teljesen új lakáshitel-kamattámogatás bevezetése, pl. kifejezetten családalapítás előtt álló fiatalok számára, akár a CSOK-tól függetlenül.

Számításaink szerint egy 20 éves, 10 milliós lakáshitel esetében a 3%-os kamatozású lakáshitelhez képest havi csaknem 14 ezer forintot spórolnának meg az érintett fiatalok, ugyanis a 3%-os kamatozású hitel törlesztőrészlete ez esetben 55 500 forint, egy 0%-os lakáshitelé viszont 41 700 forint. Ez a különbség 20 év alatt több mint 3,3 millió forint lehet. A legkedvezőbb fix kamatozású piaci hitelekhez képest már jelentős, közel 24 ezer forintos lenne az érintettek havi törlesztőrészlet-megtakarítása, ami pedig 20 év alatt csaknem 5,8 millió forintot jelentene. Egyelőre azonban azt sem tudjuk, lakáscélú vagy pl. szabad felhasználású (gyermekvállaláshoz kötött) hitelről lenne szó.

Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock