Letámadták a bankrendszert a forradalmárok, most maguk is bankká válnak, hogy lehet ez?
Bank

Letámadták a bankrendszert a forradalmárok, most maguk is bankká válnak, hogy lehet ez?

Portfolio
Évekig hallgathattuk a „felforgató” fintechektől, hogy „a hagyományos bankrendszernek vége” a közbenjárásuk miatt, a valóság viszont az, hogy kezdettől fogva inkább együttműködtek a hagyományos bankok a „pénzügyi forradalmárokkal,” most pedig sorra válnak teljes körű bankká a fintechek. Bár a banklicenc szükséges számos pénzügyi szolgáltatás nyújtásához, a bankok és fintechek közti „érdekházasság” vége után is számos pénzügyi szereplő dönt úgy, hogy inkább fenntartják a pénzintézetekkel való partnerségüket.
A fintechek jövőjéről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!



Sorra válnak bankká a felforgatók

Kedden jelentette be a Zopa, egy 2005 óta működő fintechcég, hogy megkapták a banklicencet a brit hatóságoktól, ezzel hivatalosan is bankká válik a személyek közti (peer-to-peer) hitelezéssel foglalkozó startup.

A Zopa immár sokadik pénzügyi felforgató, amely teljes körű banklicencet kapott, az elmúlt időszakban számos pénzügyi startup – szinte az összes nagyobb szereplő a nyugat-európai vagy amerikai piacon - vált teljes körű bankká.

Szabadulnak az „érdekházasságból”

Bár rengeteg fintechcég aposztrofálta magát „bankgyilkosként” és tűzte zászlajára az „elnyomó bankrendszer” elleni küzdelem szlogenjét, az igazság az, hogy banklicenc híján gyakorlatilag az összes pénzügyi startupnak valamilyen hagyományos bankkal kellett összeállnia, hogy ügyfeleit ki tudja szolgálni.

A legtöbb országban ugyanis különleges (elsősorban banki) engedély szükséges a következő szolgáltatások lebonyolításához:

  • a betétgyűjtés-hitelezés,
  • a pénzforgalmi szolgáltatások lebonyolítása,
  • bármilyen értékpapír-kereskedelmi szolgáltatás.

Mivel a banklicenc sikeres igénylése évekig tartó folyamat, a legtöbb fintech ennek híján e-money licenccel működik és valamely hagyományos bank bonyolítja nekik le a fenti szolgáltatásokat.

A Magyarországon is népszerű Revolut számlavezető bankjai például a brit Lloyds és a Barclays voltak, a biztosítási tevékenységet pedig az ír White Horse Insurance végezte a startupnak. Ez azt jelentette, hogy a Revolut lényegében csak az alkalmazást biztosította a felhasználóknak, a pénzügyi szolgáltatásokat külsős intézmények végezték.

Az egyik legnagyobb amerikai fintech, a Square egy kisbankkal, a Sutton Bankkal működik együtt, a LendingClub pedig a WebBankkal működik együtt.

Nem lesz pénzügyi forradalom

Azzal, hogy a banklicencet beújítják a fintechek, lényegében meg tudnak szabadulni a hagyományos bankokkal való „érdekházasságtól,” de a startupok mozgása alapján szó sincs arról, hogy bankká válásuk a hagyományos bankokkal való partnerségek teljes megszakítását jelentené és a sokáig ígérgetett, bankellenes „pénzügyi forradalomba” csapna át.

Számos fintechcég lép partnerségre a hagyományos bankokkal annak ellenére is, hogy elindultak saját, banklicenccel szavatolt útjukon, ezen kívül pedig sok olyan partnerség is létrejön, amely egyáltalán nem „kényszerből” történik, hanem mert a fintech növekedési potenciált lát a bankkal való együttműködésben, a bank pedig szélesíteni tudja felkínált szolgáltatásaik palettáját.

Ilyen partnerségeket láthatunk például:

  • A Tandem Bank és a Stripe között, mely során a digitális bank felkínálja ügyfeleinek a Stripe automatikus megtakarítási funkcióját.
  • A JP Morgan és a Plaid között, mely során a Plaid segít a JP Morgan ügyfeleinek személyes adatainak megfelelő kezelésében.
  • Az OnDeck a PNC Banknak segít a kkv-hitelezésben.
  • Olyan is előfordul persze, hogy két fintech áll össze: a Transferwise például a Monzónak segít a nemzetközi pénzküldésben, de a cég egyébként az AliPay-jel és az N26-tal is együttműködnek.

Ez persze csak néhány példa a több száz, ha nem több ezer olyan partnerség közt, ami a fintechek és a hagyományos bankok között született az elmúlt években.

Minden jel arra mutat tehát, hogy a bankok és a fintechek már közel sem egymás babérjaira törnek, hanem igyekszenek együttműködni egymással, sajnos gyakran előfordul persze az is, hogy az ilyen szimbiózis csalódással végződik:

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5