Soha nem látott hitelprogramok a cégeknek: egyetlen táblázat, amely segít az eligazodásban
Bank

Soha nem látott hitelprogramok a cégeknek: egyetlen táblázat, amely segít az eligazodásban

Portfolio
Állami hitel- és támogatási programok hosszú sora vehető igénybe a hazai kis- és középvállalkozások számára, amikor azonban ezek közül a legjobbat, a leginkább testre szabott konstrukciót szeretnék kiválasztani a cégek, a bankokhoz hasonlóan a bőség zavarával küzdenek. Az alábbiakban az RSM szakértője segítségével igyekszünk hozzájárulni a sikeres eligazodáshoz.

"A svédasztalról kezdenek leesni az ételek, a kevesebb most már talán több lenne. Az ügyfelek egyáltalán nincsenek tisztában az összes termék feltételeivel, de továbbmegyek, a mi kollégáinkat is nagyon erősen trenírozni kell arra, hogy biztosan a legfontosabb részletre irányítsák rá az ügyfelek figyelmét" – mondta  Portfolio-nak adott interjújában Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágvezetője, jól érzékeltetve, amiről cikkünk bevezetőjében írtunk.

Egyetlen táblázat az állami hitelprogramokról

Az RSM M&A és vállalatfinanszírozási üzletágának vezetője, Almási Levente a tanácsadócég blogján az alább is látható nagy táblázatban összegyűjtötte a piacon elérhető legfontosabb állami hitel- és támogatási programokat, melyek segíthetnek a koronavírus járvány által nehézségekbe sodort magyar mikro- kis-, és középvállalatok finanszírozási helyzetén.

A koronavírus hazai vállalkozások ezreit hozta rég nem látott nehéz helyzetbe. Az állami hitelprogramok - a veszteségek ellensúlyozása érdekében - kiszélesített hitelcélokkal és vissza nem térítendő támogatásokkal igyekeznek mérsékelni a gazdaság és közvetve a társadalom által elszenvedett károkat. A bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv, valamint a várhatóan 2021. második félévében érkező európai helyreállítási alap forrásai tovább szélesíthetik az elérhető támogatások listáját.

A napi finanszírozás és likviditás megőrzése mellett a távlati befektetési célok, akvizíciós tervek megvalósítását is szolgáló állami hitel- és támogatási programok kedvező – akár 0 százalékos – kamatozással a koronavírus által okozott károk enyhítésére vehetők igénybe. Az alábbiakban összegyűjtött támogatási formák mellett változatlanul elérhető a KAVOSZ által indított és felügyelt Széchenyi Kártya Program (Széchenyi Likviditási Hitel, Folyószámlahitel Plusz, Munkahelymegtartó Hitel) is. A legújabb (a táblázat készítése után bejelentett) hitelprogram pedig az EXIM Fordulat Beruházási hitel, amely akár 10 éves futamidejű, kamattámogatott és forint alapon 1,5 százalékon, euró alapon 0,5 százalékon fixált kamatozású hitel.

A táblázat nagyobb méretben itt megtekinthető.

rsmdtm

Nem hátrány a moratóriumban való részvétel vagy az induló vállalkozás?

A Magyar Nemzeti Bank 2021. január 25-i körlevelében világossá tette, hogy a kereskedelmi bankok hiteltörlesztési moratóriumban résztvevő ügyfeleit nem érheti hátrányos megkülönböztetés azért, mert moratóriumot kérték. A moratóriumban való részvétel tehát nem zárja ki az adósokat újabb hitel felvételéből, habár tavalyi adatok alapján az figyelhető meg, hogy aki kérte a moratóriumot, jellemzően nem folyamodott új hitelért. Kivételt képezhetnek ez alól a refinanszírozásra is alkalmazható konstrukciók (pl. NHP Hajrá) – mondta el kérdésünkre Almási Levente.

Az NHP konstrukció esetén, a kkv státusz kapcsán irányadó a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról c. törvény. A teljes vagy lezárt üzleti évvel nem rendelkező vállalkozások számára az adott kereskedelmi banki kondíciók lehetnek irányadóak a részvétellel kapcsolatban, piaci információk szerint a banki hitelkockázatok növekedése miatt szigorodhat az előszűrés.

Teljesen induló vállalkozások és lezárt üzleti évvel nem rendelkező vállalkozások számára az MFB/Hiventures állami tőkeprogramjai lehetnek a legkedvezőbbek, mivel hitelágon kevésbé jellemző a start-up finanszírozás. (A COVID-19 alatt elérhetővé vált mentőprogramok: Start-up Mentő, KKV Mentő, Vállalati Mentő).

Garancia a hitel mellé

Az állami krízishitelek esetében a Magyar Állam célja a hitelek állami garanciavállalással való megtámogatása is. Fő irány a válság vállalatokra gyakorolt negatív gazdasági hatásainak mérséklése – húzta alá Almási Levente. A legfontosabb garanciaprogram:, Garantiqa Krízis Garanciaprogram, amelyben a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve kkv-k esetében 0,25%-1% közötti, nagyvállalatoknál a kkv-díjak kétszerese. Az állami díjtámogatás 1%. Az állami garanciavállalás elérhető többek között folyószámla hitelekhez, beruházási hitelekhez, forgóeszköz hitelekhez. A Garantiqa Krízis Garanciaprogramban a kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok ügyleteihez kapcsolódóan a vállalt készfizető kezességhez 90%-os mértékű visszavonhatatlan állami viszontgarancia tartozik.

Akvizícióra?

A második hullámot követően az akvizíciós kedv több szektorban is megélénkült, egyre több középvállalati szereplő kíván a válság ellenére - vagy hatására - felvásárlással növekedni. A hitelprogramok segítséget jelenthetnek azok számára is, akik tőkebefektetés vagy felvásárlás útján bővítenék vállalkozásukat.

A felvásárlási kedv élénkülésének oka, hogy az organikus növekedés jelen piaci körülmények között bizonytalanná vált, a versenytársak között jelentős a szórás, hogy ki és hogyan tudta átvészelni az elmúlt 12 hónapot. A megfelelő, szinergiákkal kecsegtető céltársaságokat azonban még COVID-környezetben is nehéz megtalálni.

Egy sikeres felvásárlás előtt - az átvilágítási folyamat során - minden esetben mérlegelni kell a kockázatokat és a lehetséges szinergia-hatásokat. Fontos a korrekt piaci érték kiszámítása annak érdekében, hogy ne érjék meglepetések vagy „kihulló csontvázak” a leendő vevőt – hívta fel a figyelmet az RSM szakértője.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ház kémény fa füst