iconicchain
Bank

Visszatér a 2008-as válságot belobbantó eszköz, csak sokkal biztonságosabb formában

Varga Szabolcs
A 2008-as gazdasági válság kirobbanásában komoly szerepe volt az értékpapírosításnak nevezett eszköznek, melynek lényege, hogy a bank a nála levő hitelek egy csoportját „becsomagolja” és értékesíti, így továbbadva a kockázatot. Ez a megfelelő szabályozás mellett a banki kockázatkezelés egyik remek eszköze, azonban ennek szabályozási háttere 2008-ban még hiányzott, a következmények ismertek. Azóta azonban nemcsak, hogy megtörtént a terület szabályozása, de az európai bankhatóságok szorgalmazzák is az eszköz meghonosítását, mert kiválóan alkalmas lenne a korona-válság miatt bajba jutott cégek megsegítésére.

A regtech az új fintech?

A regtech szektor felfutása mögött több piaci folyamat is meghúzódik: a 2008-as gazdasági válság magával hozta a pénzügyi szabályok szigorítását, amely komoly kihívást jelentett – és jelent – a pénzügyi intézeteknek. A globális pénzügyi válságot megelőző alulszabályozott időszaknak a Dodd-Frank Act vetett véget, amely egy valóságos szabályozási cunamit indított el az Egyesült Államokban, amit később az egész világon hasonló folyamatok követtek.

A Medici Research felmérése szerint 2008 óta 500 százalékkal nőtt a pénzügyi szabályok mennyisége a fejlett országok piacain, amely jelentős terhet ró a bankokra. Szerencsére éppen ebben az időszakban indult extrém fejlődésnek a mesterséges intelligencia is, és a pénzügyi szereplők hamar megtalálták a módját annak, hogy a technológiát a szabályozási követelményeknek történő megfelelés szolgálatába állítsák.

Ugyanakkor a szabálymegfelelés (regulatory compliance) egy nagyon költséges terület: egy felmérés szerint egy fejlett gazdaságban működő cég bevételének akár 10 százaléka is elmehet erre.

„Ráadásul ezen a területen még mindig nagyon kevés az automatizáció, rengeteg a papírmunka, melynek zöme kézzel rögzített adat. De nemcsak itt jelenik meg a hatékonyság hiánya, hanem az ellenőrzésben is: a felügyelő szervek jellemzően minták alapján dolgoznak, vagyis kiragadnak egy részt a vizsgált cég adathalmazából, és ha az jól néz ki, akkor minden rendben van. Holott könnyen lehet, hogy semmi sincs rendben, csak nem megfelelő helyről vették a mintát” – mondta a Portfolio-nak Vajda András, a Finnországban bejegyzett iconicchain egyik társalapítója, vezérigazgatója.

Iconicchain
Kováts Zoltán és Vajda András az iconicchain magyar alapítói.

A cégnél éppen ezért eleve azt vizsgálták, hogy az adatközlés, adatvizsgálat folyamatát hogyan tudnák automatizálni. Így jutottak el a blokklánc technológiához, amely bár a kriptovaluták kapcsán került be a köztudatba, azonban alábbi jellemzői ezen a téren is rendkívül hasznossá teszik: 

  • ha valamit megosztunk a blokkláncon, az később nem módosítható a résztvevők konszenzusa nélkül
  • a blokklánc a rajta tárolt adatok teljes történetét megtartja, tehát bármikor visszakereshető, rekonstruálható, hogy korábban mi történt.

„Ha ezt szabálymegfelelésre alkalmazzuk, és abból indulunk ki, hogy a szabályozott cég blokkláncon keresztül megosztja az adatait a szabályozóval, egy beépített garanciát kap ő, és a szabályozó is, hogy az adatok nem módosíthatóak, és bármikor visszakereshetők. Ráadásul ez az adatmegosztás folyamatos lehet, így a szabályozónak nem kéne mintákból dolgoznia, az egész folyamatot tudná monitorizálni, miközben a saját, és a szabályozott cég költségei is csökkennének” – magyarázta az alapötletet a vezérigazgató.

Kapóra jött a bankok értékpapírosítási dilemmája

„Pont jól álltak a csillagok, az indulásunk egybeesett azzal, hogy az értékpapírosítás kezdett újra egyre népszerűbbé válni az EU-ban és az USA-ban, miután a 2008-as krízis után teljesen lenullázódott” – tette hozzá Vajda.

Értékpapírosítás a gyakorlatban
A művelet lényege, hogy a bank egy befektető javára lemond a kihelyezett hiteleinek jövőbeli pénzáramlásáról, cserébe ezek a hitelek kikerülnek a könyveiből, azaz nem kell rájuk tőketartalékot képeznie. Technikailag a művelet úgy történik, hogy a bankhitelek egy csoportját kiválasztja, ezek tőkerészét összeadja vagy átadja a csak erre a célra létrehozott entitásnak, egy különleges célú gazdasági egységnek (angol rövidítése: SPV – ezt nevezzük „true sale” értékpapírosításnak) amely kötvényt bocsát ki, aminek a pénzáramlása megegyezik az adott hitelek pénzáramlásával; vagy alternatívaként biztosítást vásárol egy külső befektetőtől a kockázat egy részére (ezt nevezzük szintetikus értékpapírosításnak). A kötvényeket, vagy a biztosítási garanciát azután befektetők - jellemzően pénzügyi alapok, privátbanki ügyfelek - jegyzik le, és ezzel együtt átveszik a kockázatot is a banktól. A művelettel banki tőke és likvid eszköz szabadul fel, amelyből a bank ismét hitelezni tudja a gazdaságot.

Sőt, erre még rátett a koronakrízis, az Európai Központi Bank (EKB) éppen az értékpapírosításban látta meg a lehetőséget a kisvállalkozások támogatására: az Európai Befektetési Alapon keresztül megvásárolják ezeket a kötvényeket, átvállalják a bankok kockázatát, lehetővé téve, hogy az így felszabadult forrásaikat a bajba jutott cégek hitelezésére fordítsák.

Ez egy lavinát indított el Európában, minden pénzintézet belevágott, de nagyon hamar kiderült, hogy miközben az EKB az egyik kezével ezt lehetővé tette, a másikkal annyira leszabályozta – pont a 2008-as krízis miatt – hogy a megfeleléshez szükséges befektetések felemészthetik az egész értékpapírosítással járó hasznot

– mutatott rá a bankok dilemmájára Vajda.

Itt jött képbe az iconicchain, amely pont erre dolgozta ki megoldását: lemodellezték ezt a feltételrendszert és egyszerűbbé, gyorsabbá tették az elvárt adatközléseket, adatfeldolgozást, mind – az értékpapírosítási tranzakciók esetében – a befektetők, mind a szabályozók felé. A megoldásért a bankok éves licenszdíjat fizetnek, cserébe mindig a megoldás legfrissebb verziója áll a rendelkezésükre, amely leköveti az esetleges jogszabályváltozásokat is. A cég vezérigazgatója szerint ez a modell növeli a bankok számára a kiszámíthatóságot, pontosan tudják, hogy ez évente mekkora költséget jelent számukra, miközben teljesen levédi az értékpapírosítás folyamatát. Érdekes módon a finn piacon egyetlen ügyfele sincs a cégnek, miközben Ausztriában elsők között vannak, ha nem piacvezetők, és a német piacon is számos ügyfelük van.

"Bár a front office szolgáltatások terén a bankok versenyeznek, a back office-ban ez a verseny már korántsem ilyen éles, sőt, elég szoros az együttműködés, akár a versenytársak között is, így az első német ügyfél után gyorsan jött a többi is" – mondta a vállalat terjeszkedéséről Vajda.

A cég középtávú tervei között szerepel más iparágak megcélzása is, ilyen, a bankszektorhoz hasonlóan leszabályozott terület például a gyógyszeripar is, de jelenleg a pénzügyi piac meghódítása a prioritás, sorra véve az európai piacokat, majd az amerikai piacra lépést.

A magyar piacon is megvetnék a lábukat

Az értékpapírosítás az elmúlt években mindenhol fókuszba került, Vajdáék úgy látják, hogy vannak Magyarországon olyan pénzügyi szereplők, amelyek számára ez gazdaságilag egy jó lehetőség lenne, és egy business case-en keresztül be is tudják nekik mutatni, hogy mi az a tőkemegtakarítás, amit ezzel el tudnának érni.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy win-win szituáció, ezért célunk, hogy a magyar bankokat is bevonjuk ebbe a körforgásba. Uniós szinten is igény van erre, az európai pénzügyi intézmények is szeretnék azt látni, hogy a magyar bankok is piacra lépjenek az európai kohézió jegyében

– mondta Vajda.

A vezérigazgató szerint a magyar bankszektor van annyira jó állapotban, hogy lenne ilyesmire kereslet az európai nagybefektetők részéről: jó minőségű a hitelportfólió, amire lehet üzletet kötni, és erre megvan a hajlandóság az EU-szintű intézmények részéről is:

az Európai Befektetési Bank (EIB) az Európai Központi Bank pénzéből vásárolja fel ezeket a tranzakciókat, és kitűzött céljuk, hogy ezt elvigyék az EU minden országába, így támogatva a kohézió megerősödését.

Ezenkívül a magánbefektetők, nyugdíjalapok és más intézményi befektetők is érdekeltek lehetnek, főleg egy jól menedzselt, jó hitelállománnyal rendelkező bank esetében. A cég blokklánc alapú technológiai megoldása sok más pénzügyi területen is jól alkalmazható lehet, ilyen például a könyvvizsgálat.

Könyvvizsgálatban is otthon vannak
A könyvvizsgálat az értékpapírosításhoz hasonlóan egy szigorúan szabályozott terület, ahol a gyakorlat szintén hagy maga után kívánnivalót hatékonyság terén: eljön az év vége, a cég eredményeit a könyvelők előkészítik, és akkor jön a könyvvizsgáló, és pár hét alatt kell megnéznie, hogy mi történt az egész évben. Decembertől márciusig 24 órában dolgoznak, nyilván lehetőségük sincs arra, hogy a teljes folyamatot átvizsgálják: vesznek egy mintát, ha az jól néz ki, aláírják. A blokkláncot itt is alkalmazni lehetne, amely a cég pénzügyi mozgásait egész évben rögzítené, megosztaná a könyvvizsgálóval, akinek rendelkezésre állnának azok az automatizmusok, amelyek a megosztott adatmennyiséget folyamatosan fésülik, vizsgálják, akár vissza is jeleznek a könyvelőnek, ha hibát találnak, az év végére pedig a könyvvizsgálónak annyi feladata maradna, hogy a főkönyvi számokat összevesse, és ha azok egyeznek, alá is írhatja az auditnyilatkozatot. A cég könyvvizsgáló partnereivel jelenleg azon dolgozik, hogy ezt a folyamatot megvalósíthassa.

Az iconicchain-ben az OXO Technologies Holding is meglátta a lehetőséget és tavaly ősszel három angyalbefektetővel együtt összesen egymillió eurót fektetett a finnországi startupba, amit a cégnél a növekedés és a skálázhatóság támogatására fordítanak majd: közvetlen cél a német piacon való további piacszerzés, majd a legnagyobb európai piacon, az Egyesült Királyságban való megjelenés és felkészülés arra, hogy a következő lépésben az amerikai piacot is megcélozhassák. A másik cél a termékfejlesztés és a további üzletágak feltérképezése, kiépítésének előkészülete. A vezérigazgató szerint a befektetés nélkül is nőtt volna a piacuk, de ilyen léptékű terjeszkedéshez külső finanszírozásra volt szükségük.

A cikk megjelenését az OXO Technologies Holding támogatta.

Címlapkép: balról jobbra: Kováts Zoltán, az iconicchain egyik alapítója, Oszkó Péter az OXO Technologies Holding igazgatóságának elnöke, Illés Richárd az OXO Holdings befektetési vezetője és Vajda András, másik iconicchain-alapító.

Benézett tegnap 317 alá a forint, de még korai lenne örülni
bika
gyogyszer_tabletta
Raiffeisen 3
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Raiffeisen 3