Kijött egy rendelet, óriási felfordulást hoz a bankautomatáknál és a pénzforgalomban
Bank

Kijött egy rendelet, óriási felfordulást hoz a bankautomatáknál és a pénzforgalomban

Készpénzfelvevő automaták (ATM) és pénztárral rendelkező bankfiókok tömegét szüntették meg a bankok az elmúlt években Magyarországon, az MNB-nek azonban szemmel láthatóan elege lett ebből a folyamatból. A közlönyben megjelent rendeletben ügyfélszám, pontosabban a kibocsátott bankkártyák száma arányában határozza meg a jegybank, hogy hány ATM-mel kell rendelkezniük, és lefekteti, milyen új készpénzforgalmi, többek között pénzváltási szabályoknak kell megfelelniük ezentúl a bankoknak.

Kötelező ATM-hálózat

Az átfogó készpénzellátási-kezelési szabálycsomag egyik legfontosabb eleme, hogy a bankok többségének ezentúl kötelező saját ATM-hálózatot fenntartani, méghozzá azt is meghatározták, hogy hol és mekkora készpénzfelvételi infrastruktúrával kell rendelkezniük. Az új szabályok február 1-jétől lépnek életbe, ám a csomagban foglaltak teljesítésére a bankoknak különböző határidőket szabtak.

A bankok által üzemeltetendő ATM-ek mennyisége az általuk kibocsátott, készpénzfelvételi funkcióval rendelkező bankkártyák mennyiségének függvényében változik.

Ha a pénzintézet piaci részesedése nem haladja meg az 1%-ot az MNB által a pénzforgalmi infrastruktúrákról közzétett statisztikai adatok alapján - erről a bankok meghatározott szabályok és határidők szerint jelentenek az MNB-nek - vagy nem vezetnek fizetési számlát fogyasztó részére, akkor rájuk nem vonatkozik az alábbi táblázat:

Kötelező átlagos ATM-szám a kibocsátott kártyák függvényében
Betéti kártyák+hitelkártyák számának fele Fővárosi kerületben  Vármegye-székhelyen Vármegye egyéb településein Összesen
kevesebb mint 600 000 2,5 2,5 3,5 169
 600 001 - 1 200 000  5 5 15 490
1 200 001 - 2 400 000 7 7 28 819
több mint 2 400 000 12 15 60 1686
Forrás: Portfolio, Magyar Közlöny        

A fenti táblázaton túl néhány speciális szabályt is megfogalmaznak:

  • amennyiben a hitelintézet a táblázat bármelyik 2 területi kategóriájában az elvárt értékek feletti darabszámú készpénzes automatát üzemeltet, úgy jogosult a harmadik kategóriában az elvárt készpénzes automaták darabszámának legfeljebb 25%-os csökkentésére,
  • a táblázat szerinti összesen 600 000 – 1 200 000 kibocsátott kártyával rendelkező bankok kötelesek a vármegyeszékhelyen kívüli városok legalább 65%-ában ATM-et üzemeltetni, míg az ennél több kártyával rendelkező bankok legalább e települések 80%-ában.

Bár a pontos ügyfélszámokat illetve kártyaszámokat bankonként nem ismerjük, 600 ezernél biztosan több ügyfele van a OTP-nek, a Bankholdingnak, a K&H-nak és az Erstének. Az MNB adatai szerint szeptember végén összesen közel 8,9 millió betéti és közel 1,15 millió hitelkártya volt a magyar piacon, a negyedév alatt közel 7 millió kártyát használtak az ügyfelek.

Ha a fenti területi szabályok miatt bővíteni kell az ATM-hálózatot, akkor

  • 25 ATM-nél kevesebb pótlására 18 hónap áll rendelkezésükre,
  • 25 ATM vagy több pótlására 2 év áll a bank rendelkezésére.

Ha pedig az előírt ATM-darabszám rendelkezésre áll, de a települések között mozgatni kell az ATM-eket, erre 9 hónapja van a banknak.  Azt is előírták, hogy egy-egy ATM ki- és befizetési forgalma nem lehet magasabb az MNB által előírt referenciaértéknél. (Az MNB e referenciaértékekről háromévente, a referenciaérték megállapításának alapjául szolgáló tárgyévet követő év március 31. napjáig tájékoztatja a hitelintézeteket).

Az új szabályok szerint amennyiben a hitelintézet egy fiókjában megszünteti a  pénztárat vagy pénztárakat, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát.

Ezek közül legalább egyet – amennyiben annak elhelyezése megoldható – az  adott pénztár nélküli fiókban, a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan infrastrukturális csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.

Bővülhet a hálózat?

Azt, hogy a bankoknak kell-e új ATM-eket telepíteni, vagy szükséges-e finomhangolni a meglévő hálózatot az új szabályok miatt, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, vélhetőan a bankoknak időre lesz szüksége ahhoz is, hogy ezt saját szervezetükön belül feltérképezzék. Azt tudjuk, hogy 2021-végén a Portfolio felmérése szerint az alábbi volt a helyzet az ATM-hálózatok méretét tekintve:

A hazai ATM-hálózat az MNB tavalyi harmadik negyedéves adatai szerint 4780 ATM-ből állt, ám vélhetően azért is változtattak a szabályokon, mert a hálózat az elmúlt két évben láthatóan zsugorodott, a csúcson 5100 ATM üzemelt az országban.

Az ATM-hálózat visszaszorulása egyrészt teljesen érthető, mivel a digitális fizetések gyors ütemben terjednek: a harmadik negyedévben már több mint másfélszer több pénzt költöttünk el a bankkártyákkal, mint amennyi készpénzt felvettünk a segítségükkel.

Ugyanakkor különösen a vidéki kistelepüléseken, ahol nem igazán éri meg ATM-et vagy fiókot fenntartani, gondot okozhat a készpézhez való kényelmes hozzáférés. A kormány nem véletlenül igyekszik a bolti vásárláshoz kötött készpénzfelvételt, a cashbacket vonzóbbá tenni a boltok számára, erről részletesen itt számoltunk be. Mint ismert, a bankonak továbbra is 150 ezer forintig kell biztosítaniuk a készpénzfelvételt (havonta legfeljebb két tranzakcióval), emellett összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől is - feltéve persze, ha a boltok is bevezetik a szolgáltatást, amire ma még alig akad példa itthon.

A fenti lépések a készpénz elérhetőségét javítják, vagy legalábbis ebben az irányban rögzítenek egy minimális elvárást a bankokkal szemben, ezért összességében a készpénzhasználatot támogatják. Pedig éppen az utóbbi hónapok kedvező jelensége (igaz, részben az inflációval és a devizakereslettel magyarázható), hogy stagnál a forint készpénzállomány.

Pénzváltási szabályok

A rendelet szerint a hitelintézet és a posta a forintbankjegyek címletváltását és átváltását egyes kivételekkel valamennyi állandó és mobil fiókjában köteles végezni.

A  forintbankjegyek címletváltása keretében egy alkalommal legfeljebb 50 darab forintbankjegy cseréjét kell elvégezni, illetve legfeljebb 100 darab forintérmét kell kiadni. A pénzváltásért díjat is felszámíthatnak a bankok, az MNB az alábbi maximális díjakat szabta meg:

  • ha bankjegyet váltanak, akkor a djí az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének 3%-a,
  • ha érmét váltanak, akkor az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintérme névértékének 10%-a lehet a maximális díj.

Vésztervet is készíteni kell

A rendelet kimondja, hogy a hitelintézetnek és a postának rendelkeznie kell az azonosított működési kockázatokból, a készpénzforgalmazás zavartalan ellátását veszélyeztető eseményekből és a kapcsolódó erőforrás-kiesésekből eredő, a  készpénzforgalmazásában bekövetkező rendkívüli helyzetek kezelésére, így különösen a  kritikusnak minősített infrastrukturális elemek, illetve postai fiókok készpénzellátására és a  rendkívüli helyzetben történő továbbműködtetésére vonatkozó intézkedési tervvel.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 4