Mihók Krisztina
Bank

Wellbeing: hogy működik egy modern dolgozói részvényprogram a gyakorlatban?

Varga Szabolcs
A munkavállalókat részvényjuttatási programmal ösztönözni, a vállalat sikereinek részeseivé tenni és egyúttal növelni az elkötelezettségüket nem újkeletű dolog, azonban mindezt minden dolgozóra kiterjeszteni és a mostanában sokat emlegetett wellbeinggel ötvözni már sokkal inkább. Ennek a jóllétnek a fizikai és a mentális egészség mellett fontos eleme a pénzügyi egészség is, az Erste HR vezetője, Mihók Krisztina szerint egy vállalat pedig sokat tehet, hogy segítse munkavállalóit a pénzügyi tudatosságban, pénzügyi egészség felé vezető úton. A bank HR vezetőjét a program eddigi eredményeiről, a vállalati környezetre tett hatásairól kérdezte a Portfolio.

Mennyire jellemző, hogy a pénzintézetek rendelkezzenek munkavállalói részvényprogramokkal? Vannak erre jó nemzetközi példák? Az Erste Group más országaiban működnek ilyenek?

A dolgozói részvényprogram önmagában nem ismeretlen dolog, de az a fajta, amit az Ersténél bevezettünk, teljesen más alapokon nyugszik. A részvényprogramok sokszor leginkább a teljesítményhez köthetőek: bónusz-elemként adott részvényjuttatásokról van szó, amit általában vezetők vagy középvezetők kapnak. Vannak olyan programok is, amelyek minden dolgozó számára elérhetőek, ám itt is általában nagyobb részesedést kapnak a vezetők. Az Ersténél a program juttatásaiból a bank minden munkavállalója részesül és nem a teljesítményt, hanem a lojalitást, a hozzájárulást értékeljük. A kezdeményezés a bankcsoport minden országában – Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Magyarországon is – egységesen valósult meg, tehát azonos feltételekkel, egyidőben.

Ezek a juttatási csomagok egyre fontosabb elemét képezik a munkavállalókért folytatott vállalati küzdelemnek. Mennyire dolgozói elvárás/nyomás, hogy legyen a vállalatnak munkavállalói részvényprogramja is?

Ilyen jellegű programra a bankszektorban szerintem a dolgozók részéről még nincs elvárás, minket sem ez motivált. A program azért indult, mert a korábbi részvényjuttatások – a szektor más szereplőihez hasonlóan – mindössze a vezetők egy részét érintették, a bankszektor munkavállalóinak legfeljebb 1-2 százalékát. Szerettünk volna ezen változtatni. A juttatási struktúra az elmúlt években egyébként is sokat változott – nem csak a bankszektorban.

Mihók Krisztina
Mihók Krisztina, az Erste Bank HR vezetője.

A járványt követően felmértük a kollégák preferenciáit, és bár nem meglepő módon még mindig az alapbér az egyik legfontosabb a számukra egy munkahelyen, de nagyon szorosan ott vannak mellette a rugalmasságot támogató juttatások és a szabadidő. Ez nagyban köszönhető a Covid miatt átalakult munkavégzési szokásoknak is: egyértelműen látszott, hogy a kollégáink elvárják a rugalmasságot, az otthoni vagy távmunka lehetőségét. Jelenleg a központban dolgozók 60 százaléka számára elérhető az otthoni munkavégzés lehetősége és meghaladja a kétszázat a távmunkában dolgozók száma.

A másik nagyon fontos elem a szabadidő volt a kollegáink számára. Már a Covid előtt jóval elindult egy olyan lojalitással kombinált program, amely extra szabadnapokat is biztosít a munkatársainknak: a banknál eltöltött idő után plusz szabadságot kapnak az alkalmazottak, először egy, majd kettő, végül négy hét jár az eltöltött évek arányában.

Ezek az eszközök – a rugalmasság, a szabadidő - a munkahelyi wellbeing részeként mindenütt megjelennek a vállalatoknál. A munkahelyi jóllét programnak nagyon fontos elemei a fizikai és mentális egészséget támogató eszközök is, amiket nálunk is igényelnek a munkatársak. E mellett azonban mi a pénzügyi egészség támogatását is célul tűztük ki. Ennek is több eszköze van, többek között a cafeteria, kedvezményes szolgáltatások, nyugdíj és egészségpénztári programok, munkavállalói hitelek, de a munkavállalói részvényprogram egy nagyon hatékony eszköz lett. A befektetések világába enged betekintést a kollégáknak és különböző edukációs eszközökkel, webinárokkal tudjuk támogatni őket ezen az úton.

Hogyan működik a bank munkavállalói részvényprogramja a gyakorlatban, ki jogosult rá, és mire van szükség a részvételhez?

A WeShare programunknak két alappillére van, az első egy 350 euró értékű részvényjuttatás, az Erste Csoport részvényeit kapják a kollégáink. Ennek az a különlegessége, hogy tényleg szinte mindenki jogosult rá, az egyetlen feltétel a minimum 6 hónapos munkaviszony, de nem kötöttük teljesítményhez vagy más egyéb elváráshoz. Ezzel a jogosultak 89 százaléka élt is, ehhez mindössze egy értékpapírszámlát kellett nyitniuk és aláírniuk a szerződést. A részvényt 5 évig meg kell tartaniuk, utána válik értékesíthetővé, ezzel is ösztönözve a hosszú távú befektetési tervezést. A részvényekkel járó szavazati jogot pedig átruháztuk a csoport legnagyobb részvényesére, az Erste Stiftungra.

A társaság által fizetett osztalékot azonban megkapják a dolgozók minden évben. Ez idén májusban már meg is történt, részvényenként 1,9 eurót fizetett ki a cégcsoport. Ez 120 millió forint extrabevétel volt a magyarországi Erste kollégák számára összesen, átlagban 45 ezer forint fejenként.

A program másik lába, hogy a munkavállalók saját megtakarításukból is vásárolhatnak további részvényeket, amelyek mellé extra részvényeket ad juttatásként a bank. Ennek a juttatásnak a mértéke sávosan változik, és akár a befektetett összeg 100 százalékát megkapják. Például, ha valaki százezer forint értékben vásárol részvényt, mellé további százezer forint értékben kap továbbiakat. A juttatás mértéke a legfelső limit esetén plusz 20 százalék. A jogosultak több mint 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, és átlagban az általuk vásárolt részvények nyolcvanhárom százalékában kaptak további ingyenesen juttatottrészvényeket.  

Az világos, hogy öt évig nem lehet értékesíteni a papírt, de mekkora pluszban vannak eddig azok, akik éltek a lehetőséggel, és beléptek a programba?

Mint már mondtam az idén kifizetett osztalék ezek után a részvények után összesen körülbelül százhúsz millió forint volt, ezt már kézhez kapták a kollégák. Az árfolyam növekedéssel azonban még jobban jártak: tavaly körülbelül 22 eurós jegyzésnél jutottak részvényhez a programba belépők,  

most 32-33 euró körül mozog az árfolyam, tehát csak az idei évig durván 45 százalékos árfolyamnövekedés volt a részvényeken.

Mennyiben befolyásolja az eddig említetteket, ha valaki felmond vagy megszűnik az állása?

Nem befolyásolja semmiben, ugyanúgy részese marad a programnak az 5 évre, nem esik el a már megkapott kedvezményektől, de ugyanúgy ki kell várnia az 5 éves időszakot az értékesítéshez. Tehát nem éri hátrány azokat, akik időközben elköszönnek a cégtől.

Mennyire tekinthető ez egyfajta cafeteriának, adózási szempontból milyen plusz költségek merülhetnek föl?

A program elemei nem tartoznak cafeteria alá, de a magyar szabályozás többféle részvényprogramra ad lehetőséget, ezek közül a társaság egy adókedvezménnyel járó részvény programot alakított ki, ami úgy néz ki, hogy évi egymillió forintig kedvező adózás vonatkozik a részvényekre. De mivel 5 évig nem lehet értékesíteni őket, ezért most nem is keletkezik adókötelezettség. Az 5 éves időszak végére pedig az Erste Group vállalta, hogy az elsőként jutatott 350 eurós részvénycsomag adókötelezettségét kompenzálja. A munkavállalóknak a későbbiekben a részvények étékesítésekor, árfolyamnyereségből keletkezhet adóköteles jövedelme.

Hogyan reagáltak a munkavállalók a programra, mennyire lehet ez egy eszköz a munkaerő megtartására hosszú távon?

A munkavállalók részéről kimondottan nagy érdeklődés övezte a programot, amit jól tükröz a részvételi arány, de talán ennél is beszédesebb, hogy amikor a meghirdettük az első alkalmat, hogy online ismertessük a program részleteit, akkor nem fért be annyi kolléga a Teams-meetingre, ahány szeretett volna, mert a technikai korlát ezer főnél blokkolta a kapcsolódást.

Mihók Krisztina

Ebből is látszik, hogy a pénzügyi egészség nagyon fontos kérdés a kollégák életében: amikor elindult a program, körülbelül a munkatársaink felének volt mondjuk befektetési számlája vagy értékpapír számlája. Ez gyakorlatilag megduplázódott a program kapcsán és a kollégáink sokkal magabiztosabban elkezdtek próbálkozni, ismerkedni ezzel a világgal. Azt gondolom, hogy ha két évvel ezelőtt megkérdeztem volna véletlenszerűen a cég alkalmazottjait, hogyan áll az Erste Csoport részvények árfolyama, akkor sokan inkább csak egy közelítő értéket tudtak volna meghatározni. Ezzel szemben ma a többség egészen pontosan meg fogja tudni mondani, hogy áll az árfolyam, mert figyelemmel kísérik és magukénak érzik a társaság eredményét.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Címlapkép forrása: Portfolio

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
wells fargo