Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni
Befektetés

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni

Portfolio
A megtakarítások egy része keresi a normál kockázatot, és szolgáltatóként most ennek az igénynek a legnehezebb eleget tenni az alacsony hozamkörnyezet miatt. Ráadásul a piaci szereplőknek fel kell készülniük a jövő januárban életbe lépő MIFID 2 szabályozásra, ami jelentős költség a piaci szereplőknek, és akár a termékkínálat szűkülését is okozhatja. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója főleg a tengerentúli fix és változó kamatozású kötvényekben lát most lehetőséget: szerinte a 2017-es év a dollár éve lesz.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Sosem voltak még olyan népszerűek az állampapírok Magyarországon, mint 2012 óta, ráadásul 2016 első felében minden korábbinál jobban felpörgött az értékesítés. A tendencia idén is folytatódik: minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint idén a befektetési alapok lehetnek a legnépszerűbbek a vagyonos ügyfelek körében, illetve előtérbe kerülnek az abszolút hozam stratégiák, amelyek célja pozitív hozam elérése bármilyen piaci körülmények között.

Azonban az SPB ügyfeleinek portfóliójában a magyar állampapírok aránya alacsony, a legtöbb privátbanki ügyfél ugyanis szem előtt tartja az eltérő devizák használatát. "A vállalati kötvény nagyon jó eszköz annak, aki nemcsak magyar kockázati kitettséggel és forinttal akar rendelkezni, hanem diverzifikált, globális portfólióban gondolkodik"- mondta a Portfolio-nak a vezérigazgató.

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni
Parádi-Varga Tamás

Ez a dollár éve lesz

A privátbanki szolgáltató az elmúlt években európai nagyvállalati kötvények fix kamatozású, hosszú futamidejű papírjaira koncentrált, amelyek nagyon jól teljesítettek 2016-ban. Ezeknek a kibocsátásoknak a várakozások szerint 2017-ben is kedvező lesz a kamatozásuk, de önmagában árfolyam-növekedésre már nem számítanak a szakemberek. Az SPB most a dollárban kibocsátott, változó kamatozású kötvényeket keresi, és ajánlja az ügyfeleknek, mert ezek képezik le a legjobban az emelkedő hozamkörnyezetet.

Parádi-Varga Tamás szerint az Egyesült Államokban elindult kamatnövelési ciklus miatt bőven van még potenciál a dollár kibocsátású változó kamatozású kötvényekben.

Ezeknek a papíroknak a felértékelődése automatikusan végbemegy, amikor a hozzájuk tartozó kamatok is elindulnak felfelé. Azt gondolom, hogy a 2017-es év alapvetően a dollár térnyeréséről fog szólni az euróval szemben, kisebb-nagyobb megtorpanásokkal, tehát egyre kedvezőbbé válik a kamatkörnyezet

- tette hozzá.

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni

A független tanácsadásé a jövő

A jövő januárban életbe lépő MIFID 2 szabályozás szintén komoly változásokat hoz a befektetési tanácsadásban és a befektetési termékek értékesítésében, a szolgáltatóknak pedig jelentős többletköltséget jelent az új előírásoknak való megfelelés. Parádi-Varga Tamás szerint az egyik legfontosabb következmény az lesz, hogy a termékértékesítés helyett előtérbe kerül a független tanácsadás.

Maga a szabályozás is különbséget tesz a független és a nem független tanácsadó között: a független szereplő úgy ad befektetési tanácsot az ügyfélnek, hogy semmilyen termék után nem kap viszontszolgáltatást vagy visszajuttatást, és egyébként sem saját termékének értékesítését végzi.

Az SPB működésébe könnyen beilleszthető a szabályozásnak a fenti eleme, hiszen nincs saját termék, míg a hazai privátbanki szolgáltatók jelentős részénél a befektetési portfóliók többsége befektetési alapokban van, ráadásul a saját alapkezelő által kezelt befektetési alapokban.

Az üzletági bevételeknek 50-70 százaléka az ezek után járó értékesítői jutalékből tevődik össze, amit MIFID 2 alapján nem használhatnak majd bevételként. A vezérigazgató szerint egyelőre nehéz előre látni, hogy ezek a piaci szereplők, hogyan alkalmazkodnak az új szabályokhoz.

Az SPB-nek mindez olyan szempontból jelent majd kihívást, hogy képes legyen fenntartani a széles termékpalettáját és ajánlásait, méghozzá úgy, hogy a szabályozásnak megfelelő mennyiségű és mélységű információt ad át az ügyfeleknek. "Retailben a szabályozás miatt várhatóan termékszűkülés fog végbemenni, de valószínűleg privátbanki szinten is, mert az elvárásoknak megfelelő tájékoztatás nem kivitelezhető több száz termék esetében" - tette hozzá a vezérigazgató.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
kína200610
naptár 2020
parlamentalkonyat
síelés
karácsony utca boltok tömeg
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Felfüggeszti az értékesítést az Aegon Lakástakarékpénztár