Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Befektetés

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök

Portfolio
Bár jellemzően sokkal nagyobb jutalékbevételre lehet szert tenni egy életbiztosítási szerződésen, a független közvetítők mégis egyre nagyobb arányban értékesítik a a nem-életbiztosításokat a magyar lakosságnak és vállalatoknak. Így az etikus életbiztosítási szabályozás ellenére a közvetítők bevétele folyamatosan növekszik a 2010-es évek eleje óta és egyre nyereségesebben működnek. Közben az életbiztosítások új szerzése ezeknél a közvetítőknél hat év alatt körülbelül a felére esett. Megnéztük az MNB pénteken közzétett adatai alapján, hogy áll most az alkusz- és többesügynöki szektor.
2010 óta folyamatosan csökken a biztosításközvetítéssel foglalkozó többes ügynökök és alkuszcégek száma Magyarországon: az ilyen pénzügyi vállalkozások száma 20%-kal redukálódott 2015-ig, amikor a csökkenés megállt és azóta stagnáló állapotot mutat. Amúgy érdekes annak ténye is, hogy míg 2010-ben a közvetítők 16%-a nem teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségeit a felügyelet felé, mára ez a szám alig 2%-ra, mindössze 9 piaci szereplőre redukálódott.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Érdemes megjegyezni azt is, hogy 9 év alatt 42 ezerről 28 ezerre, vagyis közel harmadával csökkent a biztosításközvetítői szakmában dolgozó természetes személyek száma. A legnagyobb visszaesés a többes ügynökök körében következett be, számuk még 2017-ben is közel 1300-zal csökkent. Ennek közvetlen oka az MNB korábbi jelentése szerint az lehetett, hogy az etikus koncepció esetenként akár 20%-os jutalékcsökkenést is okozott náluk. Ugyanakkor az etikus koncepció nem okozott egyelőre akkora bevétel-visszaesést, mint amekkorát korábban sokan vártak a piacon.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
A közvetítők jutalékbevétele 2010-ben szintén komoly csökkenésnek indult, 2013-ban azonban sikerült fordítani ezen a trenden és fokozatos növekedés kezdődött a szektorban. 2017-ig kellett várnia a szektornak arra, hogy megközelítsék a 2010-es, 66,3 milliárd forintos árbevételi szintet, tavaly 66,5 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Jól látható, hogy a bevételek egyre nagyobb részét teszik ki a nem-életbiztosítási szerződések (lakás, vagyon, autó, felelősség, stb.), 2011 óta ez a szektor gyakorlatilag megduplázódott, miközben az életági bevételek jelentősen fluktuálnak. 2017-ben éppen az etikus életbiztosítási koncepció keretein belül életbe lépett TKM-ajánlás forgatta fel az életbiztosítási piacot és csökkentette az egy szerződésre jutó arányos árbevétel mértékét.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Az alábbi ábrán a biztosítók díjbevételéhez viszonyított alkuszi és többesügynöki jutalékbevételeket láthatjuk. A nem-életbiztosításokra fordított, díjbevételhez viszonyított jutalékkifizetések egészen tavalyig 7,5-8,8% körül stagnáltak, míg egy nagyobb ugrást nem láthattunk, egészen 9,63%-ig tavaly. Az életbiztosítások esetén csökkenő tendenciát láthatunk: míg 2011-ben a jutalékkifizetések a biztosítók korrigált díjbevételéhez képest 8,7%-ot tettek ki, ma már ez a szám alig 5,3%.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Darabszámot tekintve elmondható, hogy a nem-életbiztosítási termékek alkotják az alkuszok és többesügynökök szerződéseinek nagy részét: csak tavaly közel nyolcszor annyi nem-életbiztosítási szerződés született a közvetítőknek köszönhetően, mint életbiztosítási. Látható, hogy az egy szerződésre jutó jutalékbevétel sokkal nagyobb életbiztosítások esetén, mint nem-életbiztosítási termékek esetén, ugyanakkor sokkal könnyebben eladhatók a non-life termékek.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Rendszeres díjas állománydíj tekintetében is folyamatos növekedést figyelhetünk meg a nem-életbiztosítási termékek közt 2012 óta, 113,6 milliárd forintra, azaz az öt évvel azelőtti érték közel duplájára nőtt a non-life termékek állománydíja. A csökkenő tendencia az életbiztosítások körében itt is látszik: míg 24,8 milliárd forintnyi szerződést adtak el a közvetítők 2011-ben, 2017-ben ez a szám alig 13,1 milliárd forint volt, a hat évvel azelőtti érték közel fele.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
A biztosításközvetítéssel foglalkozó vállalatok nettó értékesítési árbevétele is folyamatosan növekszik 2012 óta, 2017-ben már mintegy 83,9 milliárd forintnyi árbevételre tettek szert a szereplők, ami több mint 50%-os növekménynek felel meg, miután 2011-ről 2012-re virradóan közel 20%-os csökkenést tapasztalhatott a szektor.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Alapvetően elmondható, hogy a szektor nyereségesen működött 2017-ben és az előtte való hét évben, kivétel ez alól egyedül a 2010-es év, amikor 12,1 milliárd forintot buktak az alkusz és többesügynöki tevékenységgel foglalkozó vállalatok. A szektor tavalyi adózott eredménye 9,6 milliárd forint volt.

Milyen életbiztosítás? Új bizniszre álltak át az ügynökök
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
hongkong saját fotó
vihar isztanbul törökország
észak-korea phenjan pyongyang kndk
spanyolország zászló
Eölyüs Endre
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bernie madoff getty editorial