FONTOS A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?
A banki hitelezés visszaesése ideális terepet biztosít a magánbefektetéseknek
Befektetés

A banki hitelezés visszaesése ideális terepet biztosít a magánbefektetéseknek

Portfolio
A jelenlegi makrogazdasági helyzetben a bankok kockázatvállalási hajlandósága a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb, ami bár megnehezíti a vállalkozások helyzetét, ideális lehetőséget jelent a tőkebevonásra. A PortfoLion szenior befektetési menedzsere, Mihály Zsolt egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy nagy számban jelenjenek meg family office-ok vagy angyalbefektetők Magyarországon, de a kialakult helyzet érdekes hozadéka, hogy a tőkebefektetés vonzóbb finanszírozási alternatívává válik a cégek számára, a tőkebefektetők pedig a mostani környezetben is egyre nagyobb volumenű befektetéseket hajtanak végre itthon. Interjú.

Az ilyen dekonjunkturális időszakokban, lehet azt mondani, hogy jobb helyzetbe kerül a magántőke, mert a kisebb kamattal és gazdaságfejlesztési céllal is működő állami tőkebefektetők kicsit hátrébb szorulnak?

Mihály Zsolt: A jelenlegi egy igen érdekes helyzet a magántőke befektetők számára, nem is feltétlenül az állami szereplőkkel, hanem a banki hitelekből történő vállalatfejlesztéssel összehasonlítva. Azt látjuk, hogy miközben a korábbiaknál magasabb a mostani kamatkörnyezet,

a bankok kockázatvállalási hajlandósága is jóval alacsonyabb lett a korábbiakhoz képest, ami nagyon megnehezíti még azoknak a vállalkozásoknak is a helyzetét, akik egyébként egy igazán vonzó növekedési sztorival állnak elő.

Magas megtérüléssel kecsegtető beruházások vagy felvásárlások sem tudnak megvalósulni, még akkor sem, ha egyébként a hitelkamatot elbírná az adott projekt. Ezen felül a legtöbb ilyen jellegű beruházás nem képes 1-2 éves időtávon belül olyan jövedelmezőséget elérni, ami feltétlenül biztosítaná a törlesztés elindulását. Ez amiatt van, mert a vállalati integrációk, vagy például a külföldi piacra lépés felskálázása ennél jóval több időt vesz igénybe. Így viszont ezek az ígéretes vállalkozások elesnek a hosszabb távon értelmezhető jó lehetőségektől. Ebben a helyzetben pedig megfelelő partner lehet a magántőke bevonása.

Mihály Zsolt
Mihály Zsolt, a PortfoLion szenior befektetési menedzsere.

A tőkebefektető ugyanis jellemzően 3-5 éves megtérüléssel dolgozik, ami – mint a tapasztalataink is mutatják – egy sokkal reálisabban megvalósítható növekedési pálya leírására ad lehetőséget. Ennyi az az időtáv, ami ahhoz kell, hogy a cég növekedési sztorijában lévő potenciál ki tudjon jönni és azt egy sikeres exittel le is lehet zárni. Az exit egyébként a legtöbb esetben az alapítókkal együtt valósul meg, azonban olyan esetre is láttunk példát, amikor az alapító csapat tovább üzemeltette a céget egy részleges eladást követően.

Érdemes azt is kiemelni, hogy a magántőke befektetés esetén a bedőlési kockázat is kisebb, hiszen, ha mondjuk a terjeszkedés egy új piacon valamiért nem működik, akkor a társtulajdonos is viseli a kockázatot. Ráadáasul a PortfoLionnál ügyelünk arra, hogy minden lépésnél támogatást nyújtsunk azoknak a vállalkozásoknak, ahol tőkebefektetést valósítottunk meg. Ez a részünkről hozzáadott tapasztalat pedig különösen a mostani, turbulensebb gazdasági helyzetben tudja csökkenteni a kockázatokat.

Nagyobb lehetőség nyílik ilyenkor felvásárlásokra vagy nagyobb kockázattal kell számolni a befektetési célpontok esetében, mert ilyenkor kiderülhet, hogy mégsem annyira piacképes, még sincs akkora kereslet a termékére/szolgáltatására?

Elég kettős az aktuális helyzet. Egyfelől vannak a jól prosperáló cégek, amelyek, mint akvizíciós célpontok, be tudták bizonyítani válságálló képességüket. Ők viszont a piaci környezethez képest magasabb árazás mellett hajlandók csak részesedést értékesíteni a cégbe való tőkebefektetés fejében. Másrészről pedig beszélhetünk olyan tőkebefektetésekről, ahol az adott cég nehéz helyzetbe került a megszokott finanszírozás és a támogatott hitelek kiszáradása miatt és nem maradt valós alternatívája.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy ezek ne lennének eredményes cégek, de például egy-egy nagyobb ügyfél kiesése azonnal felboríthatja a vállalkozás finanszírozási struktúráját. Egy ilyen szituációban tőkebefektetői oldalról természetesen nagyobb a kockázat, mert a felvásárláson felül valószínűleg további tőkeinjekció szükséges a társaságba, illetve a későbbi nyereséges működés elérése is nehezebb feladat. Ez egy kicsit zavarosban halászásnak tűnhet, de az ilyen jellegű rizikó a kockázati- és magántőke befektetők DNS-ében van. Mi arra a számos sikersztoriból származó tapasztalatra hagyatkozunk, amit a működésünk 13 éve alatt elértünk.

Az állami források esetleges csökkenésével mennyire várható, hogy a magántőke nagyobb szerepet kap, elképzelhetőnek tartja family office-ok terjedését vagy az angyalbefektetők egyre aktívabb szerepvállalását a vállalkozások finanszírozásában?

Az állami támogatások nagyban segítik bizonyos iparágak versenyképességét, azonban hosszú távon tisztán piaci lábakon megálló cégek építése a fő célunk. Amennyiben ezek az állami források hirtelen csökkennének, az sok, ehhez hozzászokott céget hozna nehéz helyzetbe, mert a „leszokás” minden esetben kemény és sokan nem lesznek képesek ezzel megbírkózni. Ha ehhez még hozzávesszük a magas kamatokkal és a kisebb kockázati étvággyal működő banki környezetet, rendkívül leszűkült alternatív lehetőségek maradnak csak. Ennek ellenére

nem tartom valószínűnek, hogy nagy számban jelenjenek meg family office-ok vagy angyalbefektetők, mert a jelen környezet nem kedvez sem a fundraisingnek, sem a know-how megszerzésének.

Az angyalbefektetők nagy számú növekedéséhez a fiatalok vállalkozási kedvének, a kezdő csapatok innovációs képességének növekedése lenne szükséges. Ha fejlődik a piac, több startup bontakozik ki, akkor ezek az új szereplők is automatikusan megjelennek majd a befektetők között. Számunkra egyébként ez lenne a legkedvezőbb forgatókönyv, mivel ez a kockázati tőkealapjaink célpontjait bővítené úgy, hogy közben több csapat érne el a növekedési fázisba is, ami pedig a magántőke befektéseinknél jelentene több lehetőséget.

A magyar piacon történelmi és egyéb okokból egyelőre az állami hátterű tőkebefektetések a dominánsok, de számos magánalap is működik már, egyre aktívabb a private equity és venture capital is. A magyar piacon melyik kategória jellemzőbb? Elérhetőek erre vonatkozóan statisztikák?

Az összkép azt mutatja, hogy darabszámban a legtöbb befektetés a startup kategóriában történik, miközben értékre a magántőke befektetések teszik ki a piac legnagyobb részét. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület adatai szerint tavaly összesen 198 tranzakciót hajtottak végre magyar tőkebefektetők a hazai és a külföldi piacot egybevetve, amiből 102 esetben startup fázisú befektetés történt. Egyébként a tranzakciók számát tekintve tavaly 22 %-kal kevesebb történt, mint 2021-ben, ugyanakkor a tavaly befektetett 220 millió eurónyi összeg 62 százalékkal magasabb a 2021-es adathoz képest. Vagyis

azt látjuk, hogy egyre nagyobb értékű befektetéseket valósítanak meg a hazai szereplők.

Ugyanakkor 2023-ban egyelőre visszaesés látszik, az első negyedéves adatok szerint az első három hónapban 25 vállalkozásra jutott összesen 3,5 milliárd forintnyi tőkebefektetés kockázati- és magántőke alapoktól együttesen, ami 56 százalékkal alacsonyabb összegszerűségében és közel 20 %-kal kevesebb tranzakciót jelent a darabszám tekintetében.

Amíg a venture capital esetében a külföldi terjeszkedés, több piacon való működés már gyakran jó alkalmat kínál az exitre, a private equity sok esetben éppen ebben a növekedési fázisban látja meg a lehetőséget. Kockázatok ugyanakkor itt is bőven akadnak, főleg, ha a terjeszkedést vagy tevékenységi spektrumot további akvizíciókkal erősítik meg. Mi a buy-and-build stratégia előnye, milyen helyzetekben lehet sikeres és milyen nehézségekre lehet számítani a megvalósítás során?

A buy-and-build stratégia során a piaci terjeszkedést - a menedzsmenttel együtt tervezve - úgy valósítjuk meg, hogy ehhez újabb cégeket akvirálunk és olvasztunk össze az eredeti befektetési célponttal. Így olyan lépcsőket lehet átugrani, amelyeket organikus növekedéssel nem, vagy csak nagyon lassan lehetne megmászni. A befektetők számára az olyan célpontok megtalálása a legnehezebb, amelyek úgynevezett platform cégként tudnak működni. Fontos, hogy az alapító, illetve menedzsment csapatba belelássuk azt a potenciált, hogy képesek a komplexebb működéssel is megbirkózni.

A jelen makrokörnyezet egyébként éppen ideális a konszolidációra és az ilyen jellegű fúziók létrehozására, mivel ilyenkor több lehetőség adódik.

Ráadásul az integráció is végbemegy mire a piacok újra felélénkülnek és így már megerősödve, hatékonyabban, jobb értékajánlattal folytathatják az új cégcsoportok a versenyt az ügyfelekért. Az összeolvasztások egyik fő mozgatórugója a cégek közti szinergiák kiaknázása, ami nagyon komoly jövedelmezőségi potenciált rejt. Ugyanakkor épp ez jelenti a rizikót is a stratégiában, mivel az összeolvadások előtt a kiaknázható szinergiák mértékét általában felülértékelik a szereplők – felmérések szerint csupán a szinergiák harmada valósul meg, 55%-uk egyszerűen elfelejtődik, a maradék pedig nem kivitelezhető, vagy rosszul tervezett.

Éppen ezért látható tőzsdei cégeknél, hogy a felvásárló árfolyama a legtöbb esetben csökken szemben az akvirált társaságéval. A szinergiákon túl pedig vannak alacsonyabban csüngő gyümölcsök is, amelyek akár azonnali értékteremtő hatást is jelenthetnek. Ilyen például az alacsonyabb ügyfélkoncentráció, a nemzetközi terjeszkedés esetén az országspecifikus kockázat csökkentése, a nemzetközi, diverz menedzsment, illetve a nagyobb méret miatt akár a stratégiai és nagy nemzetközi private equity befeketetők radarjára is könnyebben felkerül a csoport, amely magasabb cégértékelést eredményezhet.

Milyen példákat tudna említeni a stratégia magyar piacon való alkalmazására, vagy a magyar piacról indult terjeszkedés esetében?

Az egyik legismertebb ilyen sztorink a szallas.hu, ahol az exit előtt kialakított struktúra több másik cég integrálásával jött létre. Minden merger esetében hatékonyan tudtuk kiaknázni a különböző menedzsment csapatokban rejlő szinergiákat, az egymást kiegészítő kompetenciák a rendszerben tudtak maradni. Ezen kívül a cseh és román piacokra való belépést is egy akvizíción keresztül valósítottak meg, de nem csak új földrajzi lokációkat, hanem magyarországi felvásárlással piacot is szereztek maguknak. Összességében a szallas.hu-nál az „építkezés” után magasabb árbevétel alakult ki, végül pedig 2023 márciusában a managementtel közösen sikeres exit is megvalósult.

Ebben az esetben a buy-and-build stratégia lépésről lépésre valósult meg. Ám előfordult olyan is, amikor kifejezetten azzal a céllal vizsgáltunk több céget, hogy azokat a tőkebefektetést követően egyesítsük. Jó példa erre a digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó magyar W.UP és a cseh Banking Software Company (BSC) összeolvasztása, amely együttesen Finshape néven lehet ismert.

Az akvizíciók esetében gyakran papíron minden stimmel, ideálisak a feltételek, mégsem az elvárásoknak megfelelően zajlik a szinergiák kiaknázása, előre nem kalkulált kulturális, szervezeti akadályok merülnek fel, nem működik a kémia. Mivel lehet ez ellen leginkább védekezni, hogyan lehet előzetesen felmérni azt, hogy adott cégkultúrák mennyire fognak tudni együttműködni, illetve mivel tudja segíteni a befektető a folyamatot kívülről?

Az integráció önmagában is egy meglehetősen érzékeny folyamat, hiszen két eltérő kultúrájú, hátterű és vezetésű társaság áll össze egy kerek struktúrává. Fontos megtalálni az arany középutat a folyamat sebességében. Ha túl lassú, akkor túl sokáig működik egy cég egy másik cégben, ami nem igazán jelent hozzáadott értéket. Ha pedig túlzottan az integrációra kerül a fókusz, a vállalkozás befelé kezd el figyelni, ezáltal pedig időközben megváltozhat a külső környezet, elmehet a piac a cég tevékenysége mellett.

Mihály Zsolt

Ebben a folyamatban kulcsfontosságú a megfelelő integrációs szintek priorizálása. A sikerfaktorok közé tartozik továbbá az, hogy az egyes részegységek érdekeltsége megmaradjon a merge-t követően is, de arra nem létezik tankönyvi leírás, hogy hogyan lehet ezt jól csinálni, minden szituáció más és más. A PortfoLion csapata számos hasonló integrációt bonyolított le sikeresen, ezért ebben van tapasztalatunk, és ez az, amivel a buy-and-build stratégiában megbúvó kockázatokat jelentősen mérsékelni lehet.

Nem véletlenül kísérjük végig közelről az integrációs folyamat lépéseit. A tranzakció előtt például közös üzleti tervet szoktunk kérni a két, integráció előtt álló cégtől. Ez kiváló betekintést ad számunkra a leendő közös munkára, a kulturális és egyéb különbségek ebben a folyamatban már kirajzolódnak. Ha pedig ezt felismerjük, akkor az ezzel járó kockázatokat is sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni. Fontos időben észre venni, ha nincs meg a bizalom a két cég menedzsmentje között, mert az később más problémákat is fel fog erősíteni, és az integráció nem fogja hozni a várt eredményt.

Milyen nehézségekkel kell számolni egy integráció során?

A legnagyobb hiba, amit el lehet követni, valószínűleg az, hogy arra számít a tőkebefektető: minden a terv szerint fog menni. Rengeteg tapasztalatot halmoztunk fel ezen a téren a PortfoLionnál, de olyan esettel még nem találkoztunk, ahol az integráció ne ütközött volna valamelyik ponton nehézségbe – a feladat az, hogy ezeket minimalizáljuk, de arra kell felkészülni, hogy a számuk sosem lesz nulla.

A másik hasonló hiba a tőkebefektetőnek vállon veregetnie magát, miután lezárta a tranzakciót. Aki már részt vett hasonló folyamatban, tudja, hogy bár a tranzakció lebonyolítása nehéznek tűnt, összetettségben meg sem közelíti az integrációt. Ez különösen igaz a vállalati kultúrák összeolvasztására, a menedzsmentek közötti összhang megteremtésére. Sok befektető ezzel úgy van, hogy ez nem az ő problémája, oldja meg a két cég menedzsmentje, de a sikeres megvalósuláshoz ennél sokkal nagyobb figyelem kell a befektető részéről is. Mint a korábban említett sikeres buy-and-build sztorijainknál is látszik, a befektetett tőke mellett a hozzátett energia is szükséges az eredményességhez.

Az együttműködés az alapító-, illetve menedzsment csapat és a tőkebefektetői oldal között kulcsfontosságú, ez a kooperáció akkor sikeres, ha a két fél nem egymáson, hanem együtt keresik a profitot.

A cikk megjelenését a PortfoLion támogatta.

Címlapkép forrása: Akos Stiller via Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó