Visszatértek a csehek a boltokba

Áprilisban 5,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom  Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a márciusi 5,8 százalékos növekedés után - közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön Prágában.

Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni

Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni

Jelentős lépést tehet előre a hamarosan érkező pályázati források segítségével a magyar élelmiszerágazat, amely komoly történelmi és piaci zavaroktól szenvedett az elmúlt száz évben – mondta el Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint valóban sokat számít az érkező forrástömeg, és fontos lenne a projektelőkészítő munka során elkerülni a buktatókat.

Nagy Márton: csak egy iparágban van konfliktus a német beruházókkal

Nagy Márton: csak egy iparágban van konfliktus a német beruházókkal

Nem igaz a német-magyar kereskedelmi együttműködéseket tekintve az, hogy az élelmiszeriparban vagy a kiskereskedelemben gondok lennének, és "a reptér visszavásárlása is a partnerség jegyében ütemezetten halad" – hangsúlyozta a nemzetgazdasági tárca által kiadott közlemény szerint Nagy Márton egy keddi egyeztetés nyomán. A miniszter hozzátette: "egyetlen iparágban, a cementiparban fedezhető fel konfliktus, itt azonban az érintett vállalkozások visszaéltek az erőfölényükkel."

Nobilis Márton: most kell előre lépnie az élelmiszeriparnak

Nobilis Márton: most kell előre lépnie az élelmiszeriparnak

Úgy kell felhasználni az úton lévő pályázati forrásokat az élelmiszeriparban, hogy évekre, akár évtizedekre megalapozza az ágazat versenyképességét – mondta el az Agrárszektornak Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, annak révén, hogy volumenben és hatékonyságban is előrelépnek a fejlesztések eredményeképp.

Élelmiszeripari nagybevásárlással erősít a Gránit Alapkezelő

Élelmiszeripari nagybevásárlással erősít a Gránit Alapkezelő

Az élelmiszeripar területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. adásvételi szerződést kötött a 2005-ban alapított Kecskeméti Konzerv Kft. megvásárlására. A tranzakció által, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére vár, emelkedhet a magyar tulajdon aránya a hazai konzerviparon belül.

Mi a gond az ukrán baromfival?

Mi a gond az ukrán baromfival?

Egyenlőtlen feltételek mellett, inkorrekt versenyben kellene helytállniuk a baromfiágazat uniós, és azon belül magyar szereplőinek a harmadik országokból származó importtal, döntően az ukrán behozatallal szemben – mondta el Csorbai Attila, a a Baromfi Terméktanács elnöke az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjében.

Kemény üzenetben ment neki a Spar-nak Lázár János

A Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján az építőipar mellett több iparágra is kitért Lázár János, építési és közlekedési miniszter, aki az élelmiszeripar kapcsán kemény üzenetet fogalmazott meg a Spar számára is. A miniszter hosszasan foglalkozott a kiskereskedelmi lánccal, többször is osztrák fűszeresként hivatkozott rá, emellett úgy véli, több Mészáros Lőrincre és Szíjj Lászlóra van szüksége Magyarországnak.

Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Negyedével-harmadával drágább egy itthon gyártott élelmiszertermék hazai értékesítése, mint Németországban, de számos más európai országban is olcsóbban találhatjuk meg a jól ismert magyar márkákat, mint a megszokott boltokban. A számos példával, így például tésztafélékkel, szalámival, snackekkel már illusztrált, sokakat felháborító jelenséget most egy fiktív termék sorsán keresztül tárjuk fel, amelyből kiderül, hogy egyértelműen a hazai gazdasági és szabályozási környezet az oka annak, hogy a többet kereső uniós polgárok is olcsóbban veszik az árut, mint a magyarok.

Hatalmas sebességgel terjed a használata azoknak az apró anyagoknak, amelyek károsítják a szervezetünket

Hatalmas sebességgel terjed a használata azoknak az apró anyagoknak, amelyek károsítják a szervezetünket

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikro- és nanoműanyagok minden szervünkre károsak lehetnek – állapította meg a The Lancet tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány. Ez azért különösen aggasztó, mert ezeknek az anyagoknak az ipari alkalmazása olyan sebességgel terjed, hogy használatukat gyakorlatilag lehetetlen visszaszorítani. A HARMLESS uniós projekt most az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatukat kutatja, illetve megoldásokat keres azok ellensúlyozására.

Agráriumba fektet a Gránit Alapkezelő

Agráriumba fektet a Gránit Alapkezelő

A mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő. Az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft.-t. Az akvizícióval Somogyban közel 5200 hektárnyi földterület, faipari üzem, raklapgyártó-gépsor, valamint egyéb ingatlanok, köztük egy vadászkastély került magyar tulajdonba. A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holdinggal, mint szakmai befektetővel közösen valósítja meg, áll a Gránit Alapkezelő közleményében.

Hátrál Brüsszel az ukrán gabonavitában, ami Magyarországnak is jó hír

Hátrál Brüsszel az ukrán gabonavitában, ami Magyarországnak is jó hír

Az Európai Bizottság ezen a héten egy olyan javaslatot fog bemutatni, amely „országspecifikus biztosítékok” bevezetését engedélyezné a szomszédos országokban olyan esetekben, ha az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékimport túl nagy zavarokat és a termékárak túlságosan mélyre szorítását okozná – jelezte a brüsszeli testület kereskedelmi ügyekben illetékes alelnöke a Financial Timesnak. Mindez fontos fejlemény a lengyel mellett a magyar gazdáknak is, ahogy az is, hogy Valdis Dombrovskis azt is elmondta: a kölcsönösség jegyében Ukrajnától is elvárják mezőgazdasági piacuk nyitását az uniós csatlakozási tárgyalások megindulása során, illetve a Bizottság korlátozhatja az onnan származó baromfihús, a cukor és a tojás importját.

Mire készülnek a legnagyobb magyar agrárcégek? A banki szakembert kérdeztük

Mire készülnek a legnagyobb magyar agrárcégek? A banki szakembert kérdeztük

Méretüknél és kapcsolatrendszerüknél fogva is kiemelkedő szerepet játszanak a hazai agráriumban a legnagyobb agrárcégek, amelyek beszállítói körükkel együtt tevékenyen alakítják az ágazatot. Az Alapvetés podcastban Boros Zoltánnal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának nagyvállalati ügyfelekért felelős igazgatójával beszélgettünk a témáról.

Bemondta Jim Cramer, hogyan kell befektetni 2024-ben

Bemondta Jim Cramer, hogyan kell befektetni 2024-ben

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője kedden megosztotta a 2024-re vonatkozó piaci előrejelzéseit, a guru arra is figyelmeztetett, hogy az új év első napjai gyakran nem sokat mondanak az egész éves várható teljesítményről.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.