Megvan, kiknek kedvez a kormány legújabb különadó-húzása

Megvan, kiknek kedvez a kormány legújabb különadó-húzása

Adócsökkentést és az adminisztrációs terhek mérséklését is hozhatja az a módosítás, amelyben a kormány megváltoztatta a feltételeket három extraprofitadó, a légitársaságokat, a gyógyszergyártókat érintő különadók és a népegészségügyi termékadó fizetésére – mondta az Inforádiónak a PwC adópartnere. Burján Ákos azt is elmondta az Infostart beszámolója szerint, hogy a gyógyszergyártókat érintő módosítás álláspontja szerint nem vonatkozik a nagyobb termelő cégekre.

Új igazgató a PwC Magyarországnál

Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) korábbi vezérigazgató-helyettese 2023. január 1-jével igazgatóként csatlakozott a PwC Magyarországhoz. Új pozíciójában feladata a jelentős beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadási projektek vezetése, valamint a szolgáltató- és K+F központok helyszínválasztásához és megvalósításához kapcsolódó komplex tanácsadási tevékenység irányítása - közölte a PwC.

Kész, vége: új adók jöhetnek Magyarországon

Kész, vége: új adók jöhetnek Magyarországon

Januártól ismét megnyílik az adóemelés lehetősége az önkormányzatok előtt - mutat rá friss elemzésében a PwC Magyarország. Ez előrevetíti, hogy 2023 az önkormányzati adóemelések éve lehet, és az elmúlt hetek legjkülönbözőbb településeiről érkező bejelentései ezt alá is támasztják.

Az ország gazdasági érdeke is, hogy bővüljön a naperőművek kapacitása

Az ország gazdasági érdeke is, hogy bővüljön a naperőművek kapacitása

"A PwC-nek nagyon fontos volt, hogy hazánk legfontosabb zöld és társadalmi kezdeményezéseit díjazzuk. Úgy gondoltuk, hogy azzal tudunk hozzájárulni a díjhoz, hogy készítünk egy szakmai alapon elbírált shortlistet a jelentkezők közül, amit felkínáltunk a zsűrinek. Ezt követően mi is részt vettünk a zsűri munkájában. A shortlist összeállításakor egy nagyobb csapatot igyekeztünk bevonni a cégen belül. Végül a zsűrizés során gyorsan és egyhangúan sikerült a döntéseket meghozni" - mondta el Bozsik Balázs, a PwC Magyarország fenntarthatósági és ESG üzleti szolgáltatások vezetője a Portfolio Green Awards díjátadón, ahol egyben átadta az "Év Zöld Befektetése" kategória győztesének, a NAP Nyrt-nek járó elismerést. Vadas László, igazgatósági elnök vette át a cég képviseletében a díjat, majd a videóinterjú során elmondta, hogy nagyon jó visszaigazolás a zsűri elismerése. A cégalapítás során az volt a céljuk, hogy a kisbefektetőknek is elérhetővé tegyék a napenergiát, mint befektetést. Az ország gazdasági érdeke is azt kívánja, hogy a napenergia-kapacitás bővüljön, a folyamatban lévő, és tervezett fejlesztések meg fogják duplázni a jelenlegi magyarországi portfóliót. "Azt reméljük, hogy ennek mi is részesei lehetünk, és lesz még néhány olyan napelempark az országban, ami a kisbefektetőink és a mi segítségünkkel épül fel" - tette hozzá az igazgatósági elnök.

A családi vállalkozások 40 százaléka van veszélyben

A családi vállalkozások 40 százaléka van veszélyben

Az első nagy hazai vállalkozógeneráció az 1990-es évek elején alapította a cégeit, amelyek egy része a mai napig sikeresen működik. Az idő múlása azonban senkit sem kímél: ha egy családi vállalkozás tulajdonosa vagy egyedüli ügyvezetője úgy hal meg, hogy nem rendezi el előre az átmenetet, akkor veszélybe kerül a cég mindennapi működése, rosszabb esetben akár a léte is. Ezért fontos előre gondolkozni a vállalkozásban meglévő tulajdon, résztulajdon sorsáról, valamint előre rendelkezni arról, hogyan működjön tovább a vállalkozás addig, amíg lezárul a hagyatéki eljárás.

Átalakul a lakossági bankszektor, 5 forgatókönyvet nevezett meg a PwC

Átalakul a lakossági bankszektor, 5 forgatókönyvet nevezett meg a PwC

A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett. A technológia fejlődése, a szabályozói környezet összetettsége, a beágyazott pénzügyi megoldások előtérbe kerülése, a konszolidáció és a változó ügyfélelvárások együttes nyomást gyakorolnak a hagyományos üzleti modellekre. Ezek a trendek befolyásolják, kiben bíznak a fogyasztók és hogyan kívánják intézni pénzügyeiket. Az öt meghatározó tendenciára alapozva, amelyek az elkövetkező években alakítani fogják az ágazatot, a PwC kidolgozott öt hipotetikus forgatókönyvet a szektor jövőjére vonatkozóan. A Portfolio a pénzügyi szektor egészét megmozgató októberi konferencián fog részletesen foglalkozni a témával.

Katával vagy nélküle? - Élőben jelentkezünk a Portfolio stúdiójából

Katával vagy nélküle? - Élőben jelentkezünk a Portfolio stúdiójából

Több százezer magyar önadózó folytat jelenleg is lázas számolgatást azok után, hogy a parlament alapjaiban írta át a kata szabályait. Az olvasói megkeresések, levelek és hozzászólások alapján mi is azt érezzük, hogy óriási igény van az ezzel kapcsolatos útmutatásra, ezért kedden 10 órakor élő Facebook videós bejelentkezést szentelünk a kérdéseknek.

PwC: Nehezebb lesz trükközni a jövőben a Black Friday akciókkal

PwC: Nehezebb lesz trükközni a jövőben a Black Friday akciókkal

Május végén hatályba lép egy jogszabály-módosítás, amelynek következtében a kereskedelmi vállalkozásoknak a kedvezményes ár mellett fel kell tüntetni az elmúlt legalább harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árat is - tudta meg a PwC. Az árrendelet módosításának célja a kereskedők akciótartási gyakorlatának újraszabályozása és a fogyasztók megtévesztésének visszaszorítása, különös tekintettel az olyan országos kampányok során mint például az év végi Black Friday.

Kivonul Oroszországból a KPMG és a PwC

Kivonul Oroszországból a KPMG és a PwC

Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte "Négy Nagyként" emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) - jelentették be a cégek vasárnap.

Az első fecske: megengedték a tartós home office-t több tízezer dolgozónak az amerikai PwC-nél

Az első fecske: megengedték a tartós home office-t több tízezer dolgozónak az amerikai PwC-nél

Elsőként a nagy tanácsadó cégek közül az Egyesült Államokban, a PwC megengedte az ügyfelekkel foglalkozó az összes, mintegy 40 ezer alkalmazottjának, hogy tartósan otthonról dolgozzanak teljes munkaidőben, illetve onnan, ahonnan csak akarnak. Cserébe havonta legfeljebb három alkalommal kell bemenniük az irodába olyankor, amikor fontos csapatmegbeszélések, ügyféltalálkozók, vagy irodai tanulási programok vannak. A legalább 10-15 ezer embert érdeklő kedvező felajánlás árnyoldala, hogy ha alacsonyabb megélhetési költségű helyre költözik (onnan dolgozik) az alkalmazott, akkor ehhez igazodva a fizetése is csökkenhet.

Építőipar: az exportszabályozás miatt szerződésszegéssel is számolniuk kell a vállalatoknak

Építőipar: az exportszabályozás miatt szerződésszegéssel is számolniuk kell a vállalatoknak

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. Ennek oka, hogy amennyiben az állam gyakorolja az elővásárlás jogát, úgy egy hazai eladó nem feltétlenül tudja teljesíteni a külföldi szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségeit, ami szerződésszegést eredményezhet. A PwC Magyarország szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a tisztázatlan kérdéseket.

Tőkeemelés jön a 4iG-nél, véleményt mondott a PwC

Tőkeemelés jön a 4iG-nél, véleményt mondott a PwC

Hamarosan tőkeemelést hajt végre a 4iG, a tranzakció kapcsán a vállalat felkérte a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft-t az apportálásra kerülő tulajdonrész apportértékének meghatározására, és ezzel kapcsolatos független szakértői jelentés elkészítésére. A PwC most közzétette az értékelését.

Újabb nyugdíjpofon: nagyon kevesen fizetnek nyugdíjjárulékot, a szupernyugdíj inkább csak álom

Újabb nyugdíjpofon: nagyon kevesen fizetnek nyugdíjjárulékot, a szupernyugdíj inkább csak álom

Világszerte mintegy 2,2 milliárd munkavállaló nem fizet nyugdíjjárulékot – a teljes globális munkaerő 65 százaléka –, ami a kormányok számára jelentős kihívást, a vagyonkezelők számára pedig óriási növekedési lehetőséget jelent, mellyel a jövőbeli öngondoskodást segíthetik. Magyarországon is viszonylag kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre, az Európai Unión belül sereghajtónak számítunk a jelenlegi megtakarítási hajlandósággal - írja a PwC egy friss közleményében

Most kell okosnak lenni: kihívás elé állítják az egészségügyi rendszert az elhalasztott kezelések

Most kell okosnak lenni: kihívás elé állítják az egészségügyi rendszert az elhalasztott kezelések

Lehet, hogy néhány ország esetében a tapasztalatok alapján megszületett az a felismerés, hogy a kórházi rendszereik alulfinanszírozottak, azonban legalább ennyire fontos tanulság az alapellátás megerősítése is - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Nick Meadows, a londoni PwC Strategy üzletágának igazgatója, akivel a világjárvány egészségügyi rendszerekre és kiadásokra gyakorolt hatásairól beszélgettünk. A stratéga szerint a kormányoknak már most készülniük kell a pandémia utáni helyzetre, vagyis hogy hogyan fogják finanszírozni az elhalasztott egészségügyi ellátások miatt keletkező többletköltségeket. Ebben fontos szempontnak kellene lennie, hogy az országok ne csupán kiadásként tekintsenek az egészségügyi kasszára, hanem sokkal inkább befektetésként.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.