Gazdaság

Hatalmas a teher Iránon: egy hónap alatt 30%-ot esett az olajexport

Portfolio
Az amerikai és európai szankciók hatására jelentősen esik vissza az iráni olajexport mértéke. Az ország legnagyobb vásárlói, Kína, India, Japán és Dél-Korea hónapról hónapról kevesebb olajat vesznek át Teherántól - számol be a Financial Times. Barack Obama tegnap újabb szankciókat hirdetett meg Irán ellen, hogy megakadályozza Teherán nukleáris fegyverhez jutását, és hogy megerősítse az iszlám köztársaság elszigeteltségét.
Huszonöt éves mélypont felé közelít az iráni olajtermelés, miután az ország legnagyobb vásárlói az Egyesült Államok és az Európai Unió által meghirdetett gazdasági szankciók hatására folyamatosan csökkentik iráni olajimportjukat. Az ország legnagyobb vásárlói, Kína, India, Japán, Dél-Korea és Törökország áprilisban mindössze napi 750 ezer hordó kőolajat vett át Irántól, ami 30%-os visszaesést jelent a márciusi napi 1,1 millió/hordós szinthez képest.

Hatalmas a teher Iránon: egy hónap alatt 30%-ot esett az olajexport
Az április import-csökkenés, ami májusban is kitartott, arra kényszerítette Teheránt, hogy a tankereken raktározza a kitermelt olaját, de az elérhető tárolókapacitások kitöltését után májusban már a kitermelést is csökkenteni kellett. Ennek eredményeképpen májusban az iráni kőolaj-termelés napi 2,5-2,6 millió hordóra csökkenhetett, amilyen alacsony szintre utoljára 1989-ben volt példa, közvetlenül az iráni-iraki háborút követően.

Irán 2011 elején, még a szigorított gazdasági szankciók meghirdetése előtt kb. napi 3,5 millió hordó olajat termelt ki, amelyből napi 2,5 millió hordó került ki a nemzetközi piacokra. Mint ismeretes, az Egyesült Államok és az Európai Unió Irán atomprogramja miatt vezetett be gazdasági korlátozásokat, amely az ország olajiparán túl a pénzügyi szektort is érintette, jelentősen megnehezítve ezzel a perzsa állam olajértékesítését. A nyugati országok szerint Irán atombombát akar létrehozni , míg Teherán azzal védekezik, hogy csak békés célú atomenergetikai fejlesztéseket végez.

Az FT beszámolója szerint Irán második legnagyobb vevője, India nemrég a miatt csökkentette iráni importját, mert az európai biztosítótársaságok jelezték, hogy finomítói elveszíthetik a biztosításukat, amennyiben iráni olajat vesznek át. A híradások szerint Teherán ezt követően jelezte, hogy kész biztosítást nyújtani az indiai finomítóknak, de India nem élt a lehetőséggel.

Hatalmas a teher Iránon: egy hónap alatt 30%-ot esett az olajexport
Az MTI tegnap este számolt be arról, hogy Barack Obama amerikai elnök rendeletben újabb szankciókat hirdetett meg Irán ellen, hogy megakadályozza, hogy Teherán nukleáris fegyverhez jusson, és megerősítse az iszlám köztársaság elszigeteltségét, amiért az nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit.

A szankciók kiterjednek azokra a külföldi pénzintézetekre, amelyek tudatosan iráni rialban folytatnak vásárlási vagy eladási tranzakciókat, vagy Iránon kívül jelentős készletekkel rendelkeznek iráni fizetőeszközből. A közlemény rámutatott, hogy noha a rial értéke 2012 óta a felére esett vissza, magát az iráni pénzt most először veszik célba a büntetőintézkedések.

A szankciók - a korábban a hajózásra, a hajóépítésre és az energiaszektorra vonatkozó büntetőintézkedésekre építve - megcélozzák az iráni autóiparral kapcsolatos áruszállításokat és szolgáltatásokat is.

Az amerikai elnök pótlólagos szankciókat rendelt el azok ellen, akik anyagi támogatást nyújtanak a tiltólistákon szereplő iráni személyeknek. Ezen büntetőintézkedések alól kivételt képeznek azok a letéti intézmények, amelyek tevékenysége összefügg az Azerbajdzsánból Törökországon át Európába vezető földgázvezeték-projekt megvalósításával.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Peter Pellegrini Szlovakia Lukoil fenyegetes