Gazdaság

Visszavenné a kismamát dolgozni? Adómentes juttatás a bölcsőde

Portfolio
Szülés után a munkába visszatérés időpontja több szempontból is mérlegelés tárgyát képezi. Az egyik, manapság legfontosabb négy betűs szempont a pénz. Épp ezért mind a munkavállalók, mind a munkáltatók jó, ha tudják, hogy a nem elhanyagolható költségtényezőt jelentő bölcsődei szolgáltatások díját a munkáltatók adómentesen átvállalhatják, hívja fel a figyelmet a WTS Klient adótanácsadó.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklet 8.6 pontja értelmében a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott

"a) a gyermeknek vagy rá tekintettel más magánszemélynek a közoktatásról szóló törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény vagy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény alapján, a hallgatónak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján nem pénzben biztosított ellátás; ...
c) bölcsődei szolgáltatás".


Fontos megjegyeznünk, hogy ebben az esetben az adómentesség a juttatott bevétel nem pénzbeli formájára vonatkozik. Az említett törvény értelmében nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen az elengedett, átvállalt tartozás; a magánszemély helyett teljesített kiadás, befizetés.

A bölcsőde és a családi napközi fogalmi jellemzőit a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. NM rendelet alapján kell vizsgálnunk.

Ezen intézmények fenntartói állami és nem állami szervek (például egy munkáltató által a munkavállalók gyermekeinek ellátása céljából fenntartott bölcsőde) egyaránt lehetnek, az adómentesség szabályai nem zárják ki egyik fenntartói kört sem.

A tárgyalt juttatásokat a számvitelről szóló törvény a személyi jellegű egyéb kifizetések közé sorolja. A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény rendelkezései alapján az adózó által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve azok közeli hozzátartozója részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként elszámolható.

Jó, ha tudjuk tehát, hogy a munkáltató nevére kiállított számla alapján a munkáltató adómentesen adhat juttatást a munkavállaló, vagy a gyermek másik szülője részére.

Hasonló szabályozást az óvodai, és iskolai ellátás tekintetében is valószínűleg szívesen látnának az adóalanyok. Az adómentesség dokumentálását minden esetben alaposan kell elvégezni, tekintve, hogy az adómentes juttatásokat az adóhatóság részletesen vizsgálhatja.

A tájékoztatás az adóhatóság hivatalos lapjában megjelent állásfoglaláson alapul.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
usa new york empire state