Gazdaság

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról

Portfolio
Nehéz helyzetbe hozhatja Amerika az OPEC országait, az országban zajló palaforradalom miatt ugyanis csökkenhet az olajkartell részesedése a globális olajpiacon - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ma közzétett jelentésében.
Az IEA szerint a világ olajfogyasztása jövőre napi 1,2 millió hordóval emelkedik a 2013-ra becsült napi 930 ezer hordós növekedést követően. Ennek ellenére az OPEC tagállamok olaja iránti kereslet jövőre napi 29,4 hordóra csökken a 2013-as 29,6 millió hordós értékről, amit - főként az Észak-Amerikában kitermelt palaolaj - az OPEC-en kívüli országok 1,3 millió hordós kitermelés-növekedése fedez majd. Az OPEC országok a legutóbbi hónapban 370 ezer hordóval kevesebb olajt hoztak a felszínre, amiért a líbiai, a nigériai és az iraki kitermelési zavarok tehetők felelőssé, ráadásul a szankciók miatt Irán olajkivitele 36%-kal napi 800 ezer hordóra esett vissza az előző hónapban.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
A világ teljes olajkeresletére vonatkozó becslésén nem változtatott az IEA, várhatóan napi 90,6 millió hordó körül alakul majd.

Az észak-amerikai kitermelés 2014-ben napi 1 millió hordóval bővülhet, Brazíliában és Kazahsztánban szintén a termelés növekedésével kalkulálnak, míg az azeri, az északi-tengeri és dél-szudáni mezők bővülése esetleges termeléskieséseket fedezhet. A jelenlegi magas olajár mellett tovább nőhet az amerikai, a kanadai, a brazil és az orosz olajkitermelés volumene.

A keresleti oldalt Kína (a világ második legnagyobb fogyasztója) olajigényének növekedése határozhatja meg, napi 385 ezer hordóval 10,3 millióra nőhet az ázsiai ország olajfelhasználás. Több mint 300 ezer hordóval növekedhet az ázsiai nem-OECD tagországok kereslete, a Közel-keleten pedig 225 ezer hordóval nőhet az olaj iráni igény. Az OECD országokban az olajkereslet idei 0,8 százalékos visszaesését követően jövőre már lassabb ütemű, 0,4 százalékos csökkenés jöhet.

Az európai típusú Brent, de főként az észak-amerikai WTI olajfajta árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt pár napban, így a napokban jelentősen megnőtt egy korrekció esélye, melyet a mai IEA jelentés is támogathat. Történhet mindez annak ellenére, hogy a kereslet 20 év nem látott ütemben bővülhet a következő évben, a nem-OPEC országok kínálatának bővülése viszont bőven fedezheti az igények növekedését.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról


Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű