Gazdaság

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról

Portfolio
Nehéz helyzetbe hozhatja Amerika az OPEC országait, az országban zajló palaforradalom miatt ugyanis csökkenhet az olajkartell részesedése a globális olajpiacon - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ma közzétett jelentésében.
Az IEA szerint a világ olajfogyasztása jövőre napi 1,2 millió hordóval emelkedik a 2013-ra becsült napi 930 ezer hordós növekedést követően. Ennek ellenére az OPEC tagállamok olaja iránti kereslet jövőre napi 29,4 hordóra csökken a 2013-as 29,6 millió hordós értékről, amit - főként az Észak-Amerikában kitermelt palaolaj - az OPEC-en kívüli országok 1,3 millió hordós kitermelés-növekedése fedez majd. Az OPEC országok a legutóbbi hónapban 370 ezer hordóval kevesebb olajt hoztak a felszínre, amiért a líbiai, a nigériai és az iraki kitermelési zavarok tehetők felelőssé, ráadásul a szankciók miatt Irán olajkivitele 36%-kal napi 800 ezer hordóra esett vissza az előző hónapban.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
A világ teljes olajkeresletére vonatkozó becslésén nem változtatott az IEA, várhatóan napi 90,6 millió hordó körül alakul majd.

Az észak-amerikai kitermelés 2014-ben napi 1 millió hordóval bővülhet, Brazíliában és Kazahsztánban szintén a termelés növekedésével kalkulálnak, míg az azeri, az északi-tengeri és dél-szudáni mezők bővülése esetleges termeléskieséseket fedezhet. A jelenlegi magas olajár mellett tovább nőhet az amerikai, a kanadai, a brazil és az orosz olajkitermelés volumene.

A keresleti oldalt Kína (a világ második legnagyobb fogyasztója) olajigényének növekedése határozhatja meg, napi 385 ezer hordóval 10,3 millióra nőhet az ázsiai ország olajfelhasználás. Több mint 300 ezer hordóval növekedhet az ázsiai nem-OECD tagországok kereslete, a Közel-keleten pedig 225 ezer hordóval nőhet az olaj iráni igény. Az OECD országokban az olajkereslet idei 0,8 százalékos visszaesését követően jövőre már lassabb ütemű, 0,4 százalékos csökkenés jöhet.

Az európai típusú Brent, de főként az észak-amerikai WTI olajfajta árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt pár napban, így a napokban jelentősen megnőtt egy korrekció esélye, melyet a mai IEA jelentés is támogathat. Történhet mindez annak ellenére, hogy a kereslet 20 év nem látott ütemben bővülhet a következő évben, a nem-OPEC országok kínálatának bővülése viszont bőven fedezheti az igények növekedését.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról


Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
makronaptár tőzsde óraátállítás