Gazdaság

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról

Portfolio
Nehéz helyzetbe hozhatja Amerika az OPEC országait, az országban zajló palaforradalom miatt ugyanis csökkenhet az olajkartell részesedése a globális olajpiacon - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ma közzétett jelentésében.
Az IEA szerint a világ olajfogyasztása jövőre napi 1,2 millió hordóval emelkedik a 2013-ra becsült napi 930 ezer hordós növekedést követően. Ennek ellenére az OPEC tagállamok olaja iránti kereslet jövőre napi 29,4 hordóra csökken a 2013-as 29,6 millió hordós értékről, amit - főként az Észak-Amerikában kitermelt palaolaj - az OPEC-en kívüli országok 1,3 millió hordós kitermelés-növekedése fedez majd. Az OPEC országok a legutóbbi hónapban 370 ezer hordóval kevesebb olajt hoztak a felszínre, amiért a líbiai, a nigériai és az iraki kitermelési zavarok tehetők felelőssé, ráadásul a szankciók miatt Irán olajkivitele 36%-kal napi 800 ezer hordóra esett vissza az előző hónapban.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
A világ teljes olajkeresletére vonatkozó becslésén nem változtatott az IEA, várhatóan napi 90,6 millió hordó körül alakul majd.

Az észak-amerikai kitermelés 2014-ben napi 1 millió hordóval bővülhet, Brazíliában és Kazahsztánban szintén a termelés növekedésével kalkulálnak, míg az azeri, az északi-tengeri és dél-szudáni mezők bővülése esetleges termeléskieséseket fedezhet. A jelenlegi magas olajár mellett tovább nőhet az amerikai, a kanadai, a brazil és az orosz olajkitermelés volumene.

A keresleti oldalt Kína (a világ második legnagyobb fogyasztója) olajigényének növekedése határozhatja meg, napi 385 ezer hordóval 10,3 millióra nőhet az ázsiai ország olajfelhasználás. Több mint 300 ezer hordóval növekedhet az ázsiai nem-OECD tagországok kereslete, a Közel-keleten pedig 225 ezer hordóval nőhet az olaj iráni igény. Az OECD országokban az olajkereslet idei 0,8 százalékos visszaesését követően jövőre már lassabb ütemű, 0,4 százalékos csökkenés jöhet.

Az európai típusú Brent, de főként az észak-amerikai WTI olajfajta árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt pár napban, így a napokban jelentősen megnőtt egy korrekció esélye, melyet a mai IEA jelentés is támogathat. Történhet mindez annak ellenére, hogy a kereslet 20 év nem látott ütemben bővülhet a következő évben, a nem-OPEC országok kínálatának bővülése viszont bőven fedezheti az igények növekedését.

Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról


Az USA kiszorítja az olajkartellt a piacról
varso lengyelorszag belweder elnöki palota
hold holdra szállás holdraszállás űrkutatás föld
GettyImages-1494130221
napsütés
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napsütés