Hogyan vezessük be a magyar eurót?
Gazdaság

Hogyan vezessük be a magyar eurót?

Újra élénk vita alakult ki az euróbevezetés kérdésében Magyarországon. A válság előtti elméleti és gyakorlati megfontolásokat felülírták a friss tapasztalatok. A tanulságokat a hazai gazdaságpolitika levonta, és az euróbevezetést gyakorlatilag beláthatatlan távolságra tolta el. Eközben sok szakértő a közös pénz "azonnali" bevezetése mellett érvel. Bevezessük-e az eurót, és ha igen, mikor?

Kétrészes írásom első részében a hazai euróbevezetés szakmai, közgazdasági megfontolásait vettem számba, a válság során felhalmozott új tapasztalatok áttekintésével. A második részben országpéldákon keresztül vonom le a tanulságokat, illetve az euróhoz fűződő (szerintem) optimális viszonyt vázolom fel.

Az első rész itt olvasható:

2017.11.06 05:46 Kell-e nekünk a magyar euró?


Sorozatunkban szívesen helyt adunk más véleményeknek, elemzéseknek is.

1 2 3 4

Gyors áttekintés.
Az első rész fő megállapítása, hogy az árfolyam-változtatás (tehát az önálló deviza) lehetősége számos esetben nagyon hasznos eszköz lehet egy ország számára. Az erről való lemondás költségekkel járhat, így az euróbevezetésről szóló döntés első számú feladata ezeknek a költségeknek a számbavétele, illetve a költségek minimalizálási lehetőségeinek feltérképezése. Az elméleti megfontolások és a tapasztalatok alapján az alábbi kép bontakozik ki:
  • Egy valutaövezet sikeres működéséhez szükségesek a fiskális transzferek. Ez vagy hatékonyan működtetett közös költségvetés vagy folyamatosan rendelkezésre álló hazai fiskális kapacitások igényét veti fel. Mivel az előbbi megvalósulására kevés az esély, megfelelő (a gazdasági ciklussal összhangban lévő) hazai költségvetési mozgástér szükséges. Ez természetesen nem a 3%-os maastrichti deficitszabály betartását jelenti, hanem ennél sokkal fegyelmezettebb, nagyobb mozgásteret, rugalmasságot biztosító költségvetési politikát.
  • A (valutaövezetben nem létező) önálló árfolyampolitikára jóval kevesebb szükség lehet, ha a gazdasági szerkezet heterogén, diverzifikált, illetve hasonlít a többi övezetbeli országéra, melyekkel a gazdasági kapcsolatok intenzívek.
  • A gazdaságpolitika további feladata, hogy őrködjön az üzleti ciklusok szinkronizáltságán. Ennek a feladatnak a főbb elemei a harmonizált költségvetési és jövedelempolitika, illetve a hitelciklusok figyelemmel követése. Utóbbihoz elengedhetetlen a hatékony makroprudenciális felügyeleti tevékenység.
  • Rögzített árfolyamrendszerben (az euró végül is az) a reálárfolyam felértékelődése a háttérben a bérek és az árak változásán keresztül megtörténhet. Ezért elengedhetetlen a bér és a termelékenység közötti összhang biztosítása, ideális esetben intézményi eszközökkel (lásd pl. bérmegállapodások, rugalmasságot növelő egyéb eszközök).

Mennyire lehet sikeresen teljesíteni ezeket az elvárásokat? Akiknek nem sikerült, milyen károkat szenvedtek el? Melyek azok a feltételek, amelyek különösen kritikusak az uniós országok számára?

Ezekre a kérdésekre akkor tudjuk megsejteni a választ, ha megnézzük, hogyan hatott az eurót (vagy ahhoz rögzített devizát) használó országok gazdaságára a modern történelem egyik legnagyobb sokkja, a 2007-ben kitört világgazdasági válság.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
izernorbert0922