Brexit: Ma előállnak a britek a nagy tervükkel
Uniós források

Brexit: Ma előállnak a britek a nagy tervükkel

MTI
|
Portfolio
A brit kormány szerdán eljuttatja az Európai Unióhoz megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. A Downing Street kedd éjjeli tájékoztatása szerint ez végleges javaslatcsomag lesz, és a kormány csak két lehetőséget lát: vagy megkezdődnek a tárgyalások egy új megállapodásról, vagy a megállapodás nélküli Brexiten kell a továbbiakban dolgozni.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője egyenes utalást tett arra, hogy ha az EU nem fogadja el a brit javaslatokat, a brit kormány a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapig már nem kezd új tárgyalásokat egyéb javaslatokról, és a kilépés halasztásával sem kíván foglalkozni.

Nem pontosan érteni, mint akar Johnson

A brit és az ír médiában kedden megjelent értesülések szerint London azt javasolná az EU-nak, hogy az ír-északír határon hosszú ideje nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülése végett az ír sziget egésze egységes gazdasági térséggé alakuljon, amelyen belül az élelmiszerek és egyéb agrártermékek forgalma akadálytalanul folytatódna. Az egyéb termékek formális vámellenőrzése a kiinduló vagy az érkezési pontokon történne.

A RTÉ ír közszolgálati televízió értesülése szerint ugyanakkor a határtól 8-16 kilométerre állítanának fel vámellenőrzési pontokat, így kerülve el az ellenőrzést közvetlenül a határon.  A BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva azonban Johnson kedden egyértelműen tagadta, hogy kormánya ilyen javaslatra készülne. Határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy valótlannak tartja-e ezeket a sajtóértesüléseket, kijelentve: London egyáltalán nem javasol ilyesmit. Hozzátette, hogy szeretné a tényleges brit javaslatokat "tisztes homályban" tartani mindaddig, amíg a kormány nem ismerteti e javaslatokat az Európai Unióval. Johnson hangsúlyozta, hogy sem az ír-északír határon, sem attól távolabb "abszolút nem lesznek" fizikai ellenőrzőpontok. Kijelentette ugyanakkor: elengedhetetlen, hogy egy szuverén, egységes ország egységes vámtérségként funkcionáljon, és ennek így kell lennie az Egyesült Királyság esetében is a brit EU-tagság megszűnése után.

Ezt a gondolatot továbbszőve a BBC televíziónak adott újabb, kedd este sugárzott interjúban Johnson úgy fogalmazott: ha az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy legyen vámellenőrzés a brit EU-tagság megszűnése után, akkor Londonnak "ezt a realitást" el kell fogadnia. A brit miniszterelnök szerint ebben az esetben létre kell hozni egy vámellenőrzési rendszert, de az ír-északír határtól távol. Johnson szerint mindazonáltal ezeket az ellenőrzéseket "abszolút minimális" szintre lehet szorítani, és meg lehet oldani új fizikai infrastruktúra kiépítése nélkül. Elismerte, hogy erről kemény tárgyalások várhatók az EU-val.

Jön a hard Brexit?

A londoni alsóház - a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával - a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, rendezetlen kilépését az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján. A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig - a Brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17-18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig - a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnson miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját is, hogy a brit EU-tagság október 31-én megszűnik, akár a Brexit feltételeit rögzítő megállapodással, akár anélkül. A Downing Street illetékese kedd éjjeli tájékoztatóján alig burkoltan arra utalt, hogy az EU-nak nem kell figyelembe vennie a megállapodás nélküli Brexitet tiltó brit törvényt. A miniszterelnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott: az Európai Unió saját törvényei alapján csakis a tagországok kormányaival tárgyalhat, a tagállamok parlamentjeivel nem. A szóvivő megerősítette, hogy Johnson kormánya nem fog a Brexit halasztásáról tárgyalni az EU-val.

Boris Johnson felszólal a Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusának szerdai zárónapján, és az előzetesen ismertté vált részletek szerint kijelenti: a Brexitről döntő népszavazás után három és fél évvel az emberek most már kezdik úgy érezni, hogy a bolondját járatják velük, és azt gyanítják, hogy "bizonyos erők" egyszerűen semmiféle Brexitet nem akarnak. Ha ez a gyanújuk beigazolódik, annak súlyos következményei lesznek a demokráciába vetett bizalomra - mondja majd Johnson a tory kongresszust bezáró szerdai beszédében.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás