Júliustól a vállalkozások minden belföldi számláját látni fogja a NAV
Gazdaság

Júliustól a vállalkozások minden belföldi számláját látni fogja a NAV

KPMG
Ugyan a járványhelyzetre tekintettel az időpont vonatkozásában még lehet változás, de a jelenlegi szabályok szerint 2020. július 1-től a számlakibocsátóknak valamennyi belföldi értékesítési számlájukat jelenteniük kell a NAV Online Számla rendszerében. Jelenleg ez a kötelezettség még csak a 100.000 forint feletti áfa értéket tartalmazó számlákra vonatkozik - írja elemzésében Srankó Zsolt, a KPMG igazgatója.

A számlakiállítókra vonatkozó kötelezettséggel párhuzamosan a számlabefogadói oldalon jelentősen megnövekszik a befogadott számlákkal kapcsolatos tételes jelentési kötelezettség terhe. A 100.000 forintos limit eltörlése sok esetben akár 100-szorosára növeli az áfa bevallásokban tételesen jelentendő számlák számát, a kkv szektorban pedig – ahol jellemzőbbek a 100.000 forint áfa tartalmat el nem érő ügyletek – még általánosabb lehet az adminisztrációs teher növekedése.

Ennek megfelelően azoknál a vállalkozásoknál, ahol még manuálisan kerülnek rögzítésre a befogadott számlák adatai, az adatbevitel időtartama sokszorosa lehet a jelenleginek, valamint a kézi kitöltésből fakadó elütés, elgépelés kockázata is jelentősen megnő.

A változás következtében tehát minden vállalatnak szüksége lesz valamilyen automatizált megoldásra az adatszolgáltatások elkészítése érdekében.

Az adminisztrációs terhek növekedése mellett azonban a NAV Online Számla rendszere számos új lehetőséget is kínál az adózók számára. A rendszerből lekérdezhető adatok a számlafeldolgozási folyamatok jelentős egyszerűsítését és számos ellenőrzési pont bevezetését teszik lehetővé.

Az adatszolgáltatási kötelezettségek szélesítésével a NAV nem titkolt célja, hogy minden számlamozgásra rálásson, és ezzel tovább növelje az adófizetési hajlandóságot, valamint nagymértékben javítsa az ellenőrzések hatékonyságát. A NAV számára rendelkezésre álló széleskörű adatokra tekintettel a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket várhatóan végérvényesen felváltják a célzott, a rendelkezésre álló adatok alapján kiválasztott ellenőrzések.

Az adatgyűjtés a NAV oldaláról mindazonáltal többé már nem egyoldalú. Az adózók részére elérhetővé tett, digitálisan feldolgozható adatok köre az adózók folyamatait számos ponton tehetik hatékonyabbá. Érdemes kihasználni az adatokban rejlő lehetőségeket, mert néhány egyszerű technológiai megoldással az adminisztrációra fordított idő és a hibalehetőségek száma jelentősen csökkenthető.

A szerző a KPMG igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iphone 12 apple