napelemgetty
Gazdaság

Emelkedhet a naperőművek ára Magyarországon az üveghiány miatt

A napelemgyártó iparágat sújtó üveghiány emeli a fotovoltaikus panelek előállítási költségeit és a termelésben is csúszásokhoz vezet, ami az energiaátmenetet is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Az üveghiány részlegesen már Magyarországon is érzékelhető, és a naperőmű-projektek, illetve a napenergia drágulását is eredményezheti – vélik a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft.-nél.

A fotovoltaikus panelek beborítására alkalmazott üveg ára július óta mintegy 71 százalékkal emelkedett, a gyártók pedig küzdenek azért, hogy megfelelően gyorsan tudják előállítani a terméket ahhoz, hogy továbbra is képesek legyenek az egyheti értékesítési mennyiségnél nagyobb készletet tartani. A Bloomberg által a Daiwa Capital Markets nyomán ismertetett hiány egy olyan időszakban jelentkezett, amikor az iparág egyre inkább a kétoldalú (vagy kétoldalas - bifacial) panelek felé fordul, amelyeknek nem csak a teljesítményük, de az üveg-felhasználási igényük is meghaladja tradicionális társaikét.

Kormányzati segítségben bízva

A probléma olyan jelentőssé vált, hogy a napelemgyártó iparág elsöprő többségének otthont adó Kínában a gyártó cégek a központi kormányzathoz fordultak új üveggyárak engedélyezését kérve.

Amennyiben ez nem történik meg, állításuk szerint olyan mértékű áremelkedés jöhet a napelempiacon, ami a napenergia költségeit is alaposan megdobhatja, veszélyeztetve a területen zajló boomot is.

Ha a beruházók azt látják, hogy a napenergia projektek gazdaságtalanok, akkor további beruházási terveiket törölni fogják, ami értelemszerűen a napelemek iránti keresletet is a mélybe fogja húzni - véli Charles Jiang, a Longi Green Energy Technology, vagyis a monokristályos szilícium ostya, illetve napelemcellák és modulok piaci kapitalizáció alapján világelső gyártójának általános igazgatója. Szerinte amennyiben a kormány nem intézkedik és az üveggyártók oldaláról folytatódik a költségek emelése, úgy a naperőművek által termelt nyereség az elfogadható szint alá fog süllyedni.

A panelgyártás költségeinek jelenleg mintegy 20 százaléka az üveghez fűződik, ami jókora emelkedést jelent a nem is olyan rég még 10 százalék körüli részarányhoz képest.

Miután az üveggyártó kapacitások nem egyik napról a másikra nőnek ki a földből, Jiang szerint 2021-ben a panelgyártó iparág szükségleteihez mérten 20-30 százalékos üveghiánnyal szembesülhet, mielőtt a piac ismét visszatalálhatna az egyensúlyi állapotba 2022-ben.

A kínai üvegárak emelkedése szintén érdekes történet következménye. Miután 2018-ban az energiaintenzív és meglehetősen környezetszennyező üvegipar túlkapacitási problémákkal nézett szembe, a kínai kormány gyakorlatilag megtiltotta az iparági vállalatoknak új termelőkapacitás létesítését. A hírek szerint a helyzet kezelése érdekében a Longi és öt másik nagy napelemgyártó vállalat november közepén egyeztetést kezdeményezett a kínai központi kormányzattal azért, hogy vonják vissza a korlátozást, legalább a napelemek burkolásához használt üvegtermékek esetében.

Előretörnek a kétoldalú panelek

A napelemgyártó iparág üveg iránti igénye az utóbbi időszakban emelkedést mutat, mivel a kétoldalú, és mindkét oldalán üveggel borított panelek gyártása mindinkább előtérbe kerül. Mivel a panelek így képesek a földfelszínről visszavert napfény bizonyos mértékű hasznosítására is, így teljesítményük enyhén meghaladja az egyoldalú panelekét.

Terjedésük olyan gyors, hogy a 2019-ben még csak 14 százalékos piaci részesedésük 2022-re várhatóan 50 százalékra emelkedhet a Sunwah Kingsway szerint.

Az Optimum Solarnál úgy vélik, a nyugat-európai nagy felhasználok esetében általános trend, hogy az üveg-üveg bifacial modulok jelentős teret nyertek, és az is valószínűsíthető, hogy a tendencia folytatódik, és a mennyiséget, illetve arányokat tekintve a piac át fog billeni az üveg-üveg modulok terére; a 30 éves termékgarancia is ebbe az irányba mutat.

A kínai napenergia-ipart már csak azért is különösen érzékenyen érinti a hiány, mert a kifutó kormányzati támogatásra való jogosultság biztosításához az év végéig be kellene fejezniük folyamatban lévő naperőmű-építési projektjeiket. A kínai kormány szeptemberben jelentette be, hogy 2060-ra karbonsemlegessé tenné országát, ennek érdekében pedig a megújulóalapú termelőegységek telepítési ütemének fokozását tervezi, az üveghiány azonban rövidebb távon ezen tervek megvalósításában is zökkenőt okozhat. Mindeközben a tőzsdén jegyzett napelemüveg-gyártók viszont eddig valósággal szárnyaltak 2020-ban, például a Xinyi Solar Holdings és a Flat Glass Group piaci értéke egyaránt csaknem megháromszorozódott az év eleje óta a hongkongi értéktőzsdén.

Egyik napról a másikra változhat a helyzet

Az üveghiány részlegesen már Magyarországon is érzékelhető,

elsősorban a minősített prémium kategóriában besorolt gyártók jelezték, hogy a 2021 első negyedévére lassan a kapacitások 100 százaléka már le lett kötve, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű megrendelést csak a második negyedévtől tudnak kiszolgálni– mondták el érdeklődésünkre az Optimum Solarnál. Azt is érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a napelemgyártók piacán a magyarországi volumenek nem számítanak nagy mennyiségnek.

A társaság szakemberei szerint a jelenség a naperőmű-projektek és a napenergia drágulását is eredményezheti Magyarországon.

Ezzel együtt az áremelkedést illetően szerintük még korai lenne pontos előrejelzésekbe bocsátkozni, már csak azért is, mert az elmúlt tíz évben áremelkedést előre vetítő prognózisok esetében 90 százalékban a várt folyamat ellenkezője történt. Mindazonáltal szerintük önmagában az üveghiány feltehetően nem fog jelentős és tartós áremelkedést okozni.

A gyártók állítólag évek óta önköltség alatt gyártanak, ennek ellenére paradox módon évről évre csökkenek az árak és nőnek a teljesítmények. Ezzel együtt, amíg Kína meg akarja tartani vezető pozícióját, addig nehezen képzelhető el, hogy tartósan emelkedjenek az árak. Három évvel ezelőtt 270 Wp teljesítményű modulok esetében sokan már a 0,30 € /Wp árakra is azt mondták, hogy már az alapanyagköltséget sem fedezi, ezért az árak emelkedni fognak. Ezzel szemben 2020-ban 500 Wp teljesítményű modulok esetében 0,20 € /Wp árakat prognosztizálnak.

Összességében elmondható, hogy az iparágban nagyon nehéz árelőrejelzésekbe bocsátkozni, hiszen kis túlzással minden változik egyik napról a másikra. A napelem modulok árát elsősorban még mindig a cella ára és elérhetősége határozza meg – melynek gyártása nagyrészt Kínától függ - , de bármely komponens okozhat átmeneti vagy hosszabb távú fennakadást. A piac az elmúlt tíz évben rengeteg változáson ment keresztül, nagyon rövid idő alatt vált gigantikus mérető globális üzletággá, ezért a jövőt illetően inkább csak találgatni lehet. Ráadásul ma még azt sem tudjuk, hogy a Covid-19 okozta gazdasági helyzet nemzetközi szinten milyen hatást fog rövid, közép és hosszabb távon kifejteni. Az Optimum Solar szerint jöhet ugyan 1-2 centes emelkedés, azonban jelenleg az ő rendeléseik még a régi árakon élnek, ezért nincs ok pánikra.

Címlapkép: Getty Images

SZG_9345
frankfurt
Kamionok, raktár
Hirtenberger_81mm
banjamin netanjahu izrael
Hol van már a márciusi szigorítás? Viharban bátorodik fel megint az MNB?

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
oltás vakcina mti